Ο ποταμός Ασωπός, που πηγάζει από το όρος «Κιθαιρώνας» και χύνεται στο Ν. Ευβοϊκό κόλπο αποτελεί πλέον ανοιχτό αγωγό βιομηχανικών αποβλήτων από τα εργοστάσια της ΒΙ.ΠΕ Οινοφύτων. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία ακόμα μιας ΒΙ.ΠΕ στην Τανάγρα η οποία υπολογίζεται ότι θα φιλοξενήσει περίπου 300 βιομηχανίες .
Το πρόβλημα αγγίζει μια τεράστια περιοχή από τη Θήβα και τον Ωρωπό, έως την Αυλίδα. Οι πρώτες ενδείξεις από έρευνα που έγινε για την καταλληλότητα του νερού, έδειξαν ότι το νερό των Οινοφύτων αλλά και το νερό των γεωτρήσεων του Ωρωπού, περιέχει νιτρικά και χρώμιο και ιδιαίτερα το τοξικό, καρκινογόνο, εξασθενές χρώμιο. Ο Δήμος Ωρωπίων απεύθυνε οδηγία για τη μη κατανάλωση νερού τόσο για πόση όσο και για μαγείρεμα.
Σχεδόν σαράντα χρόνια, από το 1969 που με ΠΔ της χούντας ο Ασωπός ποταμός έγινε αποδέκτης των βιομηχανικών λυμάτων της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων και Σχηματαρίου, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος παρά τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες των κατοίκων ενώ ελάχιστοι ως ανύπαρκτοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται και «αστεία» τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις ρυπαίνουσες βιομηχανίες.
Από το 1996, η Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού της ΕΤΒΑ, έκανε λόγο για «μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού».
Από το Γενάρη του 1996, η χημική ανάλυση από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κατέληγε: «Το παραπάνω δείγμα είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση»! Τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους το 2004 έκαναν λόγο για «ολικό χρώμιο».
Οι κάτοικοι επανειλημμένα με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες είχαν επισημάνει τον κίνδυνο.
Σε κινητοποίηση των κατοίκων στις 19-8-2007 ο κ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, κατήγγειλε την Κεντρική Διοίκηση του τόπου, η οποία σε αναφορά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το νερό του Ασωπού ως καθαρό και ακίνδυνο. Παράλληλα, κατηγόρησε ανοιχτά το Γενικό Χημείο του Κράτους, που όταν του ζητήθηκε να πραγματοποιήσει εκ νέου ελέγχους στο νερό, απάντησε αρνητικά με την πρόφαση ότι η περιοχή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.
Ο Νομάρχης Αν. Αττικής κ. Κουρής δήλωσε ότι οι κάτοικοι πρέπει να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στις βιομηχανίες που έχουν επιδοτηθεί για να έχουν μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Τις οποίες τελικά είτε δεν τις χρησιμοποιούν, είτε όταν το κάνουν γίνεται πλημμελώς.
Ο χημικός μηχανικός και Δ/ντής του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης Περιβάλλοντος κ. Παντελόγλου μίλησε υπό το φάσμα του κινδύνου που εγκυμονεί το εξασθενές χρώμιο. Συνέχισε λέγοντας ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει γίνει θανατηφόρος και ζήτησε από τους ιθύνοντες να σταματήσουν το μεγαλύτερο έγκλημα δημόσιας υγείας που έχει διαπραχθεί ποτέ. Όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέχεια, δεν αρκεί ο βιολογικός καθαρισμός που επίμονα ζητούν όλοι, δεδομένου ότι αν το εξασθενές χρώμιο μπει σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού την καταστρέφει. Χρειάζεται προεπεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων. Δεν παρέλειψε και εκείνος με τη σειρά του να κατηγορήσει ανοιχτά το κράτος, που αποκρύπτει στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εκθέτει τους πολίτες.
Ο κ.Ν. Κατσαρός, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, προειδοποιεί ότι το εξασθενές χρώμιο είναι υπεύθυνο για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις, βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στο ανοσποιητικό σύστημα. Ο κ. Κατσαρός κατηγόρησε ανοιχτά 15 βιομηχανίες-επιμεταλωτήρια που παρά την αναγκαία ύπαρξη βιοχημικού καθαρισμού εκείνες αμελούν την εγκατάστασή του.
Δεδομένων αυτών ο Π.Ο.Υ προβλέπει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου εξασθενές χρώμιο και γι’αυτόν ακριβώς το λόγο δεν ορίζεται ανώτερο επιτρεπτό όριο.
Προτάσεις:
* Να δοθεί άμεσα πόσιμο νερό κατάλληλο στους οικισμούς που έχουν πρόβλημα.
* Να αποχαρακτηριστεί ο Άσωπός από αποδέκτης λυμάτων. * Να δημιουργηθεί η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων τη μελέτη της οποίας έχει κάνει το ΕΜΠ εδώ και μια δεκαετία.
* Να εφαρμοστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης,
σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
* Να παρθούν αυστηρά μέτρα για τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν .
* Έλεγχος της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από εξωτερικούς ανεξάρτητους φορείς.
* Εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Εισαγωγή περιβαλλοντικών φόρων σε εργοστάσια που προκαλούν μόλυνση .
Ακούει κανείς ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου