Σελίδες

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 15, 2008

Λιμνοθάλασσα Ωρωπού.

Σε μια εποχή που οι υγρότοποι του λεκανοπεδίου της Αττικής είναι όσο ποτέ άλλοτε πολύτιμοι, δεκαετίες κρατικής αδιαφορίας έχουν οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση τη Λιμνοθάλασσα του Ωρωπού με μπαζώματα, σκουπίδια και διανοίξεις δρόμων με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα και να μειώνεται η έκταση της λιμνοθάλασσας. Αν σε όλα αυτά υπολογιστεί και η μόλυνση που δέχεται η περιοχή από το εξασθενές χρώμιο που μετέφερε τα τελευταία χρόνια ο ποταμός Ασωπός, η κατάσταση προσεγγίζει τα όρια του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ο ρόλος της συγκεκριμένης περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ο υγρότοπος φιλοξενεί περισσότερα από 140 είδη πουλιών, πολλά εκ των οποίων είναι προστατευόμενα. Ενδεικτικά αναφέρονται αγριόπαπιες, κύκνοι, φλαμίνγκο, είδη ερωδιών, ψαραετοί και φιδαετοί. Επίσης, η περιοχή αποτελεί κύριο μεταναστευτικό σταθμό, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εάν αναλογιστεί κανείς ότι είναι ένας από τους τελευταίους υγρότοπους της Αττικής. Δυστυχώς δεν έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, παρά το γεγονός πως αρχικά περιλήφθηκε στον κατάλογο περιοχών που πληρούν τα κριτήρια για προστασία από την Κοινοτική Οδηγία για τους Οικοτόπους. Μόνο κάποιες περιβαλλοντικές οργανώσεις και λίγοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες προσπαθούν να προστατεύσουν ό,τι απέμεινε από τον ευαίσθητο υγρότοπο . Πριν λίγα μόλις χρόνια, μετά από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο Δήμο από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε υποβάλει μελέτη για την ανάπλαση του χώρου και τη δημιουργία Πρότυπου Οικολογικού Πάρκου με παρατηρητήρια, ξύλινες κατασκευές ήπιας ανάπτυξης, χώρους αναψυχής, δέντροφυτεύσεις, κτλ. Τι απέγινε τελικά εκείνη η πρόταση; Για την αποτελεσματική προστασία της λιμνοθάλασσας, μια ενδιαφέρουσα πρόταση θα ήταν να παραχωρηθεί εξολοκλήρου, δωρεάν, ολόκληρη η περιοχή σε περιβαλλοντική οργάνωση η οποία θα διαθέτει τις προϋποθέσεις να δεσμευτεί για δημιουργία Οικολογικού Πάρκου προς τουριστική εκμετάλλευση. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα, αφού εκτός από το αισθητικό κέρδος, κάθε επισκέπτης θα μπορεί να απολαμβάνει την περιοχή ασχολούμενος με υγιεινές δραστηριότητες (περίπατο, ποδήλατο, πικ-νικ), τα παιδιά να παίζουν στην παιδική χαρά ή να συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και η τοπική οικονομία θα τονωθεί αφού θα υπάρχουν πλέον επισκέπτες ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.Επιπλέον η συντήρηση και η προστασία του υγρότοπου θα είναι πλέον εφικτές αφού θα στηρίζονται στην υπεύθυνη περιβαλλοντική οργάνωση και όχι σε κρατικούς ή δημοτικούς φορείς.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα σου απαντήσω όσων αφορά το επιστημονικό του πράγματος κι όχι το πολιτικό.
Η Ελλάδα σύμφωνα με τη συνθήκη της Ρασμάρ (Ιράν, 1971) υποχρεούται να οριοθετήσει τους κατάλληλους υγρότοπους μέσα στα όρια της εδαφικής επικράτειας που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο "Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας".
Η Ελλάδα ενέταξε τότε 11 περιοχές όμως μέχρι σήμερα με υπουργική απόφαση έχουν οριοθετηθεί 4 περιοχές (Αμβρακικός, Κερκίνη, Μεσολόγγι, Κοτύχι) και με προεδρικό διάταγμα η Πρέσπα.
Θεωρητικά, σχετικά με τη λιμνοθάλασσα του Ωρωπου, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για την αειφορική διαχείριση της περιοχής, πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε ανόρθωση και αποκατάσταση αφού πρόκειται για διαταραγμένο οικοσύστημα.

Οι κυριότεροι λόγοι που υποβαθμίζουν ένα υγροτοπικό οιοσύστημα είναι μεταξύ άλλων η γεωργία, οι οικισμοί και ο τουρισμός. Το πρώτο μέτρο λοιπόν που θα έπρεπε να παρθεί σε μία τέτοια περίπτωση είναι ο περιορισμός της ανθρώπινης παρουσίας για όσο χρειαστεί και όχι η τουριστικη εκμετάλλευση του υγροτόπου. Αν βάλουμε μαζί με αυτούς τους παράγοντες και τις θεσμικές αδυναμίες που υπάρχουν (έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, ανεξέλεγκτες επιχορηγήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις) σε συνδυασμό με την ελλιπέστατη νομική κατοχύρωση και επιτήρηση της προστασίας του υγρότοπου μπορείς να καταλάβεις ότι η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού βρίσκεται σε ένα ορίακο σημείο, είναι στην ουσία ένα οικοσύστημα ένα βήμα πριν την κατάρρευση.


ΥΓ: nice blog!

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ firmeza,

καλωσόρισες και σ'ευχαριστώ !

Λίγο δύσκολο να περιοριστεί η ανθρώπινη παρουσία τώρα πια, αφού όσοι έχουν χτίσει είναι νόμιμοι (σχέδιο πόλεως), έχει πάει εκεί το στάδιο, το Λύκειο, κτλ.

Η πρότασή μου για τουριστική εκμετάλλευση από ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών είναι ακριβώς επειδή έχω περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτούς, παρά στο γραφειοκρατικό κράτος μας. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα οι όποιοι "τουρίστες" να βρίσκονται σε απόσταση που θα ενοχλούσαν τα πουλιά.

Και μια ερώτηση, επειδή γνωρίζεις το αντικείμενο: το καθεστώς προστασίας της συγκεκριμένης λιμνοθάλασσας εξακολουθεί να είναι το ίδιο με αυτό μιας οποιασδήποτε παραλίας;