Σελίδες

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2019

Το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο και οι Παλιές Φυλακές του Ωρωπού (ανανέωση άρθρου: 13/3/2023)



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συγκρότημα των κτηρίων των Παλαιών Φυλακών, η ανέγερση του οποίου σχετίζεται με το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο. Το «Αμαλίειον Ορφανοτροφείον Κορασίων» ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου 1855 ως Φιλανθρωπική Εταιρεία με Βασιλικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Όθων και ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ως αρμόδιος Υπουργός των Εσωτερικών. Σκοπό είχε να περιθάλψει παιδιά τα οποία έμειναν ορφανά από την επιδημία της χολέρας, η οποία εκδηλώθηκε στο στρατόπεδο της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης στον Πειραιά τον Ιούλιο του 1854 κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου και επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 14, 2019

Τα λιγνιτωρυχεία του Ωρωπού και η Καρβουνόσκαλα.


Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η περιοχή του Ωρωπού είχε το πλεονέκτημα να παρέχει εργασία σε  μεγάλο αριθμό εργατών, προερχόμενων από διάφορα μέρη της Ελλάδας επειδή διέθετε τα λιγνιτωρυχεία, το τεράστιο κτήμα Συγγρού, το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο, την πλούσια σε ψάρια θάλασσα του Ευβοϊκού και τη δυνατότητα προσέγγισης πλοίων στην προβλήτα της Σκάλας Ωρωπού.
Αν και ήταν γνωστή από το 1830 η ύπαρξη του λιγνίτη στην περιοχή ανάμεσα στο Μαρκόπουλο και στο Μήλεσι (Μαυροσουβάλα, Μπάφι), η εξόρυξή του άρχισε το 1870. Στην αρχή βρέθηκε επιφανειακά και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν υπόγειες στοές σε μεγάλα βάθη και μήκη για την εποχή (200-250μ. βάθος και 2.000μ. μήκος), οι οποίες στηρίζονταν με ξύλινες πρόχειρες κατασκευές ή με πέτρα. Στο Μπάφι κατοικούσαν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι δημιούργησαν έναν νέο οικισμό, ενώ περί το τέλος του 1880 γίνεται η εξόρυξη και από τη θέση Κακατσέρι, στο Μαρκόπουλο.