Σελίδες

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 01, 2021

Η Ιερά Μονή Παρακλήτου στο Μήλεσι



Στα μοναστήρια του ελληνικού χώρου διασώζεται ένα σημαντικό μέρος από τον πλούτο της ευρύτερης αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, βυζαντινής, μεταβυζαντινής και νεότερης. Η μοναστηριακή κοινότητα αποτελούσε, και συνεχίζει να αποτελεί, ιδιαίτερο τόπο άσκησης και πρότυπο ευαγγελικού βίου.  Στην περιοχή του Δήμου Ωρωπού, άρχισαν να θεμελιώνονται από το 2ο ήμισυ του 20ου αιώνα πληθώρα μοναστηριών, κάθε ένα από τα οποία παρουσιάζει το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία της Ιεράς Μονής Παρακλήτου στο Μήλεσι, όπως και του ιδρυτή της μοναχού Χερουβείμ,ο οποίος σε ηλικία 18 χρόνων βρέθηκε στο Άγιον Όρος. Ωστόσο, στα 22 του χρόνια αρρώστησε και επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι στον Πειραιά όπου ίδρυσε μαζί με τους θεολόγους Κωνσταντίνο Πουλουπάτη (μετέπειτα αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο) και Γεώργιο Καραμαντζάνη (μετέπειτα αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα), τη Μοναστική και Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ο Παράκλητος». Το 1962, ύστερα από μακρόχρονη έρευνα, αγόρασαν για την ίδρυση της Μονής ένα κτήμα στη θέση Μετόχι της περιοχής Ωρωπού, σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από τη θάλασσα του Ευβοϊκού και σε ήμερο τοπίο, ανάμεσα σε κυπαρίσσια, πεύκα και ελιές. Ο τόπος, όπως φανερώνει και η ονομασία του ήταν παλαιό μοναστηριακό μετόχι* , πιθανότατα της Iεράς Mονής Kοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. Μερικά ερείπια, άλλωστε, και ένας υδραγωγός μαρτυρούν μέχρι σήμερα το πέρασμα των πατέρων που ασκήθηκαν εδώ, άγνωστο πότε.

Η Μονή του Παρακλήτου θεμελιώθηκε το 1963, έτος εορτασμού της χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Για μία δεκαετία μάλιστα (1968-1978), διετέλεσε μετόχι της αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παύλου. Ως πρώτος Καθηγούμενος χειροθετήθηκε, στις 19 Ιουνίου 1978,  ο ίδιος ο  αρχιμ. Χερουβείμ. Δυστυχώς, όμως, τον επόμενο κιόλας χρόνο, 22 Αυγούστου 1979, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκειά του τον οδήγησε σε πρόωρο θάνατο – ήταν μόλις 59 ετών – ύστερα από εγχείριση στο Λονδίνο. Ο ενταφιασμός του έγινε σε κεντρικό σημείο της Μονής, δίπλα στο σημερινό Καθολικό.

Δεύτερος ηγούμενος, από το 1979 ως το 1980, χρημάτισε ο αρχιμ. Ιγνάτιος (Πουλουπάτης, 1927-1987), που είχε μοχθήσει μαζί με τον π. Χερουβείμ για τη δημιουργία του μοναστηριού. Τρίτος ηγούμενος, από το 1980 μέχρι το 2020, ήταν ο αρχιμ. Τιμόθεος (Σακκάς, 1933-2020). Το Σάββατο 30 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του τέταρτου κατά σειρά ηγουμένου π. Μωϋσέως (Λουκά) από τον μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο, ενώ συγχοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος.

Η ανοικοδόμηση της Μονής έγινε με προσωπική εργασία των πατέρων. Το σπουδαιότερο κτίσμα είναι ο κεντρικός ναός (Καθολικό), που θεμελιώθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1987, αποπερατώθηκε το 1990 και εγκαινιάστηκε στις 12-11-2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αττικής κ.κ. Παντελεήμονα. Εκτός από το Καθολικό, το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει ακόμη πολλά παρεκκλήσια, εργαστήρια, ιατρεία, βιβλιοθήκη, κοιμητήριο.

Οι κύριες ασχολίες των μοναχών, εκτός από τα παραδοσιακά κοινοβιακά διακονήματα, είναι η βυζαντινή εικονογραφία και οι εκδόσεις βιβλίων ορθοδόξου-πατερικού περιεχομένου. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί ογδόντα περίπου εκδόσεις. Η βιβλιοθήκη διαθέτει 30.000 περίπου βιβλία, τόσο ελληνικά, όσο και ξενόγλωσσα (κυρίως αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά). Πολλές χιλιάδες βιβλία έχουν εκτυπωθεί σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους και έχουν αποσταλεί δωρεάν σε πάρα πολλές χώρες.

Στην Ιερά Μονή εγκαταβιούν σήμερα είκοσι τέσσερις (24) πατέρες. Η Μονή γιορτάζει τη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή και σύμφωνα με την αρχαία μοναστική και την αγιορείτικη παράδοση ακολουθεί το καθεστώς του άβατου για τις γυναίκες.

** μετόχι: κτήμα, οίκημα ή ναός που ανήκει σε μοναστήρι και βρίσκεται έξω από την κυρίως περιοχή του

 

ΠΗΓΕΣ

https://www.imparaklitou.gr/index.php/el/iera-moni/istoriko

https://www.monastiria.gr/iera-moni-paraklitou-oropou/

https://www.imkifissias.gr/index.php/ieres-mones/androai-ierai-monai/323-era-moni-paraklitou

https://orthodoxia.info/news/

http://ikivotos.gr/post/8047/monh-paraklhtoy-wrwpoy-h-parakatathhkh-toy-xeroybeim


Δεν υπάρχουν σχόλια: