Σελίδες

Κυριακή, Απριλίου 06, 2025

Ανδρέας Καρκαβίτσας, «Λόγια της πλώρης»

 


(Δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)

Τα «Λόγια της πλώρης» (1899) είναι η πιο γνωστή συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Καρκαβίτσα και από τις κορυφαίες της νεοελληνικής πεζογραφίας. Ο Καρκαβίτσας το 1891, μετά τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε υγειονομικός ιατρός στο ατμόπλοιο Αθήναι, με το οποίο ταξίδεψε καταγράφοντας τις εμπειρίες του σε ημερολόγιο. Από τις καταγραφές αυτές προέκυψαν τα «Λόγια της πλώρης».

Η «Παναγία του Ωρωπού», ένας βυζαντινός ναός του 12ου αιώνα


 (Δημοσιευμένο στην τοπική εφημερίδα Ομηρική Γραία)

Από τα μέσα του 9ου αιώνα, η Αττική ακολουθεί την ανοδική πορεία της Ανατολικής Ρωμαϊκής (Βυζαντινής) Αυτοκρατορίας, μια πορεία αναδόμησης και άνθησης που είναι γνωστή ως Μακεδονική Αναγέννηση. Αρχίζουν να χτίζονται ναοί σε νέους αρχιτεκτονικούς τύπους και η ναοδομική αυτή δραστηριότητα θα φτάσει στο αποκορύφωμά της κατά τον 11ο και 12ο αιώνα.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 06, 2025

Η εκπαιδευτική πολιτική του Κώστα Σημίτη για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η διαμάχη με τη ΔΟΕ για την Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου και ο αντίκτυπός της

 


(Δ. Σταύρου, διδάκτωρ ΕΚΠΑ).

Η  εκπαιδευτική πολιτική του Κώστα Σημίτη για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σχεδόν ταυτίζεται με τη λεγόμενη Μεταρρύθμιση Αρσένη η οποία καλύπτει την περίοδο από το 1997 έως το 2000, αλλά μπορούμε να πούμε ότι επηρέασε την εκπαίδευση και όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Όχι μόνο ο διάδοχος του Γ. Αρσένη στο Υ.ΠΑΙ.Θ. Πέτρος Ευθυμίου,  αλλά και οι μετέπειτα υπουργοί Παιδείας θα κινούνταν πλέον προς την ίδια κατεύθυνση. Σημαντικές εκπαιδευτικές αλλαγές προωθήθηκαν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  με την κατάργηση της επετηρίδας και τον διαγωνισμό του  ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, το Ολοήμερο Σχολείο, τα Διαθεματικά Ενιαία Προγράμματα Σπουδών, το Εθνικό Απολυτήριο, την προσπάθεια για την Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.