Σελίδες

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023

Γ. Βιζυηνός: Το μόνον της ζωής του ταξείδιον

 (δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)



Ακόμα ένα αριστούργημα του Γεώργιου Βιζυηνού το οποίο αυτή τη φορά συμβολίζει την τεράστια αξία που έχει ο μύθος τόσο για τη φήμη ενός τόπου – της Κωνσταντινούπολης στη συγκεκριμένη περίπτωση – αλλά και ως μηχανισμός άμυνας απέναντι στην καταπίεση που υφίσταται ο άνθρωπος.

Οι πρώτοι περιηγητές του Ωρωπού


(δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)


Αρχαίοι περιηγητές διασχίζοντας την περιοχή του Ωρωπού κατέγραψαν πληροφορίες για τη μορφολογία του τόπου, τα ερείπια και τις επιγραφές που συνάντησαν καθώς και δημογραφικά στοιχεία. Οι σπουδαιότεροι ήταν οι Ηρακλείδης, Παυσανίας και Στράβωνας.

Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2023

Γ. Βιζυηνός, «Ο Μοσκώβ – Σελήμ»

                                   (δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)


Το διήγημα «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» είναι το τελευταίο του Γεωργίου Βιζυηνού και ίσως το κορυφαίο της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Το έγραψε όσο ήταν έγκλειστος στο ψυχιατρείο και εκδόθηκε σε τρεις συνέχειες στο περιοδικό Εστία από τις 28 Μαρτίου 1895. 

Πέμπτη, Ιουλίου 13, 2023

Η εκπαίδευση στα Παλάτια και τον Μαρμαρά

(δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)


Από τα μέσα του 19ου αι. έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Μαρμαρονήσια γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ακμή τους, παρά τα πρόσκαιρα ατυχή συμβάντα (επιδημίες, σεισμοί, πυρκαγιά του Μαρμαρά, πλημμύρα, κλπ.). Τα νησιά οργανώνονται, πλουτίζουν, λάμπουν οικονομικά και πνευματικά. Γεμίζουν αρχοντόσπιτα, λαμπρά σχολειά, στολίζονται με μεγάλες εκκλησιές και μοναστήρια, γεννούν άξιους δασκάλους.

Παρασκευή, Ιουνίου 23, 2023

Προτάσεις αγγλόγλωσσων βιβλίων για εκπαιδευτικούς (Εnglish books for teachers)

Η ομάδα facebook των Άγγλων διευθυντών δημοτικών σχολείων μας προτείνει παρακάτω μία αρκετά ενδιαφέρουσα λίστα αναγνωσμάτων, απολύτως κατάλληλη για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών:

1)     When the Adults Change, Everything Changes: Seismic Shifts in School Behaviour:


When the Adults Change, Everything Changes illustrates how, with their traditional sanction- and exclusion-led methods, the punishment brigade are losing the argument. It outlines how each school can build authentic practice on a stable platform, resulting in shifts in daily rules and routines, in how we deal with the angriest learners, in restorative practice and in how we appreciate positive behaviour.

Link: https://www.amazon.com/When-Adults-Change-Everything-Changes/dp/1781352739

Τρίτη, Μαΐου 30, 2023

Πολιτική Ηγεμονία: Το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ 1974 - 2012

 

Σημαντική συμβολή ως προς τους τρόπους με τους οποίους ένα πολιτικό κόμμα προσπαθεί να ηγεμονεύσει προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία αποτελεί το βιβλίο των Τάσση-Ελευθερίου (2013), ΠΑΣΟΚ: Η άνοδος και η πτώση (;) ενός ηγεμονικού κόμματος. Oι δύο συγγραφείς αναφέρονται στο ΠΑΣΟΚ ως ηγεμονικό κόμμα και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις αιτίες της ανόδου και της παρακμής του. Για το πώς δηλαδή, ένα κόµµα που αναδεικνύεται µέσα από την  κοινωνία και εκφράζει τα αιτήματά της φτάνει από «κόµµα µαζών» να μετεξελιχθεί σε «κόµµα του κράτους» µε το µετασχηµατισµό των βασικών λειτουργιών της οργανωτικής του δομής.

Σάββατο, Μαΐου 20, 2023

H έρευνα του Σήφη Μπουζάκη για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις

 


Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης ασχολείται με θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής και σ’ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών βιβλίων. Στον δεύτερο τόμο του έργου του «Εκπαιδευτικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» (εκδ. Gutenberg, 2002) επιχειρεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τα μεταρρυθμιστικά επεισόδια κατά τα έτη 1959, 1964/65, 1976/77, 1985 και 1997/98 (σ. 23-27).

Τρίτη, Απριλίου 25, 2023

Ποτέ πια Πτώχευση (Μπήτρος Γ., 2015, εκδ. επίκεντρο)

 


Ένα σημαντικό βιβλίο του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Γιώργου Μπήτρου, που υπογράμμιζε (το 2015) πως οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1990 για νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) της Ευρώπης αποδείχθηκαν εφήμερες, αφού τα δημοσιονομικά ελλείμματα από το 2002 μέχρι το 2009 ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και περιήλθαμε για μια ακόμη φορά υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Τρίτη, Απριλίου 18, 2023

Η ελευθερία του ήθους (Χ. Γιανναράς, 2002, εκδ. Ίκαρος)

 


Ο καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στη δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες. Το βιβλίο του Η ελευθερία του ήθους είναι για πολλούς το σύγγραμμα που κατεξοχήν συνδέθηκε με το όνομά του και θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε «νεορθοδοξία».

Κυριακή, Απριλίου 09, 2023

Ποια δημοκρατία για την Ελλάδα μετά την κρίση ; (Αλιβιζάτος Ν., 2013, εκδ. Πόλις)



Μια τεκμηριωμένη «βυθοσκόπηση» της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας από τη Μεταπολίτευση έως το 2012 πραγματοποιεί στη σημαντική μελέτη του ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος.

Σάββατο, Απριλίου 01, 2023

Τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μικράς Ασίας – μέρος Α’

 (δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)


Στη Μικρά Ασία του πολυπολιτισμού, της οικονομικής ευρωστίας, της πολιτιστικής ανάπτυξης και της άνθησης των γραμμάτων, το ελληνικό στοιχείο παρείχε στους νέους, κυρίως στον 19ο και τον 20ο αιώνα, υψηλού επιπέδου μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια.

Σάββατο, Μαρτίου 25, 2023

Γ. Βιζυηνός, Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου

 (δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)


Το αριστούργημα Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου είναι ένα από τα πιο γνωστά και εκτενή αυτοβιογραφικά διηγήματα του Γεωργίου Βιζυηνού (1849-1896) το οποίο πρωτοδημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Εστία.