Σελίδες

Πέμπτη, Μαΐου 01, 2008

Εργατική Πρωτομαγιά: Οι ιδανικές συνθήκες εργασίας και η ποιότητα του εργαζομένου στο επίκεντρο.

Εκτός από τις ιστορικές αναφορές για τη γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι οποίες θα καλυφθούν από όλα τα μέσα αυτές τις μέρες, ίσως οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και μια άλλη διάσταση: Ποιες είναι οι επιχειρήσεις που κάνουν πράξη την εργασιακή ευτυχία, τις ιδανικές συνθήκες εργασίας.
To CNNmoney δημοσίευσε τη λίστα με τις καλύτερες εταιρείες για να εργαστεί κανείς. Όλες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Είναι αυτό που θα λέγαμε «καπιταλιστικές προς τα έξω, κομμουνιστικές προς τα μέσα». Στη σύγχρονη εποχή, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, ο εργαζόμενος δεν είναι εργατικά χέρια, αλλά μυαλό, γνώση, εμπειρία, διάνοια. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι αυτές που επενδύουν και πιστεύουν στον εργαζόμενο, αυτές που κρατούν και ελκύουν τους καλύτερους εργαζόμενους και που τους εμπνέουν να δουλέψουν σκληρά και μυαλωμένα, καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις δικές τους ανάγκες.
Επίσης, το «κομμουνιστική προς τα μέσα» θα μπρορούσε να σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος τυγχάνει το μέγιστο σεβασμό, ότι πληρώνεται καλύτερα από τις άλλες επιχειρήσεις και παίρνει μπόνους όταν είναι επιτυχημένος, ότι έχει την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και ασφάλιση (καλύτερη και από την κρατική!), ότι επιμορφώνεται αδιάκοπα με στόχο τη συνεχή εκμάθηση και την καινοτομία. Η λίστα που εξέδωσε το CNNmoney είναι η ακόλουθη (πηγή: kathimerini.gr): 1. Valero Energy: Είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική και διαθέτει εταιρικό ελικόπτερο για τους εργαζόμενους για έκτακτα ιατρικά περιστατικά, ενώ καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Η εταιρεία έχει 17.488 υπαλλήλους και ο μέσος μισθός των εργαζομένων της ανέρχεται στα 97.730 δολάρια.
2. Goldman Sachs Group: Ήταν μια ταραγμένη χρονιά για τη Wall Street, αλλά η Goldman είχε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών. Οι παροχές και τα επιδόματα προς τους εργαζομένους της αυξήθηκαν κατά 23% από το προηγούμενο έτος, στα 20,19 δισ. δολάρια. Ο επενδυτικός οίκος έχει 13.764 υπαλλήλους και o μέσος μισθός ανέρχεται στα 137.000 δολάρια. 3. Microsoft: Το λογισμικό μεγαθήριο προσφέρει 2.300 διαφορετικά μαθήματα, η διδασκαλία των οποίων κοστίζει το 3% του προϋπολογισμού. Έχει επεκτείνει την έκτασή της ώστε να συμπεριλαμβάνει 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια νέων γραφείων. Έχει 47.645 υπαλλήλους στην Αμερική. 4. FedEx: Η επιχείρηση ακολουθεί την φιλοσοφία του να μην απολύει αλλά και να προσφέρει επικουρική και συνταξιοδοτική ασφάλιση. Η FedEx έχει 228.211 υπάλληλους στην Αμερική και ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 76.751 δολάρια. 5. Cisco Systems: Ο διευθύνων σύμβουλος, John Chambers, απέσπασε επαίνους για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την ηγεσία αλλά και για το νέο blog του, On My Mind, στο οποίο αναζητεί ιδέες που έχουν οι υπάλληλοι. Η Cisco έχει 32.160 υπαλλήλους με μέσο μισθό 132.000 δολάρια. 6. American Express :Το μεγάλο πλεονέκτημα του να εργάζεσαι στην American Express είναι η δυνατότητα μετακίνησης. Η AmEx είχε 6000 θέσεις εσωτερικής μετακίνησης το 2007, συμπεριλαμβανομένων πολλών στο εξωτερικό. Έχει 30.162 υπάλληλους με μέσο μισθό 55.620 δολάρια. 7. Publix Super Markets: Οι εργαζόμενοι της Publix Super Markets επισημαίνουν ότι η εταιρεία συμπαραστέκεται σε ζητήματα υγείας ή προσωπικά προβλήματα των υπάλληλων της. Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου 20.000 υπάλληλοι εργάστηκαν στην Publix για πάνω από δέκα χρόνια. 8. Google: Η εταιρεία συνεχίζει να κάνει τους μετόχους της εκατομμυριούχους καθώς η αξία της μετοχής έχει ξεπεράσει τα 700 δολάρια. Ο διαδικτυακός παγκόσμιος ηγέτης παραχωρεί μετοχές, ως ανταμοιβή, στο 99% των υπαλλήλων της. 9. Nike: Τέσσερις φορές το χρόνο, το προσωπικό της εταιρείας καλείται σε συνεδρίαση, ενώ αυτοί που έχουν ολοκληρώσει το δέκατο έτος καλούνται στο Decathletes Dinner. Η Nike έχει 14.570 υπαλλήλους και ο μέσος μισθός τους ανέρχεται στα 39.046 δολάρια. 10. AFLAC: Η ασφαλιστική εταιρεία παρέχει πλήρες ασφαλιστική κάλυψη στους εργαζομένους της αλλά και μερίδιο από τα κέρδη της μετοχής. Έχει 4.475 υπάλληλους με μισθό 58.487 δολάρια. Και στην Ελλάδα ;
Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού Best Workplaces 2008, ανακοινώθηκαν, από το Great Place to Work Institute Hellas, οι 20 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Η αξιολόγηση των εταιρειών έγινε σε συνεργασία με το τμήμα εφαρμοσμένης έρευνας του ALBA Graduate Business School και αξιολόγηση η κάθε επιχείρησης βασίστηκε σε πέντε βασικές διαστάσεις: την αξιοπιστία, το σεβασμό, τη δικαιοσύνη, την υπερηφάνεια και τη συντροφικότητα. Ορίστε η λίστα:
1 Piscines Ideales
2 Microsoft ΕΛΛΑΣ
3 Procter & Gamble Hellas
4 Genesis Pharma
5 Cadbury Hellas
6 Αιων (Ισθμός)
7 Kraft Foods Hellas
8 Exodus
9 Bristol- Myers Squibb
10 Praktiker Hellas
11 Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)
12 Μέλλον Οικονομικές Υπηρεσίες
13 UCB
14 Tasty Foods
15 AIG GREECE
16 Aldemar HOTELS & SPA
17 Hewlett-Packard Hellas
18 Πειραιώς Direct Services
19 Eagles Palace HOTEL & SPA
20 Eλληνική Yφαντουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: