Σελίδες

Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2016

Bιβλιοπαρουσίαση: Ι.Ν. Παρασκευόπουλος, "Κλινική Ψυχολογία"


Μια εξαιρετική εισαγωγή στην Κλινική Ψυχολογία από ένα καλογραμμένο βιβλίο. Περιληπτικά, σύμφωνα με τον Ι.Ν.Παρασκευόπουλο:
Κυριότερες μορφές παθολογικής συμπεριφοράς των ενηλίκων:
- Νευρώσεις (αγχώδης νεύρωση, φοβίες, υστερική νεύρωση, ιδεοληπτική-ψυχαναγκαστική νεύρωση, υποχονδρίαση, νευρωσική κατάθλιψη, ψυχοσωματικές διαταραχές).
-Ψυχώσεις (σχιζοφρένεια, παράνοια, μανία-μελαγχολία). (η διαφορά τους από τις νευρώσεις είναι ότι στις πρώτες ο ασθενής έχει επαφή με την πραγματικότητα, ενώ στις ψυχώσεις όχι. Κάποια μορφή νεύρωσης έχει το 30% του πληθυσμού των αστικών κέντρων)
-Διαταραχές διαγωγής (ψυχοπαθητική προσωπικότητα, ψυχοσεξουαλικες διαταραχές, τοξικομανίες).
-Νοητικές ανεπάρκειες (Βαθμίδες καθυστέρησης, Κλινικά σύνδρομα).
Κυριότερες διαταραχές των παιδιών:
- Νοητική καθυστέρηση (ελαφρά, μέτρια, βαριά)
- Διαταραχές της προσοχής(ελαττωματική προσοχή με υπερκινητικότητα, ελαττωματική προσοχή υπολειμματικού τύπου).
- Αγχώδεις διαταραχές (διαταραχές του άγχους του αποχωρισμού, διαταραχές του άγχους προς τα ξένα πρόσωπα)
- Διαταραχές πρόσληψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία)
- Διαταραχές της διαγωγής (επιθετικότητα, καταστροφική τάση, ακοινώνητη συμπεριφορά)
- Διαταραχές στερεοτυπικών κινήσεων (τικ, τραυλισμός, λειτουργική ενούρηση, λειτουργική εγκόπρηση, υπνοβασία, ενύπνιος τρόμος)
- Βαριές εκτεταμένες διαταραχές της ανάπτυξης(γενικευμένη ανωριμότητα, βρεφονηπιακός αυτισμός)
- Ειδικές διαταραχές της ανάπτυξης (δυσλεξία, δυσαριθμησία, κτλ.)
- Σχιζοειδής διαταραχή (το άτομο αποφεύγει να κάνει παρέα και να συμμετέχει σε δραστηριότητες με συνομηλίκους, δεν έχει φίλους)
- Εκλεκτική βωβότητα (συνεχής άρνηση να μιλήσει σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου)
- Εναντιωματική συμπεριφορά (πείσμα, αρνητισμός)
- Διαταραχές της ταυτότητας του Εγώ (σύγχυση ρόλων)
Και τα κυριότερα είδη ψυχοθεραπειών (για ενήλικες, εκτός των φαρμάκων):
- Ψυχοδυναμικές μέθοδοι: ψυχανάλυση του Freud, ανάλυση του Adler, ανάλυση του Jung, θεραπεία του Fromm, θεραπείες των αναλυτών του Εγώ (Erikson, Salivan, κ.α.)
- Συμπεριφοριστικές μέθοδοι: συστηματική αποευαισθητοποίηση, ψυχοκατακλυσμική θεραπεία, ενδοεκρηκτική θεραπεία, αποστροφική θεραπεία, παρρησιαστική θεραπεία, συστηματική συντελεστική ενίσχυση, το σύστημα των "ανταλλάξιμων" αμοιβών, μίμηση προτύπων, λογικο-θυμική θεραπεία, αυτοέλεγχος, βιοανάδραση.
- Ανθρωπιστικές - Υπαρξιστικές μέθοδοι: πελατοκεντρική θεραπεία του Carl Rogers, μορφολογική θεραπεία του Fritz Perls, συνδιαλεκτική ανάλυση του Eric Berne.
- Ομαδικές μέθοδοι: Οικογενειακή θεραπεία, ψυχόδραμα, παιγνιοθεραπεία, συναντησιακές ομάδες.
Στον επίλογο του βιβλίου, ο Ι.Ν. Παρασκευόπουλος καταλήγει:
"(Σήμερα) η έμφαση της θεραπευτικής διαδικασίας δίνεται, όχι τόσο στην κλινική ατομική θεραπεία κάποιας "ασθένειας", αλλά κυρίως στην προληπτική και κοινωνική κλινική ψυχολογία. Οι προσπάθειες σήμερα εστιάζονται στο διττό σκοπό: α) Στην προληπτική ψυχική υγιεινή και στην προαγωγή της ψυχικής υγείας του λαού ολόκληρου. β) Για τα άτομα που παρουσιάζουν ψυχοπαθολογικές "παρεκκλίσεις", στην παροχή ψυχοκοινωνικής βοήθειας για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, παραμένοντας πάντοτε μέσα στους χώρους όπου καθημερινά ζουν και δρουν: μέσα στην οικογένεια, στον χώρο δουλειάς, στην κοινότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: