Σελίδες

Τρίτη, Οκτωβρίου 02, 2012

H oμιλία του Ομπάμα στην ολομέλεια του ΟΗΕ, στις 25/9/2012.


Κύριε Πρόεδρε, κ. Γενικέ Γραμματέα, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι: Θα ήθελα να ξεκινήσω σήμερα με την αφήγηση σχετικά με έναν Αμερικανό ονόματι Chris Stevens.

Ο Chris γεννήθηκε σε μια πόλη που ονομάζεται Grass Valley, στην Καλιφόρνια, ήταν γιος ενός δικηγόρου και μιας μουσικού. Ως νέος άνθρωπος, ο Chris εντάχθηκε στο ειρηνευτικό σώμα, και δίδαξε αγγλικά στο Μαρόκο. Αγάπησε και σεβάστηκε τους ανθρώπους της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και μετέφερε αυτή τη δέσμευση σε όλη τη ζωή του. Ως διπλωμάτης, εργάστηκε από την Αίγυπτο μέχρι τη Συρία. Από τη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Λιβύη. Ήταν γνωστός για τους περιπάτους του στους δρόμους των πόλεων που εργάστηκε – για το ότι δοκίμαζε το τοπικό φαγητό, για το ότι συναντούσε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσε, μιλώντας αραβικά και ακούγοντας με πλατύ χαμόγελο.

Ο Chris πήγε στη Βεγγάζη κατά τις πρώτες ημέρες της επανάστασης της Λιβύης, φτάνοντας με ένα φορτηγό πλοίο. Ως εκπρόσωπος της Αμερικής βοήθησε τον λαό της Λιβύης, καθώς αυτός αντιμετώπιζε βίαιες συγκρούσεις, φρόντισε τους τραυματίες και δημιούργησε ένα όραμα για ένα μέλλον στο οποίο τα δικαιώματα όλων των Λίβυων θα πρέπει να τηρούνται. Μετά την επανάσταση, υποστήριξε τη γέννηση μιας νέας δημοκρατίας, καθώς οι Λίβυοι πραγματοποίησαν εκλογές, έχτισαν νέους θεσμούς και άρχισαν να κινούνται προς τα εμπρός μετά από δεκαετίες δικτατορίας.

Ο Chris Stevens αγάπησε τη δουλειά του. Ήταν υπερήφανος για τη χώρα που υπηρέτησε και είδε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που συνάντησε. Πριν από δύο εβδομάδες, ταξίδεψε στη Βεγγάζη για να επανεξετάσει τα σχέδια για τη δημιουργία ενός νέου πολιτιστικού κέντρου και τον εκσυγχρονισμό ενός νοσοκομείου. Τότε, η Αμερικάνικη αποστολή δέχτηκε επίθεση. Μαζί με τρεις από τους συναδέλφους του, ο Chris σκοτώθηκε στην πόλη που είχε βοηθήσει να σωθεί. Ήταν 52 ετών.

Σας λέω αυτή την ιστορία επειδή ο Chris Stevens ενσαρκώνει τον καλύτερο εαυτό της Αμερικής. Όπως και οι συνάδελφοί του αξιωματικοί τηςΥπηρεσίας Εξωτερικών, έχτισε γέφυρες κατά μήκος των ωκεανών και των πολιτισμών, και επένδυσε βαθιά στη διεθνή συνεργασία που τα Ηνωμένα Έθνη αντιπροσωπεύουν. Έδρασε με ταπεινότητα, αλλά αγωνίστηκε για ένα σύνολο αρχών - την πεποίθηση ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν για τη μοίρα τους και να ζήσουν με ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ευκαιρίες.

Οι επιθέσεις εναντίον συμπολιτών μας στη Βεγγάζη ήταν επιθέσεις εναντίον της Αμερικής. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που λάβαμε από την κυβέρνηση της Λιβύης και του λαού της Λιβύης. Και δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι θα είμαστε ανένδοτοι στον εντοπισμό των δολοφόνων και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη. Εκτιμώ, επίσης, το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, οι ηγέτες των άλλων χωρών της περιοχής - όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Υεμένη - έχουν λάβει μέτρα για να προστατεύσουν τις διπλωματικές μας εγκαταστάσεις και απηύθυναν έκκληση για ηρεμία. Έτσι κάνουν οι θρησκευτικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Αλλά οι επιθέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων δεν είναι απλά μια επίθεση στην Αμερική. Είναι, επίσης, μια επίθεση στα μεγάλα ιδεώδη πάνω στα οποία ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη - η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά. Ότι η διπλωματία μπορεί να πάρει τη θέση του πολέμου. Και ότι σε έναν αλληλεξαρτώμενο κόσμο, όλοι μας έχουμε μερίδιο στην εργασία προς την κατεύθυνση των περισσότερων ευκαιριών και της μεγαλύτερης ασφάλειας για τους πολίτες μας.

Αν πιστεύουμε σοβαρά την προάσπιση των ιδεωδών αυτών, δεν θα είναι αρκετό να τοποθετήσουμε περισσότερους φρουρούς μπροστά από κάθε πρεσβεία. Ή να κάνουμε λυπητερές δηλώσεις και να περιμένουμε να περάσει η προσβολή. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί ως προς αυτά τα ιδανικά, πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης. Επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιλογή μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν να μας χωρίζουν και των ελπίδων που μας ενώνουν.
Σήμερα, πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι το μέλλον μας θα καθορίζεται από ανθρώπους όπως ο Chris Stevens και όχι από τους δολοφόνους του. Σήμερα, πρέπει να δηλώσουμε ότι αυτή η βία και η μισαλλοδοξία δεν έχει θέση μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών μας.

Είναι λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που ο πωλητής στην Τυνησία αυτοπυρπολήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την καταπιεστική διαφθορά στη χώρα του και προκάλεσε αυτό που έγινε γνωστό ως Αραβική Άνοιξη. Από τότε, ο κόσμος έχει γοητευτεί από τη μεταμόρφωση που έχει λάβει χώρα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τις δυνάμεις της αλλαγής.

Εμπνευστήκαμε από τις τυνησιακές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν έναν δικτάτορα, διότι αναγνωρίσαμε τις πεποιθήσεις μας στις προσδοκίες των ανδρών και των γυναικών που βγήκαν στους δρόμους.

Επιμείναμε για την αλλαγή στην Αίγυπτο, επειδή η υποστήριξή μας προς τη δημοκρατία μας τοποθετεί στο πλευρό του λαού.

Στηρίξαμε την μετάβαση της ηγεσίας στην Υεμένη, επειδή τα συμφέροντα του λαού δεν εξυπηρετούνται από ένα διεφθαρμένο status quo.

Εμείς παρεμβήκαμε στη Λιβύη μαζί με μια ευρεία συμμαχία, και με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, γιατί είχαμε την ικανότητα να σταματήσουμε τη σφαγή των αθώων. Και επειδή πιστεύαμε ότι οι προσδοκίες του λαού ήταν πιο ισχυρές από έναν τύραννο.

Και καθώς συναντιόμαστε εδώ, δηλώνουμε και πάλι ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ πρέπει να πάρει ένα τέλος, έτσι ώστε η ταλαιπωρία του συριακού λαού να σταματήσει και μια νέα αυγή να αρχίσει.

Έχουμε αυτές τις θέσεις επειδή πιστεύουμε ότι η ελευθερία και η αυτοδιάθεση δεν είναι αποκλειστικότητες ενός πολιτισμό. Δεν είναι απλώς αμερικανικές αξίες ή δυτικές αξίες - είναι οικουμενικές αξίες. Ακόμα και αν υπάρξουν τεράστιες προκλήσεις που συνοδεύουν μια μετάβαση στη δημοκρατία, είμαι πεπεισμένος ότι τελικά μια κυβέρνηση του λαού, από το λαό και για το λαό είναι πιο πιθανό να επιφέρει τη σταθερότητα, την ευημερία, και στις ατομικές ευκαιρίες που χρησιμεύουν ως μια βάση για την ειρήνη στον κόσμο μας.

Έτσι, ας θυμόμαστε ότι αυτή είναι μια εποχή προόδου. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι Τυνήσιοι, οι Αιγύπτιοι, οι Λίβυοι ψήφισαν για νέους ηγέτες στις εκλογές που ήταν αξιόπιστες, ανταγωνιστικές και δίκαιες. Αυτό το δημοκρατικό πνεύμα δεν έχει περιοριστεί στον αραβικό κόσμο. Κατά το παρελθόν έτος, είδαμε την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στο Μαλάουι και τη Σενεγάλη και ένα νέο Πρόεδρο στη Σομαλία. Στη Βιρμανία, ένας Πρόεδρος απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους και άνοιξε μια κλειστή κοινωνία. Ένας θαρραλέος αντιφρονούντας έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο. Και όλοι προσβλέπουμε σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν, επιμένοντας στην έμφυτη αξιοπρέπειά τους και στο δικαίωμα να καθορίζουν το μέλλον τους.

Κι όμως, η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων μας υπενθυμίζει ότι η πορεία προς τη δημοκρατία δεν τελειώνει με την τοποθέτηση ενός ψηφοδελτίου. Ο Νέλσον Μαντέλα είπε κάποτε: "Να είσαι ελεύθερος δε σημαίνει απλώς να πετάξεις μακριά τις αλυσίδες σου, αλλά να ζήσεις με έναν τρόπο που σέβεται και ενισχύει την ελευθερία των άλλων." Η αληθινή δημοκρατία προϋποθέτει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ρίχνονται στη φυλακή λόγω των πεποιθήσεών τους και ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ανοίγουν χωρίς να πληρώνουν για δωροδοκίες. Εξαρτάται από την ελευθερία των πολιτών το αν μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να συγκεντρωθούν χωρίς φόβο. Και εξαρτάται από το κράτος δικαίου η δέουσα διαδικασία που θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Με άλλα λόγια, η αληθινή δημοκρατία - πραγματική ελευθερία - είναι σκληρή δουλειά. Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να πατάσσουν την διαφωνία. Σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, οι χώρες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να συσπειρώσουν το λαό γύρω από φανταστικούς εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αντί να εστιάζουν στο επίπονο έργο της μεταρρύθμισης.

Επιπλέον, θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που απορρίπτουν την ανθρώπινη πρόοδο - δικτάτορες οι οποίοι προσκολλώνται στην εξουσία, διεφθαρμένα συμφέροντα που εξαρτώνται από το status quo. Και εξτρεμιστές που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του μίσους και της διαίρεσης. Από τη Βόρεια Ιρλανδία ως τη Νότια Ασία. Από την Αφρική ως την Αμερική. Από τα Βαλκάνια ως τη Νοτιοανατολική Ασία, έχουμε δει σπασμούς που μπορεί να συνοδεύουν τη μετάβαση σε μια νέα πολιτική τάξη. Κατά καιρούς, οι συγκρούσεις προκύπτουν για την πίστη, τη ράτσα ή τη φυλή. Και συχνά προκύπτουν από τη δυσκολία να συνδυαστεί η παράδοση και η πίστη με την ποικιλία και την αλληλεξάρτηση του σύγχρονου κόσμου. Σε κάθε χώρα, υπάρχουν εκείνοι που βρίσκουν τις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις που απειλητικές. Σε κάθε πολιτισμό, όσοι αγαπούν την ελευθερία για τον εαυτό τους πρέπει να αναρωτηθούν κατά πόσο είναι πρόθυμοι να ανεχθούν την ελευθερία για τους άλλους.

Αυτό ακριβώς είδαμε να συμβαίνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν ένα ωμό και αηδιαστικό βίντεο προκάλεσε την οργή σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο. Έχω καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει καμία σχέση με αυτό το βίντεο και πιστεύω ότι το μήνυμά του θα πρέπει να απορριφθεί από όλους εκείνους που σέβονται την κοινή μας ανθρωπιά. Είναι μια προσβολή όχι μόνο για τους μουσουλμάνους, αλλά και για την Αμερική, καθώς είμαστε μια χώρα που έχει φιλοξενήσει ανθρώπους από κάθε φυλή και θρησκεία. Είμαστε πατρίδα για τους μουσουλμάνους που λατρεύουν το θεό τους σε όλη τη χώρα μας. Εμείς όχι μόνο σεβόμαστε τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά έχουμε νόμους που προστατεύουν τα άτομα από τη βλάβη λόγω της εμφάνισής τους ή της πίστης τους. Κατανοούμε γιατί πολλοί άνθρωποι κατηγορούν αυτό το βίντεο γιατί εκατομμύρια πολιτών μας είναι μεταξύ τους.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι που ρωτούν γιατί δεν απαγορεύουμε ένα τέτοιο βίντεο. Η απάντηση εμπεριέχεται στη νομοθεσία μας: το Σύνταγμά μας προστατεύει το δικαίωμα της άσκησης της ελευθερίας του λόγου. Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αμέτρητες εκδόσεις αποτελούν αδίκηματα. Όπως και εγώ, η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι Χριστιανοί, και όμως δεν απαγορεύει βλασφημία εναντίον των πιο ιερών πεποιθήσεών μας. Επιπλέον, ως Πρόεδρος της χώρας μας, καθώς και Αρχιστράτηγος του στρατού μας, δέχομαι ότι οι άνθρωποι μπορεί να εκφράζουν εναντίον μου φοβερά πράγματα κάθε μέρα, αλλά εγώ πάντα θα υπερασπίζομαι το δικαίωμά τους να το πράξουν. Οι Αμερικανοί έχουν πολεμήσει και έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο για την προστασία του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους - ακόμη και απόψεις με τις οποίες διαφωνούμε.

Το κάνουμε αυτό, όχι γιατί υποστηρίζουμε το λόγο μίσους, αλλά επειδή οι Ιδρυτές μας είχαν κατανοήσει ότι χωρίς αυτή την προστασία, η ικανότητα του κάθε ατόμου να εκφράσει τις δικές του απόψεις και να ασκήσει την πίστη του, μπορεί να απειληθεί. Το κάνουμε επειδή σε μια ποικιλόμορφη κοινωνία, οι προσπάθειες για τον περιορισμό του λόγου μπορεί να γίνουν ένα εργαλείο για φίμωση των επικριτών, ή όσων καταπιέζουν τις μειονότητες. Λειτουργούμε έτσι επειδή με δεδομένη τη δύναμη της πίστης στη ζωή μας, και το πάθος που οι θρησκευτικές διαφορές μπορούν να πυροδοτήσουν, το ισχυρότερο όπλο ενάντια στο λόγο μίσους δεν είναι η καταστολή, αλλά είναι ο ακόμα περισσότερος λόγος - οι φωνές της ανοχής που ανταγωνίζονται τη μισαλλοδοξία και τη βλασφημία και αναδεικνύουν τις αξίες της κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Ξέρω ότι δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες του Οργανισμού αυτή την αντίληψη της προστασίας της ελευθερίας του λόγου. Ωστόσο, το 2012, σε μια εποχή που ο καθένας με ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να εξαπλώσει προσβλητικό περιεχόμενο σε όλο τον κόσμο με το πάτημα ενός κουμπιού, η ιδέα ότι μπορούμε να ελέγξουμε τη ροή των πληροφοριών είναι άνευ αντικειμένου. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το πώς θα ανταποκριθούμε. Και για αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε: δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί την τυφλή βία.

Δεν υπάρχουν λέξεις που να δικαιολογούν τη δολοφονία αθώων. Δεν υπάρχουν βίντεο που να δικαιολογούν μια επίθεση σε πρεσβεία. Δεν υπάρχει καμία συκοφαντία που παρέχει δικαιολογία για τους ανθρώπους να κάψουν ένα εστιατόριο στο Λίβανο, ή να καταστρέψουν ένα σχολείο στην Τύνιδα, ή να προκαλέσουν το θάνατο και την καταστροφή στο Πακιστάν.

Γενικότερα, τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων δείχνουν την ανάγκη για όλους μας να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και ενός αραβικού κόσμου που κινείται προς τη δημοκρατία. Ακριβώς όπως δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν, και δεν θα επιδιώξουν να υπαγορεύσουν την έκβαση της δημοκρατικής μετάβασης στο εξωτερικό, και δεν περιμένουμε άλλα έθνη να συμφωνήσουν μαζί μας για κάθε θέμα. Επίσης, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η βία των τελευταίων εβδομάδων, ή οι ομιλίες μίσους από ορισμένα άτομα, αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των μουσουλμάνων – όπως και οι απόψεις των ανθρώπων που παρήγαγαν αυτό το βίντεο δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις των Αμερικανών.

Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι υποχρέωση όλων των ηγετών, σε όλες τις χώρες, να μιλήσουν δυνατά ενάντια στη βία και τον εξτρεμισμό. Είναι καιρός να περιθωριοποιήσουν αυτούς που - ακόμα και όταν δεν καταφεύγουν στη βία – χρησιμοποιούν το μίσος κατά της Αμερικής, ή της Δύσης, ή του Ισραήλ ως κεντρική αρχή της πολιτικής. Και γι'αυτό καλύπτουν, και μερικές φορές δικαιολογούν, γ όσους καταφεύγουν στη βία.

Αυτού του είδους η πολιτική - Ανατολή εναντίον Δύσης, Νότος εναντίον Βορρά, Μουσουλμάνοι εναντίον χριστιανών, ινδουιστών και Εβραίων - δεν μπορεί να προσφέρει το ιδανικό της ελευθερίας. Στη νεολαία, προσφέρει μόνο ψεύτικες ελπίδες. Το κάψιμο μιας αμερικανικής σημαίας δεν προσφέρει τίποτα στην εκπαίδευση ενός παιδιού. Η ανατίναξη εκτός εστιατόριου δεν θα γεμίσει ένα άδειο στομάχι. Η επίθεση σε μια Πρεσβεία δεν θα δημιουργήσει ούτε μία θέση εργασίας. Αυτού του είδους η πολιτική καθιστά πιο δύσκολο να επιτύχουμε ό, τι πρέπει να κάνουμε μαζί: την εκπαίδευση των παιδιών μας και τη δημιουργία των ευκαιριών που τους αξίζουν, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την επέκταση του ιδανικούτης δημοκρατίας.

Καταλάβετε ότι η Αμερική ποτέ δεν θα υποχωρήσει από τον κόσμο. Θα εφαρμόσουμε τη δικαιοσύνη σε όσους βλάπτουν τους πολίτες μας και τους φίλους μας. Θα συμπαρασταθούμε στους συμμάχους μας και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με χώρες για να εμβαθύνουμε τους δεσμούς του εμπορίου και των επενδύσεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της ενέργειας και της ανάπτυξης - των προσπαθειών που μπορούν να πυροδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη για ολόκληρο το λαό μας και να σταθεροποιήσουν τη δημοκρατική αλλαγή. Αλλά οι προσπάθειες αυτές εξαρτώνται από ένα πνεύμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αμοιβαίου σεβασμού. Καμία κυβέρνηση ή εταιρεία, καμία σχολή ή ΜΚΟ δεν θα έρθει να εργαστεί σε μια χώρα όπου τίθενται σε κίνδυνο οι άνθρωποί της. Για να είναι η συνεργασία αποτελεσματική, οι πολίτες μας πρέπει να είναι ασφαλείς και οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες.

Μια πολιτική που βασίζεται μόνο στην οργή-εκείνη που βασίζεται στη διαίρεση του κόσμου μεταξύ “ημών” και “εκείνων” - όχι μόνο υποσκάπτει τη διεθνή συνεργασία, αλλά υπονομεύει τελικά εκείνους που την ανέχονται. Όλοι μας έχουμε συμφέρον να αντισταθεί κανείς σε αυτές τις δυνάμεις. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μουσουλμάνοι έχουν υποφέρει τα πλείστα στα χέρια του εξτρεμισμού. Την ίδια ημέρα που οι πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, ένας Τούρκος αστυνομικός δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη λίγες μόνο ημέρες πριν από το γάμο του. Περισσότερο από δέκα πολίτες της Υεμένης σκοτώθηκαν σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Σαναά. Και πολλά παιδιά από το Αφγανιστάν θρηνήθηκαν από τους γονείς τους, λίγε μέρες μετά αφότου σκοτώθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

Η ώθηση προς την μισαλλοδοξία και τη βία μπορεί αρχικά να επικεντρώνεται στη Δύση, αλλά με την πάροδο του χρόνου δεν θα μπορεί να μαζευτεί. Τα ίδια ερεθίσματα προς τον εξτρεμισμό χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο μεταξύ σουνιτών και σιιτών, μεταξύ των φυλών και των ομάδων. Δεν οδηγεί σε αντοχή και σε ευημερία, αλλά στο χάος. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, έχουμε δει ότι σε μεγάλο βαθμό οι ειρηνικές διαμαρτυρίες έχουν φέρει περισσότερη αλλαγή στις μουσουλμανικές χώρες από ό,τι μια δεκαετία βίας. Οι εξτρεμιστές να το καταλάβουν αυτό. Και επειδή δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, η βία είναι ο μόνος τρόπος που τους έχει μείνει. Δεν χτίζουν, μόνο καταστρέφουν.

Είναι καιρός να αφήσουμε τη βία και την πολιτική της διαίρεσης πίσω. Με τόσα πολλά ζητήματα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιλογή ανάμεσα στην υπόσχεση του μέλλοντος, ή τις φυλακές του παρελθόντος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταλάβουμε λάθος. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή. Και η Αμερική είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους εκείνους που είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε εκείνους που στοχεύουν τους Χριστιανούς Κόπτες στην Αίγυπτο - θα πρέπει να ανήκει σε αυτούς στην πλατεία Ταχρίρ, που φώναζαν «μουσουλμάνοι, χριστιανοί, είμαστε ένα." Το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε αυτούς που παρενοχλούν τις γυναίκες - θα πρέπει να διαμορφωθεί από τα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς και εκείνους που παλεύουν για έναν κόσμο όπου οι κόρες μας μπορούν να ζήσουν τα όνειρά τους, όπως ακριβώς και οι γιοι μας. Το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει στους λίγους διεφθαρμένους που κλέβουν τους πόρους μιας χώρας - πρέπει να κερδηθεί από τους φοιτητές και τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που αναζητούν μια ευρύτερη ευημερία για όλους τους ανθρώπους. Αυτοί είναι οι άνδρες και οι γυναίκες που η Αμερική είναι μαζί τους. Το δικό τους όραμα είναι αυτό που θα υποστηρίξουμε.

Το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε αυτούς που δυσφημούν τον προφήτη του Ισλάμ. Ωστόσο, για να είναι αξιόπιστοι, εκείνοι που καταδικάζουν τη συκοφαντία πρέπει επίσης να καταδικάσουν το μίσος που βλέπουμε όταν η εικόνα του Ιησού Χριστού βεβηλώνεται, όταν εκκλησίες καταστρέφονται, ή όταν το Ολοκαύτωμα δεν γίνεται δεκτό. Ας καταδικάσουμε την υποκίνηση εναντίον των μουσουλμάνων Σούφι και των σιιτών προσκυνητών. Είναι καιρός να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λόγια του Γκάντι: "Η μισαλλοδοξία είναι η ίδια μια μορφή βίας και ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός πραγματικά δημοκρατικού πνεύματος". Μαζ, πρέπει να εργαστούμε για έναν κόσμο που θα ενισχύεται από τις διαφορές μας και δεν καθορίζεται από αυτές. Αυτό ενσαρκώνει η Αμερική και αυτό είναι το όραμα που θα υποστηρίξει.

Μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε αυτούς που γυρίζουν τις πλάτες τους στην προοπτική της ειρήνης. Ας αφήσουμε πίσω αυτούς που ευδοκιμούν στη σύγκρουση, και εκείνους που απορρίπτουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει. Ο δρόμος είναι σκληρός, αλλά ο προορισμός είναι σαφής – ένα ασφαλές, εβραϊκό κράτος του Ισραήλ. Και μια ανεξάρτητη, ευημερούσα Παλαιστίνη. Για την κατανόηση ότι μια τέτοια ειρήνη πρέπει να έρθει μέσα από μια δίκαιη συμφωνία μεταξύ των μερών, η Αμερική θα πορευθεί μαζί με όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το ταξίδι.

Στη Συρία, το μέλλον δεν πρέπει να ανήκει σε έναν δικτάτορα, ο οποίος σφαγιάζει το λαό του. Αν υπάρχει μια αιτία για διαμαρτυρία στον κόσμο σήμερα, είναι ένα καθεστώς που βασανίζει τα παιδιά και εκτοξεύει ρουκέτες σε πολυκατοικίες. Και εμείς πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό που ξεκίνησε με τους πολίτες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους δεν θα τελειώσει με έναν κύκλο θρησκευτικής βίας.

Μαζί, πρέπει να σταθούμε με εκείνους τους Σύριους που πιστεύουν σε ένα διαφορετικό όραμα - για μια Συρία ενωμένη και χωρίς αποκλεισμούς. Όπου τα παιδιά δεν θα φοβούνται τη δική τους κυβέρνηση και όλοι οι Σύριοι θα έχουν λόγο στον τρόπο που διοικούνται - Σουνίτες και Αλεβίτες, Κούρδοι και Χριστιανοί. Αυτό είναι που προσπαθεί η Αμερική. Για αυτό το αποτέλεσμα εργαζόμαστε- με κυρώσεις και συνέπειες για όσους το δυναμιτίζουν και με παροχή βοήθειας και υποστήριξης για εκείνους που εργάζονται για αυτό το κοινό καλό. Επειδή πιστεύουμε ότι οι Σύριοι που αγκαλιάζουν αυτό το όραμα θα έχουντη δύναμη και τη νομιμότητα να το οδηγήσουν.

Στο Ιράν, βλέπουμε πού οδηγεί το μονοπάτι μιας βίαιης και ανεξέλεγκτης ιδεολογίας. Ο ιρανικός λαός έχει μια αξιοσημείωτη και αρχαία ιστορία και πολλοί Ιρανοί επιθυμούν να απολαύσουν την ειρήνη και την ευημερία μαζί με τους γείτονές τους. Αλλά, ενώ περιορίζει τα δικαιώματα του λαού της, η ιρανική κυβέρνηση στηρίζει μέχρι και ένα δικτάτορα στη Δαμασκό και υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό. Εδώ και πολύ καιρό, δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Η Αμερική θέλει να επιλυθεί αυτό το ζήτημα μέσω της διπλωματίας,και πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος και χώρος για να το κάνουν. Αλλά ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Σεβόμαστε το δικαίωμα των εθνών να έχουν πρόσβαση στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά ένας από τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών είναι να διαπιστώνουν ότι έχουμε αξιοποιήσει αυτή δύναμη για την ειρήνη. Μην παραπλανάστε: ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα δεν είναι μια πρόκληση που μπορεί να γίνει ανεκτή. Θα απειλήσει του Ισραήλ, την ασφάλεια των κρατών του Κόλπου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Θα προκαλέσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή και την κατάργηση της συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Αυτός είναι ο λόγος για μια συμμαχία των χωρών απέναντι στην ιρανική κυβέρνηση.Και γι 'αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε ό, τι πρέπει για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Γνωρίζουμε από οδυνηρές εμπειρίες ότι ο δρόμος προς την ασφάλεια και την ευημερία δεν βρίσκεται έξω από τα όρια του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι 'αυτό καθιερώθηκε αυτός ο θεσμός μέσα από τα συντρίμμια της σύγκρουσης. Γι'αυτό θριάμβευσε η ελευθερία επί της τυραννίας στον Ψυχρό Πόλεμο. Και αυτό είναι το δίδαγμα των τελευταίων δύο δεκαετιών: Η ιστορία δείχνει ότι η ειρήνη και η πρόοδος έρχεται σε εκείνους που κάνουν τις σωστές επιλογές.

Πολλά έθνη σε κάθε μέρος του κόσμου έχουν ταξιδέψει σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Η Ευρώπη - το πιο αιματηρό πεδίο μάχης του 20ου αιώνα - είναι ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική. Από τη Βραζιλία στη Νότια Αφρική. Από την Τουρκία στη ΝότιαΚορέα. Από την Ινδία στην Ινδονησία. Άνθρωποι από διαφορετικές φυλές, θρησκείες και παραδόσεις έχουν ξεφύγει από τη φτώχεια, επειδή σεβάστηκαν τα δικαιώματα των πολιτών τους και την εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως έθνη.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από την πρόοδο που έχω δει μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια ως Πρόεδρος, είμαι αισιόδοξος για τον κόσμο που ζούμε. Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και τα στρατεύματά μας έχουν γυρίσει πίσω. Έχουμε ξεκινήσει τη μετάβαση στο Αφγανιστάν και η Αμερική και οι σύμμαχοί μας θα τελειώσουν τον πόλεμο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2014. Η Αλ Κάιντα έχει αποδυναμωθεί και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν υπάρχει πλέον. Πολλά έθνη έχουν συμμαχήσει για να καταργήσουν τα πυρηνικά υλικά, και η Αμερική και η Ρωσία για τη μείωση των οπλοστασίων μας. Έχω δει να γίνονται σκληρές επιλογές - από το Naypyidaw έως το Κάιρο και έως την Αμπιτζάν – για να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στα χέρια των πολιτών.

Σε μια εποχή οικονομικής πρόκλησης, ο κόσμος ενώνεται για να διευρύνει την ευημερία. Μέσα από την G-20, έχουμε συνεργαστεί με τις αναδυόμενες χώρες για να κρατήσουμε τον κόσμο στην πορεία της ανάκαμψης. Η Αμερική έχει ακολουθήσει μια αναπτυξιακή ατζέντα που τροφοδοτεί την ανάπτυξη διαλύοντας την εξάρτηση και συνεργάστηκε με τους αφρικανούς ηγέτες για να τους βοηθήσει να τροφοδοτήσουν τα έθνη τους. Νέες συνεργασίες έχουν δρομολογηθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διακυβέρνησης που θα είναι ανοικτή και διαφανής. Νέες δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί μέσω της Ισότιμης Μελλοντικής Συνεργασίας για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην πολιτική και να συνεχίσουν να έχουν ευκαιρίες. Και αργότερα σήμερα, θα συζητήσουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της μάστιγας της εμπορίας ανθρώπων.

Αλλά αυτό που μου δίνει τη μεγαλύτερη ελπίδα δεν είναι οι ενέργειες των ηγετών - είναι οι άνθρωποι που έχω δει. Τα αμερικανικά στρατεύματα που διακινδύνευσαν τη ζωή τους και θυσίασαν τα άκρα τους για ξένους στην άλλη άκρη της γης. Οι μαθητές στην Τζακάρτα και τη Σεούλ που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους προς όφελος της ανθρωπότητας. Τα πρόσωπα σε μια πλατεία στην Πράγα ή σε ένα κοινοβούλιο στην Γκάνα που βλέπουν τη δημοκρατία να δίνει φωνή στις προσδοκίες τους. Οι νέοι άνθρωποι στις φαβέλες του Ρίο και τα σχολεία της Βομβάης των οποίων τα μάτια λάμπουν με πολλές υποσχέσεις. Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά κάθε φυλής και κάθε πίστης μου θυμίζουν ότι για κάθε εξαγριωμένο όχλο που εμφανίζεται στην τηλεόραση, υπάρχουν δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που μοιράζονται παρόμοιες ελπίδες και όνειρα. Μας θυμίζουν ότι υπάρχει ένας κοινός κτύπος στην καρδιά της ανθρωπότητας.

Τόσο πολλή προσοχή του κόσμου στρέφεται σε αυτά που μας χωρίζουν. Αυτό βλέπουμε στις ειδήσεις, και καταναλώνουμε στις πολιτικές συζητήσεις μας. Αλλά όταν παραμερίζονται όλα αυτά, βλέπουμε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μάχονται για τη μεγάλη ελευθερία να αποφασίζουν για τη μοίρα τους. Για την αξιοπρέπεια που έρχεται με την εργασία. Για την ασφάλεια που προέρχεται με την πίστη. Και για τη δικαιοσύνη που υπάρχει όταν οι κυβερνήσεις εξυπηρετούν τους ανθρώπους τους - και όχι το αντίστροφο .

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα συμπαραστέκονται πάντα στις φιλοδοξίες αυτές, για τους δικούς μας ανθρώπους και για όλο τον κόσμο. Αυτός ήταν ο ιδρυτικός σκοπός μας. Αυτό μας υποδεικνύει η ιστορία μας. Και για αυτό ο Chris Stevens εργάστηκε σε όλη τη ζωή του.

Και σήμερα σας υπόσχομαι αυτό - αφού οι δολοφόνοι οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, η κληρονομιά του Chris Stevens θα ζει στις ζωές που άγγιξε. Στους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν κατά της βίας στους δρόμους της Βεγγάζης. Στους Λίβυους που άλλαξαν τη φωτογραφία τους στο facebook με μία φωτογραφία του Chris. Στα μηνύματα που διαβάζουμε απλά: “Ο Chris ήταν φίλος με όλους τους Λίβυους”.

Αυτά μας δίνουν ελπίδα. Αυτά μας θυμίζουν ότι εφ 'όσον δουλεύουμε για αυτό το σκοπό, η δικαιοσύνη θα εδραιωθεί. Ότι η ιστορία είναι με το μέρος μας. Και ότι το αυξανόμενο κύμα της ελευθερίας δεν πρόκειται ποτέ να αντιστραφεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: