Σελίδες

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 18, 2024

"Αλλοδαπός μαθητής σε Δ-Ε-ΣΤ τάξη ο οποίος δεν γνωρίζει καθόλου ελληνικά"

 


Τίτλος Δραστηριότητας:

«Τι κάνουμε εάν στο σχολείο μας έρθει αλλοδαπός/ή μαθητής/τρια μεγάλης τάξης Δημοτικού ο/η οποίος/α δεν γνωρίζει καθόλου ελληνικά».

Στόχοι:

Ο μαθητής ή η μαθήτρια:

1. Να κατακτήσει την ελληνική γλώσσα σε επίπεδο τέτοιο ώστε να μπορεί να καλύπτει τις καθημερινές επικοινωνιακές του ανάγκες.

2. Να νιώσει αυτοπεποίθηση.

3. Να αναπτύξει πνεύμα συνεργασίας με τους συμμαθητές του.

4. Να αναπτύξει θετικές στάσεις και αξίες ως προς την ελληνική γλώσσα.

Οργάνωση δραστηριοτήτων:

Παρασκευή, Νοεμβρίου 15, 2024

Ιστορικά στοιχεία που συνδέουν το Ιερό της Αθηνάς Παλληνίδος, το Λιοντάρι της Κάντζας και τον Βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στον Γέρακα.

 


Η Παλλήνη συνδέεται με πολλούς αττικούς μύθους.  Είναι το πεδίο της Γιγαντομαχίας, στη διάρκεια της οποίας η Αθηνά σκότωσε τον γίγαντα Πάλλαντα ή, σε άλλη εκδοχή, τη Γοργόνα, και σχετίζεται με την ιστορία του Εριχθόνιου αλλά και με τον Θησέα και τον συνοικισμό του.

Τρίτη, Νοεμβρίου 12, 2024

Θανάσης Βαλτινός, «Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη- Βιβλίο πρώτο: Αμερική»

 


(Δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα του Ωρωπού "Ομηρική Γραία")

Διαβάζοντας κανείς το "Συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη" μπορεί να κατανοήσει την Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα πολύ καλύτερα από ότι αν διάβαζε κάποιο τυπικό βιβλίο Ιστορίας.

Στο πρώτο μέρος του έργου – που γράφτηκε το 1964 – περιγράφεται με τη μοναδική πένα του Θ. Βαλτινού η  απόπειρα ενός Έλληνα  να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ με παράνομο τρόπο, καθώς δραπέτευσε από το καράβι την ώρα που έφτασαν εκεί και τον έκριναν ακατάλληλο. Ο ήρωας διηγείται σε πρώτο πρόσωπο τις περιπέτειές του ως παράνομος μετανάστης περιγράφοντας ταυτόχρονα την κατάσταση της εξαθλιωμένης Ελλάδας, με σοκαριστικές εικόνες του βασανιστικού ταξιδιού με ένα πλοίο-σκυλοπνίχτη, στιγμές έντονες και σκηνές βγαλμένες από τον κόπο και την αγωνία ενός ανθρώπου της δεκαετίας 1900-1910 να ζήσει το όνειρό του...

Τα αγροκτήματα της Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής στην Αρχαία Ωρωπία

 


(Δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα του Ωρωπού "Ομηρική Γραία")

Τα αγροκτήµατα που είχαν ιδρυθεί στην περιοχή της Ωρωπίας κατά την Αρχαϊκή Εποχή (9ος – 6ος αιώνας π.Χ.), ξαναεµφανίζονται σε νέες θέσεις τον 5ο αιιώνα π.Χ., µετά από µία µακρά περίοδο εγκατάλειψης. Πρόκειται συνολικά για δεκατέσσερις επιβεβαιωµένες θέσεις και άλλες τρεις πιθανές. Δέκα από αυτές τις θέσεις βρίσκονται κοντά στην πόλη του Ωρωπού, σε απόσταση περίπου 1,5 µε 2  χλµ. από αυτήν και κοντά σε καλλιεργήσιµη γη.

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2024

Υπαίθρια εκθέματα ατμοκίνητων οδοστρωτήρων της Παλλήνης και των Σπάτων

 


Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα η οδοποιία σημείωσε σημαντική πρόοδο, λόγω δύο επιτευγμάτων: αφενός της εισαγωγής από τον Μακ Άνταμ το 1819 της κατασκευής οδοστρωμάτων με σκυρόστρωση και αφετέρου της εφεύρεσης από τον Γάλλο Λεμουάν του ατμοκίνητου οδοστρωτήρα.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2024

Ο Μύλος της Παλλήνης: Ό,τι απέμεινε από το «Παλάτι» του Χαρβατίου

 


Στην εποχή της Τουρκοκρατίας, η Παλλήνη αποτελούσε ένα μεγάλο τσιφλίκι. Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος Harbat Μπέης κατείχε το τεράστιο αυτό κομμάτι γης και έτσι το χωριό πήρε το όνομα Χαρβάτι.

Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2024

Ευάγγελος Παπανούτσος: Φιλοσοφία και Παιδεία

 


Οι εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ εξέδωσαν το 1957 το βιβλίο του Ευάγγελου Παπανούτσου Φιλοσοφία και Παιδεία. Το βιβλίο πραγματεύεται μια σειρά θεμάτων διαρθρωμένα σε επτά κεφάλαια, τα οποία αποτελούνται από εργασίες του συγγραφέα κατά την περίοδο 1921-1956, ως εξής: Το πρόβλημα της ελευθερίας, το παιδαγωγικό ήθος, η έννοια της Ιστορίας, καλλιτεχνικά θέματα, εξήγηση της Τραγωδίας, μορφές της διαλεκτικής, η φιλοσοφία του Immanuel Kant.

Πέμπτη, Ιουλίου 11, 2024

«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

 



(Δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα του Ωρωπού Ομηρική Γραία)

Ο Παπαδιαμάντης θεωρούσε το έργο του «Η Φόνισσα» κοινωνικό μυθιστόρημα και σαν τέτοιο μας καλεί να το διαβάσουμε: Να σκύψουμε μέσα από αυτό πάνω στα προβλήματα της κοινωνίας.

Οι εντυπώσεις του William Leake από τον Κάλαμο και τον Ωρωπό το 1806

 


(Δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα του Ωρωπού Ομηρική Γραία)

Ο Βρετανός στρατιωτικός William Martin Leake (1777-1860) καταγράφει τις εντυπώσεις του από την περιοχή του Ωρωπού στο τετράτομο βιβλίο του Travels in Northern Greece (Περιηγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα) το οποίο εκδίδει για πρώτη φορά το 1835 στο Λονδίνο. Η αναφορά του αρχίζει από τον Κάλαμο, στον οποίο φτάνει στις 30 Ιανουαρίου του 1806. Όπως γράφει, «η όψη του δείχνει έναν σχετικό πλούτο. Υπάρχουν αρκετά καινούρια διώροφα σπίτια, ασπρισμένα, με αποθήκες, στάβλους και εσωτερικές αυλές. Το σπίτι του προεστού έχει ακόμη και τζάμια στα παράθυρα».

Σάββατο, Ιουνίου 22, 2024

Η στροφή στον «πολιτισμικό ορθολογισμό» ως απάντηση στην εκπαιδευτική κρίση (παρουσίαση άρθρου του Γιώργου Πλειού)

 


Ήδη από το 1994, ο καθηγητής Γιώργος Πλειός διαφώτιζε με το άρθρο του Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και πολιτισμικές διαφορές στη «μετα-βιομηχανική» κοινωνία (Ιωάννινα, 1994), σημαντικές πλευρές της επερχόμενης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας προβλέποντας σε αρκετά σημεία εύστοχα τις «παράπλευρες» συνέπειές της.

Παρασκευή, Μαρτίου 29, 2024

Οι ανασκαφές του Ωρωπού

 


(Δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)

Εκτός από την περιοχή του Αµφιαρείου, η ευρύτερη περιοχή της Ωρωπίας παρέµεινε ανεξερεύνητη αρχαιολογικά έως τα µέσα της δεκαετίας του 1970. Οι ανασκαφές των ετών από το 1974 έως τις µέρες µας, που διενεργούνται από τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, έχουν πλουτίσει τις γνώσεις µας για την προϊστορία και ιστορία του Ωρωπού.

Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024

Θανάσης Βαλτινός: Η Κάθοδος των Εννιά

 


(δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα του Ωρωπού "Ομηρική Γραία")

Η «Κάθοδος των Εννιά» του Θανάση Βαλτινού γράφτηκε το 1959. Μια ομάδα εννιά αριστερών ανταρτών βρίσκονται αποκλεισμένοι στις πλαγιές του Ταΰγετου το καλοκαίρι του 1949, λίγο μετά το τέλος του Εμφυλίου, και προσπαθούν μάταια να βρουν διέξοδο φυγής.  Η πορεία τους, ωστόσο, δυσχεραίνεται, όχι μόνο από τον ένοπλο ελληνικό στρατό που τους καταδιώκει, αλλά και από τους ένοπλους χωρικούς. Αποκορύφωμα στις κακουχίες αυτών συνιστά το δύσμορφο και δύσβατο έδαφος των βουνών της Πελοποννήσου. Ο έμψυχος και άψυχος κλοιός φαίνεται να προκαθορίζει το τέλος τους. Αποδεκατίζονται όλοι εκτός από τον 19χρονο νεαρό Νάσο, που καταφέρνει να γλυτώσει.

Κυριακή, Μαρτίου 24, 2024

"Η Φιλοσοφία, τα παιδιά και η Φιλοσοφία της Παιδείας"



Το άρθρο της Έλενας Θεοδωροπούλου: "Η Φιλοσοφία, τα παιδιά και η Φιλοσοφία της Παιδείας", διαφωτίζει από φιλοσοφική σκοπιά τα βασικά διλήμματα του εκπαιδευτικού: "Φιλόσοφος/κριτικός" ή "καμίνι/καταλύτης" ; "Ανύποπτος" ή γνώστης της "ματαιότητας" ; "Αποφασισμένος" ή "δυστυχής" ; 

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024

Τα Οθωμανικά Μνημεία της Αθήνας




Η Τουρκοκρατία έχει επηρεάσει τον ελληνικό λαό αφήνοντας το στίγμα της μέχρι σήμερα. Τα Οθωμανικά μνημεία της Αθήνας αποτελούν υλικά τεκμήρια ενός άλλου λαού αλλά θα μπορούσαν να προστατευθούν, όχι μόνο επειδή διαφυλάσσουν την ιστορική μνήμη της πόλης, αλλά και λόγω της καλλιτεχνικής τους καλαισθησίας.