Σελίδες

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

Ένα όραμα για το Σχολείο

Σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ένας σχολικός ηγέτης είναι να θέσει το όραμα της σχολικής του μονάδας στο οποίο θα δεσμευτούν οι πάντες. Όπως αναφέρεται στο άρθρο των Hargreaves και Fullan The Power of Professional Capital (2013)  ,  η αποτελεσματική ηγεσία είναι ένας συνδυασμός ώθησης, προσέλκυσης και έμπνευσης (push, pull, nudge).H έμπνευση είναι το σημείο-κλειδί και μερικοί τρόποι για να την επιτύχουμε, σύμφωνα με τους Hargreaves & Fullan  είναι:

- η συνεχής λεκτική υπενθύμιση του οράματος από τον διευθυντή

- η αναγραφή του οράματος, αλλά και άλλων ορατών δεδομένων σε κεντρικά σημεία του σχολείου

- οι χάρτες βασικών δεξιοτήτων σε κάθε αίθουσα (για τους μαθητές)

- η συστηματική αυτοαξιολόγηση

- η εναλλαγή δομών (πχ εναλλαγή τάξεων ή αιθουσών)

Με βάση τον ν. 1566/1985, αλλά και νεότερες διατάξεις, ένα όραμα για το Σχολείο προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα θα μπορούσε να έχει την εξής μορφή:




Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία με την οποία καταγράφεται το Όραμα, κατά τη γνώμη μας αυτό πρέπει να γίνεται μέσα από συζήτηση με τον Σύλλογο Διδασκόντων κάθε Σεπτέμβριο. Ο διευθυντής μπορεί να προτείνει ένα πρώτο σχέδιο οράματος και οι εκπαιδευτικοί να κάνουν παρατηρήσεις. Εναλλακτικά, μπορούν να χωριστούν σε ομάδες ανά ειδικότητα η ανά τάξεις , να προτείνει κάθε ομάδα το δικό της όραμα και να γίνει σύνθεση. Ενδεικτικά ερωτήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταγραφή του Οράματος είναι: Τι θέλουμε για τους μαθητές μας αυτή τη χρονιά ; Τι θέλουμε για εμάς ; Με ποιες πολιτικές θα το πετύχουμε; Καλό είναι να πάρει τη μορφή ενός εννοιολογικού χάρτη μεγάλου μεγέθους ο οποίος θα αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο του κτηρίου.

Καθώς η θέσπιση του Σχολικού Οράματος αποτελεί μία καθιερωμένη πρακτική για τα σχολεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, για περισσότερες ιδέες μπορείτε να αναζητήσετε: School vision and mission στα σχολεία του εξωτερικού.


Δείτε επίσης: Παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Σταύρου "Σχολική Ηγεσία και Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ" στον Ιανό (βίντεο)


Δεν υπάρχουν σχόλια: