Σελίδες

Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2013

Αντρέας Σλάιχερ (διευθυντής PISA): Χρησιμοποιώντας δεδομένα για να χτίσουμε καλύτερα σχολεία.

Η ριζική ανοικτότητα εξακολουθεί να είναι ένα μακρινό μέλλον στον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. Έχουμε εδώ και πολύ καιρό αποδείξει ότι η μάθηση δεν είναι ένας τόπος, αλλά μια δραστηριότητα.
Αλλά θέλω να σας πω την ιστορία του προγράμματος PISA, το τεστ του ΟΟΣΑ για τη μέτρηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των 15χρονων σε όλο τον κόσμο και αυτή είναι πραγματικά μια ιστορία για το πώς οι διεθνείς συγκρίσεις έχουν παγκοσμιοποιήσει τον τομέα της εκπαίδευσης τον οποίο συνήθως αντιμετωπίζουμε ως μια υπόθεση εσωτερικής πολιτικής.
Κοιτάξτε πώς ήταν ο κόσμος τη δεκαετία του 1960  όσο αφορά το ποσοστό των ατόμων που είχαν ολοκληρώσει το Γυμνάσιο. Μπορείτε να δείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες μπροστά από όλους τους άλλους και ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής επιτυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών βασίζεται στο μακρόχρονο πλεονέκτημά της ως πρωτοπόρου στον τομέα της εκπαίδευσης. Αλλά στη δεκαετία του 1970 ορισμένες χώρες ανακάμπτουν. Στη δεκαετία του 1980 η παγκόσμια επέκταση της δεξαμενής ταλέντων συνεχίζεται. Και ο κόσμος δεν σταμάτησε στη δεκαετία του 1990. Έτσι, στη δεκαετία του '60 οι ΗΠΑ ήταν πρώτες. Στη δεκαετία του '90 ήταν 13ες όχι επειδή το επίπεδο είχε πέσει, αλλά επειδή είχε αυξηθεί  πολύ γρήγορα αλλού.
Η Κορέα μάς δείχνει ό, τι είναι δυνατόν στον τομέα της εκπαίδευσης. Δύο γενιές πριν, η Κορέα είχε το βιοτικό επίπεδο του Αφγανιστάν σήμερα και ήταν ένας από τους χαμηλότερους «παίκτες» στην εκπαίδευση. Σήμερα, κάθε νέος Κορεάτης τελειώνει το Γυμνάσιο.
Έτσι, αυτό μας λέει ότι σε μια παγκόσμια οικονομία δεν είναι πλέον η εθνική βελτίωση που είναι το σημείο αναφοράς για την επιτυχία, αλλά οι καλύτερες επιδόσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων σε διεθνές επίπεδο. Το πρόβλημα είναι ότι η μέτρηση του χρόνου που ξοδεύουν οι άνθρωποι στο σχολείο ή τι βαθμό έχουν πάρει δεν είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να δουν τι μπορούν να κάνουν. Κοιτάξτε το τοξικό μείγμα των ανέργων πτυχιούχων στους δρόμους μας, ενώ οι εργοδότες λένε ότι δεν μπορούν να βρουν τα άτομα με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Και αυτό μας λέει ότι οι καλύτεροι βαθμοί δεν μεταφράζονται αυτόματα σε καλύτερες δεξιότητες και καλύτερες θέσεις εργασίας και καλύτερες ζωές.
Έτσι, με το πρόγραμμα PISA προσπαθούμε να τα αλλάξουμε αυτά με τη μέτρηση της γνώσης και των δεξιοτήτων των ανθρώπων άμεσα. Και γι'αυτό πήραμε μια πολύ ειδική οπτική γωνία. Μας ενδιέφερε ελάχιστα αν οι μαθητές μπορούν απλά να αναπαράγουν ό, τι έχουν μάθει στο σχολείο, γιατί θέλαμε να δοκιμάσουμε κατά πόσο μπορούν να προεκτείνουν αυτό που ξέρουν και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε νέες καταστάσεις. Τώρα, μερικοί άνθρωποι μάς έχουν επικρίνει για αυτό. Λένε ότι, ξέρετε, αυτός ο τρόπος μέτρησης των αποτελεσμάτων είναι τρομερά άδικος για τους ανθρώπους, γιατί εξετάζουμε τους μαθητές με προβλήματα που δεν έχουν ξαναδεί. Αλλά αν το θεωρήσετε αυτό λογικό, ξέρετε, θα πρέπει να θεωρήσετε τη ζωή άδικη, επειδή η δοκιμασία της αλήθειας στη ζωή δεν είναι αν μπορούμε να θυμηθούμε τι μάθαμε στο σχολείο, αλλά αν είμαστε προετοιμασμένοι για την αλλαγή, αν είμαστε προετοιμασμένοι για τις θέσεις εργασίας που δεν έχουν δημιουργηθεί, να χρησιμοποιούν τεχνολογίες που δεν έχουν εφευρεθεί, να λύσουμε προβλήματα που απλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα.
Και αν κάποτε ήταν έντονα αμφισβητούμενος, ο δικός μας τρόπος μέτρησης των αποτελεσμάτων έχει πράγματι γίνει γρήγορα το πρότυπο. Στην τελευταία εκτίμηση μας για το 2009, μετρήσαμε 74 εκπαιδευτικά συστήματα που καλύπτουν από κοινού το 87 % της οικονομίας. Αυτό το διάγραμμα δείχνει τις επιδόσεις των χωρών. Το κόκκινο, κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Το κίτρινο είναι έτσι κι έτσι, και στο πράσινο οι χώρες που τα πηγαίνουν πολύ καλά. Μπορείτε να δείτε τη Σαγκάη, την Κορέα, τη Σιγκαπούρη στην Ασία. Τη Φινλανδία στην Ευρώπη. Τον Καναδά στη Βόρεια Αμερική να τα πηγαίνει πολύ καλά. Μπορείτε επίσης να δείτε ότι υπάρχει ένα κενό σχεδόν τρεισήμισι σχολικά έτη μεταξύ 15χρονων στη Σαγκάη και 15χρονων στη Χιλή, και το χάσμα μεγαλώνει σε επτά σχολικά έτη, όταν περιλαμβάνει τις χώρες με πολύ φτωχές επιδόσεις. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι προετοιμάζονται για την οικονομία σήμερα.
Θέλω, όμως, να εισαγάγω μια δεύτερη σημαντική διάσταση σε αυτή την εικόνα. Οι εκπαιδευτικοί αρέσκονται να μιλούν για δικαιοσύνη. Με το πρόγραμμα PISA θελήσαμε να μετρήσουμε πόσο διανέμουν πραγματικά δικαιοσύνη , με την έννοια ότι οι άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα θα έχουν ίσες πιθανότητες. Και βλέπουμε ότι σε ορισμένες χώρες η επίδραση του κοινωνικού υπόβαθρου στα μαθησιακά αποτελέσματα είναι πολύ πολύ ισχυρή. Ευκαιρίες άνισα κατανεμημένες. Πολλές δυνατότητες των μικρών παιδιών σπαταλούνται. Βλέπουμε σε άλλες χώρες ότι έχει πολύ λιγότερη σημασία σε ποιο κοινωνικό πλαίσιο έχουν γεννηθεί. Όλοι θέλουμε να είμαστε εκεί, στο πάνω δεξιά τεταρτημόριο, όπου η απόδοση είναι μεγάλη και οι ευκαιρίες μάθησης κατανέμονται ισομερώς. Κανείς, και καμία χώρα, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να είναι εκεί όπου η απόδοση είναι κακή και υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Και τότε μπορούμε να συζητήσουμε, ξέρετε, είναι καλύτερα να είμαστε εκεί όπου η απόδοση είναι μεγάλη με τίμημα τις  μεγάλες ανισοτήτες ; Ή θέλουμε να επικεντρωθούμε στη δικαιοσύνη και να αποδεχτούμε τη μετριότητα; Αλλά στην πραγματικότητα, αν δει κανείς το πώς οι χώρες εμφανίζονται σε αυτή την εικόνα, θα δείτε ότι υπάρχουν πολλές χώρες που στην πραγματικότητα συνδυάζουν την αριστεία με τη δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα, ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα από αυτή τη σύγκριση είναι ότι δε χρειάζεται να θυσιάσετε τη δικαιοσύνη για την αριστεία. Αυτές οι χώρες έχουν προχωρήσει από την παροχή αριστείας για μερικούς στην παροχή αριστείας για όλους, ένα πολύ σημαντικό μάθημα. Και αυτό αμφισβητεί επίσης τα παραδείγματα πολλών εκπαιδευτικών συστημάτων που πιστεύουν ότι υπάρχουν κυρίως για να ταξινομούν ανθρώπους. Και από τότε που δημοσιεύτηκαν αυτά τα αποτελέσματα, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν τι υπάρχει πίσω από την επιτυχία αυτών των συστημάτων.
Αλλά ας σταθούμε για μια στιγμή και ας επικεντρωθούμε στις χώρες που άρχισε πραγματικά το πρόγραμμα PISA και στις οποίες δίνω μια χρωματιστή φούσκα τώρα. Και κάνω το μέγεθος της φούσκας ανάλογο με το ποσό των χρημάτων που δαπανούν οι χώρες  για τους μαθητές. Εάν τα χρήματα μπορούσαν να σας πουν τα πάντα για την ποιότητα των μαθησιακών αποτελεσμάτων, θα βλέπατε όλες τις μεγάλες φυσαλίδες στην κορυφή, έτσι δεν είναι; Αλλά δε βλέπετε αυτό. Οι δαπάνες ανά μαθητή εξηγούν μόνο το λιγότερο από το 20% της μεταβολής των επιδόσεων μεταξύ των χωρών, και το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, το πιο ακριβό σύστημα, δεν τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Αυτό που βλέπετε είναι ότι δύο χώρες με παρόμοιες δαπάνες επιτυγχάνουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να δείτε - και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πιο ενθαρρυντικά ευρήματα - ότι δε ζούμε πλέον σε έναν κόσμο που είναι χωρισμένος ανάμεσα σε χώρες πλούσιες, τακτοποιημένες και καλά εκπαιδευμένες και σε χώρες φτωχές και άσχημα εκπαιδευμένες -πολύ πολύ σημαντικό μάθημα !
Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες. Η κόκκινη κουκίδα δείχνει δαπάνες ανά μαθητή σε σχέση με τον πλούτο μιας χώρας. Ένας τρόπος που μπορείτε να ξοδέψετε χρήματα είναι να πληρώνετε τους δασκάλους καλά, και μπορείτε να δείτε ότι η Κορέα επενδύει πολλά στην προσέλκυση των καλύτερων ανθρώπων στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Και η Κορέα επενδύει επίσης σε μεγάλες σχολικές ημέρες, κάτι το οποίο διογκώνει το κόστος περαιτέρω. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, οι Κορεάτες θέλουν τους δασκάλους τους όχι μόνο να διδάσκουν, αλλά και να αναπτύσσουν. Επενδύουν στην επαγγελματική ανάπτυξη, τη συνεργασία και πολλά άλλα πράγματα. Όλα αυτά κοστίζουν χρήματα. Πώς μπορεί η Κορέα να τα πληρώνει όλα αυτά; Η απάντηση είναι ότι οι μαθητές μαθαίνουν στην Κορέα σε μεγάλες αίθουσες. Αυτή είναι η «μπλε γραμμή» που οδηγεί το κόστος προς τα κάτω.
Μπορείτε να πάτε στην επόμενη χώρα στον κατάλογο, το Λουξεμβούργο και μπορείτε να δείτε την κόκκινη τελεία να είναι ακριβώς εκεί που είναι για την Κορέα, έτσι το Λουξεμβούργο ξοδεύει το ίδιο ανά μαθητή. Αλλά, ξέρετε, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους διαμορφωτές πολιτικής στο Λουξεμβούργο αρέσουν οι  μικρές αίθουσες !  Ξέρετε, είναι πολύ ευχάριστο να περπατάει κανείς σε μια μικρή αίθουσα ! Έτσι, έχουν επενδύσει όλα τα χρήματά τους εκεί μέσα, και η μπλε γραμμή, το μέγεθος της αίθουσας, ανεβάζει το κόστος. Αλλά ακόμη και το Λουξεμβούργο μπορεί να ξοδεύει τα χρήματά του μόνο μία φορά, και το τίμημα για αυτό είναι ότι οι εκπαιδευτικοί δεν αμείβονται ιδιαίτερα καλά. Οι μαθητές δεν έχουν πολλές ώρες μάθησης. Και βασικά, οι καθηγητές έχουν λίγο χρόνο να κάνει κάτι άλλο εκτός από τη διδασκαλία. Έτσι, μπορείτε να δείτε δύο χώρες που δαπανούν τα χρήματά τους πολύ διαφορετικά, και στην πραγματικότητα το πώς δαπανώνται τα χρήματά τους έχει πολύ περισσότερη σημασία  από το πόσα χρήματα επενδύουν στην εκπαίδευση.

Ας πάμε πίσω στο έτος 2000. Θυμηθείτε, αυτό ήταν το έτος που εφευρέθηκε το  iPod… Εδώ είναι το πώς φαινόταν ο κόσμος τότε ως προς τις επιδόσεις PISA. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να δείτε είναι ότι οι φούσκες ήταν πολύ μικρότερες, ή όχι; Ξοδέψαμε πολύ λιγότερα χρήματα για την εκπαίδευση, περίπου το 35% λιγότερα. Έτσι, αναρωτιέστε, αν η εκπαίδευση έχει γίνει τόσο πολύ πιο ακριβή, έχει γίνει τόσο πολύ καλύτερη; Και η πικρή αλήθεια είναι ότι πραγματικά, ξέρετε, όχι σε πολλές χώρες. Αλλά υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν δει εντυπωσιακή βελτίωση. Η Γερμανία, η χώρα μου, το έτος 2000, εμφανίζεται στο κάτω τεταρτημόριο, κάτω του μέσου όρου απόδοσης, με μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Και θυμηθείτε, η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που τα πηγαίνει πολύ καλά όταν μετρώνται μόνο οι πτυχιούχοι. Πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα. Οι άνθρωποι ήταν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα. Και για πρώτη φορά, στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία κυριάρχησε επί μήνες η εκπαίδευση. Όχι οι φόροι, όχι άλλα είδη  θεμάτων, αλλά η εκπαίδευση ήταν το κέντρο της δημόσιας συζήτησης. Και τότε άρχισαν οι πολιτικοί να ανταποκρίνονται σε αυτό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε δραματικά τις επενδύσεις της στον τομέα της εκπαίδευσης. Πολλά έγιναν για να αυξηθούν οι ευκαιρίες  των μαθητών με μεταναστευτικό υπόβαθρο ή με κοινωνικά μειονεκτική θέση. Και αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι οι αλλαγές δεν αφορούσαν μόνο τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων πολιτικών, αλλά τα δεδομένα μετέτρεψαν μερικές από τις πεποιθήσεις και έννοιες στις οποίες βασίζεται γερμανική εκπαίδευση. Για παράδειγμα, παραδοσιακά, η εκπαίδευση των πολύ μικρών παιδιών θεωρούταν υπόθεση της οικογένειας, και θα έχετε δει περιπτώσεις όπου οι γυναίκες θεωρούνταν πώς παραμελούν τις οικογενειακές ευθύνες τους αν έστελναν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο. Το πρόγραμμα PISA έχει προωθήσει αυτή τη συζήτηση και έχει σπρώξει την προσχολική εκπαίδευση ακριβώς στο κέντρο της δημόσιας πολιτικής στη Γερμανία.
Ή παραδοσιακά, η γερμανική εκπαίδευση χωρίζει τα παιδιά στην ηλικία των 10, τα πολύ μικρά παιδιά, μεταξύ εκείνων που θεωρούνται ικανά να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία  και εκείνων που θα καταλήξουν να εργάζονται για τους ακαδημαϊκούς, κυρίως κατά μήκος των κοινωνικοοικονομικών γραμμών. Και αυτό το παράδειγμα αμφισβητείται πάρα πολύ τώρα. Πολλές αλλαγές.Και τα καλά νέα είναι ότι εννέα χρόνια αργότερα μπορείτε να δείτε βελτιώσεις στην ποιότητα και τη δικαιοσύνη. Οι άνθρωποι έχουν αναλάβει την πρόκληση, κάνουν κάτι γι 'αυτό.
Ή πάρτε την Κορέα, στο άλλο άκρο του
φάσματος. Κατά το έτος 2000, η ​​Κορέα πήγαινε ήδη πολύ καλά, αλλά οι Κορεάτες είχαν την ανησυχία ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των φοιτητών τους πετύχαινε τα πραγματικά υψηλά επίπεδα αριστείας. Ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση κι έτσι η Κορέα ήταν σε θέση να διπλασιάσει το ποσοστό των φοιτητών της με επίτευξη αριστείας σε μια δεκαετία στον τομέα της ανάγνωσης. Λοιπόν, αν επικεντρωθείτε μόνο στους πιο λαμπρούς  μαθητές σας, ξέρετε τι συμβαίνει : οι ανισότητες μεγαλώνουν και μπορείτε να δείτε αυτή τη φούσκα να κινείται ελαφρώς προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά ακόμα, μια εντυπωσιακή βελτίωση.
Μια σημαντική αναμόρφωση της εκπαίδευσης της Πολωνίας βοήθησε να μειωθεί δραματικά η μεταβλητότητα μεταξύ των σχολείων, να μετασχηματιστούν πολλά από τα σχολεία χαμηλών επιδόσεων και να αυξηθεί η  απόδοση πάνω από το μισό ενός σχολικού έτους.

Και μπορείτε να δείτε άλλες χώρες: Η Πορτογαλία ήταν σε θέση να σταθεροποιήσει το κατακερματισμένο εκπαιδευτικό της σύστημα, να βελτιώσει την ποιότητα και να αυξήσει τη δικαιοσύνη και το ίδιο έκανε και η Ουγγαρία.

Λοιπόν, αυτό που πραγματικά βλέπετε είναι ότι έχει υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή. Και ακόμη και εκείνοι οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται λέγοντας ότι η σχετική θέση των χωρών σε κάτι όπως το πρόγραμμα PISA είναι απλά ένα κατασκεύασμα του πολιτισμού, των οικονομικών παραγόντων, των κοινωνικών θεμάτων, της ομοιογένειας των κοινωνιών, και ούτω καθ 'εξής, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να παραδεχτούν τώρα ότι η βελτίωση της εκπαίδευσης είναι δυνατή. Ξέρετε, η Πολωνία δεν έχει αλλάξει τον πολιτισμό της. Δεν άλλαξε την οικονομία της. Δεν άλλαξε τη σύνθεση του πληθυσμού της. Δεν έκαψε τους δασκάλους της. Άλλαξε την εκπαιδευτική της πολιτική και πρακτική. Πολύ εντυπωσιακό.

Και όλα αυτά θέτουν, φυσικά, το ερώτημα: Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές τις χώρες στο πράσινο τεταρτημόριο που έχουν επιτύχει υψηλά επίπεδα δικαιοσύνης, υψηλά επίπεδα απόδοσης και υψηλά αποτελέσματα ; Και, φυσικά, το ερώτημα είναι, μπορεί αυτό που λειτουργεί καλά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο να παρέχει ένα μοντέλο για κάπου αλλού; Φυσικά δεν μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε ολόκληρα εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά αυτές οι συγκρίσεις έχουν εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες που μοιράζονται τα υψηλής απόδοσης συστήματα.

Όλοι συμφωνούν ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική. Όλοι το λένε. Όμως το τεστ της αλήθειας είναι : Πόσο βαρύνει αυτή η προτεραιότητα έναντι άλλων προτεραιοτήτων; Πώς οι χώρες πληρώνουν τους δασκάλους σε σχέση με άλλους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης; Θα θέλατε το παιδί σας να γίνει  δάσκαλος αντί για δικηγόρος; Πώς τα μέσα ενημέρωσης μιλούν για τα σχολεία και τους δασκάλους; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, και αυτό που έχουμε μάθει από το πρόγραμμα PISA είναι ότι, στα εκπαιδευτικά συστήματα υψηλών επιδόσεων οι ηγέτες έχουν πείσει τους πολίτες να κάνουν επιλογές που αξιοποιούν την εκπαίδευση και το μέλλον τους περισσότερο από την κατανάλωση σήμερα. Και ξέρετε τι είναι ενδιαφέρον; Δεν θα το πιστέψετε, αλλά υπάρχουν χώρες στις οποίες το πιο ελκυστικό μέρος δεν είναι το εμπορικό κέντρο, αλλά το σχολείο! Αυτά τα πράγματα πραγματικά υπάρχουν.
Όμως, το να δίνουμε μεγάλη αξία στην εκπαίδευση είναι μόνο το ένα μέρος της εικόνας. Το άλλο μέρος είναι η πεποίθηση ότι όλα τα παιδιά είναι ικανά να επιτύχουν. Υπάρχουν κάποιες χώρες όπου οι μαθητές διαχωρίζονται από νωρίς στην ηλικία τους. Ξέρετε, οι μαθητές χωρίζονται αντανακλώντας την πεποίθηση ότι μόνο μερικά παιδιά μπορούν να φτάσουν τα παγκόσμια πρότυπα. Αλλά συνήθως αυτό συνδέεται με πολύ ισχυρές κοινωνικές ανισότητες. Αν πάτε στην Ιαπωνία στην Ασία, ή στη Φινλανδία στην Ευρώπη, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σε αυτές τις χώρες αναμένουν κάθε μαθητής να πετύχει  και μπορείτε να δείτε ότι στην πραγματικότητα αυτό αντανακλάται στη συμπεριφορά των μαθητών. Όταν ρωτήσαμε τους μαθητές τι είναι αυτό που μετράει για την επιτυχία στα Μαθηματικά, οι μαθητές στη Βόρεια Αμερική μας έλεγαν συνήθως «ξέρετε όλα έχουν σχέση με το ταλέντο. Αν δεν είμαι γεννημένος ως μια ιδιοφυΐα στα Μαθηματικά, καλύτερα να σπουδάσω κάτι άλλο».
Εννέα στους δέκα Ιάπωνες μαθητές λένε ότι «αυτό εξαρτάται από τη δική μου επένδυση, με δική μου προσπάθεια», και αυτό λέει πολλά για το σύστημα που είναι γύρω τους.
Στο παρελθόν, διαφορετικοί μαθητές διδάσκονταν με παρόμοιους τρόπους. Οι καλύτεροι στις επιδόσεις PISA αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα με διαφοροποιημένες παιδαγωγικές πρακτικές. Συνειδητοποιούν ότι συνηθισμένοι  μαθητές έχουν ασυνήθιστα ταλέντα και έτσι προσαρμόζουν τις ευκαιρίες μάθησης.
Τα υψηλής απόδοσης συστήματα έχουν επίσης σαφή και φιλόδοξα πρότυπα σε ολόκληρο το φάσμα. Κάθε μαθητής γνωρίζει αυτό που έχει σημασία. Κάθε μαθητής ξέρει τι χρειάζεται για να είναι επιτυχής.
Και πουθενά η ποιότητα ενός εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι άσχετη με την ποιότητα των δασκάλων.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα υψηλών επιδόσεων είναι πολύ προσεκτικά στο πώς επιλέγουν και προσλαμβάνουν τους δασκάλους τους και πώς τους εκπαιδεύουν. Ψάχνουν με ποιο τρόπο θα βελτιώσουν τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, και πώς θα δομήσουν σωστά την αμοιβή τους. Παρέχουν, επίσης, ένα περιβάλλον στο οποίο οι εκπαιδευτικοί εργάζονται μαζί για να πλαισιώσουν τις ορθές πρακτικές. Και παρέχουν ευφυείς οδούς για τους εκπαιδευτικούς να αναπτυχθούν στην καριέρα τους. 

Στα γραφειοκρατικά εκπαιδευτικά συστήματα , οι εκπαιδευτικοί συχνά μένουν μόνοι σε αίθουσες διδασκαλίας με πολλές συνταγές για το τι θα πρέπει να διδάσκουν. Στα υψηλής απόδοσης εκπαιδευτικά συστήματα είναι πολύ σαφές τι είναι καλή απόδοση. Θέτουν πολύ φιλόδοξα πρότυπα, αλλά στη συνέχεια επιτρέπουν στους δασκάλους τους να καταλάβουν: τι πρέπει να διδάξω στους μαθητές μου σήμερα; 

Στο παρελθόν παραδιδόταν η σοφία στην εκπαίδευση. Τώρα η πρόκληση είναι να καταστεί δυνατή η σοφία που παράγεται από τον χρήστη. Οι υψηλές επιδόσεις έχουν μετατεθεί από τις διοικητικές μορφές της λογοδοσίας και του ελέγχου - το πώς θα ελέγξουμε αν οι άνθρωποι κάνουν αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε στον τομέα της εκπαίδευσης - προς τις επαγγελματικές μορφές οργάνωσης της εργασίας. Επιτρέπουν τους δασκάλους τους να κάνουν καινοτομίες στην παιδαγωγική. Τους παρέχουν το είδος της ανάπτυξης που χρειάζονται για να αναπτυχθούν οι ισχυρότερες παιδαγωγικές πρακτικές. 

Ο στόχος του παρελθόντος ήταν η τυποποίηση και η συμμόρφωση. Τα υψηλής απόδοσης συστήματα έχουν κάνει τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων εφευρετικούς. Στο παρελθόν, το επίκεντρο της πολιτικής ήταν τα αποτελέσματα, σχετικά με την παροχή. Τα εκπαιδευτικά συστήματα υψηλών επιδόσεων έχουν βοηθήσει τους δασκάλους και τους διευθυντές των σχολείων να κοιτάζουν τον διπλανό δάσκαλο, το διπλανό σχολείο, να κοιτάζουν τη ζωή γύρω τους.

Και τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα παγκόσμιας κλάσης συστήματα είναι ότι επιτυγχάνουν υψηλή απόδοση σε ολόκληρο το σύστημα. Έχετε δει ότι η Φινλανδία πηγαίνει τόσο καλά στο πρόγραμμα PISA, αλλά αυτό που κάνει τη Φινλανδία τόσο εντυπωσιακή είναι το γεγονός ότι μόνο  5% διαφοράς επιδόσεων  των μαθητών υπάρχει ανάμεσα στα σχολεία. Κάθε σχολείο πετυχαίνει. Αυτό σημαίνει ότι η επιτυχία είναι συστημική.

Και πώς το κάνουν αυτό; Επενδύουν πόρους εκεί όπου αυτοί μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά. Προσελκύουν τους ισχυρότερους διευθυντές στα πιο δύσκολα σχολεία και τους πιο ταλαντούχους δασκάλους στις πιο δύσκολες τάξεις.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι χώρες αυτές εναρμονίζουν τις πολιτικές σε όλους τους τομείς της δημόσιας πολιτικής. Τις  επικαιροποιούν σε τακτές χρονικές περιόδους και σιγουρεύονται ότι αυτό που κάνουν εφαρμόζεται με συνέπεια.

Τώρα, η γνώση για το τι κάνουν τα επιτυχημένα συστήματα δεν μας λέει πώς μπορούμε να βελτιωθούμε. Αυτό είναι επίσης σαφές και εκεί είναι κάποια από τα όρια των διεθνών συγκρίσεων του προγράμματος PISA. Εκεί είναι που άλλες μορφές  έρευνας πρέπει να διεισδύσουν και αυτό επειδή το πρόγραμμα PISA δεν ασχολείται να πει στις χώρες τι πρέπει να κάνουν. Αλλά η δύναμή της έγκειται στην αφήγηση των όσων όλοι οι άλλοι έχουν κάνει. Και το παράδειγμα του PISA δείχνει ότι τα δεδομένα μπορεί να είναι πιο ισχυρά από ό,τι οι διοικητικοί έλεγχοι των οικονομικών επιδοτήσεων μέσω των οποίων  λειτουργούν συνήθως τα εκπαιδευτικά συστήματα.
Ξέρετε, κάποιοι υποστηρίζουν ότι το να αλλάξεις την εκπαιδευτική διοίκηση είναι σαν να μετακινείς νεκροταφείο. Απλά δεν μπορείς να επικαλεστείς τους ανθρώπους εκεί έξω για να σε βοηθήσουν ! (Γέλια) Αλλά το πρόγραμμα PISA έχει δείξει τι είναι δυνατόν στον τομέα της εκπαίδευσης. Έχει βοηθήσει τις χώρες να δουν ότι η βελτίωση είναι δυνατή. Έχει απομακρύνει τις δικαιολογίες από εκείνους που είναι εφησυχασμένοι. Και αυτό έχει βοηθήσει τις χώρες να θέτουν ουσιαστικούς στόχους με όρους μετρήσιμων στόχων που έχουν επιτευχθεί από τους ηγέτες του κόσμου. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάθε παιδί, κάθε δάσκαλο, κάθε σχολείο, κάθε εντολέα, κάθε γονέα να δει πόση βελτίωση είναι δυνατή, ότι μόνο ο ουρανός είναι το όριο για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, θα έχουμε θέσει τις βάσεις για καλύτερες πολιτικές και καλύτερη ζωή.
Σας ευχαριστώ. (Χειροκρότημα)Δεν υπάρχουν σχόλια: