Σελίδες

Κυριακή, Οκτωβρίου 09, 2016

Όλη η αλήθεια σε 13 λεπτά.

Σε μια μοναδικής ειλικρίνειας 13λεπτη συνέντευξη, ο Τάκης Λαζαρίδης, αριστερός με 15 χρόνια φυλακή και καταδιώξεις, συγγραφέας του βιβλίου "Ευτυχώς, ηττηθήκαμε σύντροφοι" παραδίδει ένα μάθημα πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας με αλήθειες οι οποίες είναι δύσκολο να ειπωθούν  από άλλους :
"Απολογούμαι γιατί έχω ευθύνες ως μέλος του κόμματος. Εμείς ευθυνόμαστε για τον Εμφύλιο και το χειρότερο είναι ότι μετά ρίξαμε την ευθύνη στους άλλους, στους Άγγλους, τους Αμερικανούς, κτλ. Δηλαδή, ζητάμε και τα ρέστα. Το δράμα είναι ότι μετά νικήσαμε τον πόλεμο της προπαγάνδας, σήμερα έχουμε φτάσει στην πολιτική κηδεμονία και γι'αυτό η χώρα έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει.Αποδείχθηκε ότι οι Δεξιοί είχαν δίκιο να διαφωνούν μαζί μας γιατί εμείς αγωνιζόμασταν να κάνουμε την πατρίδα "στρούγκα" των Σοβιετικών - η ιστορία έδειξε τι συνέβη στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Θα έπρεπε να αποτίουμε φόρο τιμής όχι μόνο στους αγωνιστές της Αριστεράς αλλά και στους αγωνιστές της Δεξιάς. Να τους καλούμε σε κοινές εκδηλώσεις και να κλαίμε όλοι μαζί. Η Αριστερά έχει ευθύνη για τη σημερινή χρεοκοπία γιατί δική της ιδεολογική κυριαρχία είναι το "Τσοβόλα δώστα όλα" και οι απεργίες για διεκδίκηση σκανδαλωδών προνομίων που δεν δικαιούμασταν γιατί δεν είχαν αντίκρισμα στην παραγωγή".


Τρίτη, Οκτωβρίου 04, 2016

Bιβλιοπαρουσίαση: Ι.Ν. Παρασκευόπουλος, "Κλινική Ψυχολογία"


Το εγχειρίδιο «Κλινική Ψυχολογία» περιλαμβάνει περιλήψεις των διδακτικών ενοτήτων που πραγματοποίησε ο καθηγητής Ι.Ν. Παρασκευόπουλος στις παραδόσεις του προς τους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών σε θέματα κλινικής ψυχολογίας. Ο κλάδος αυτός της ψυχολογικής θεωρίας και πράξης ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία της παθολογικής συμπεριφοράς και αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Στο εγχειρίδιο αυτό περιγράφονται τα κριτήρια καθορισμού της παθολογικής συμπεριφοράς, οι διάφορες μορφές της, τα αίτια που την προκαλούν και τα διάφορα θεωρητικά πρότυπα που καθορίζουν τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ψυχολογικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας των ψυχικών παθήσεων, όπως είναι οι ψυχοδυναμικές μέθοδοι των ψυχαναλυτικών, οι συμπεριφοριστικές τεχνικές, τα ανθρωπιστικά - υπαρξιστικά πρότυπα και οι ομαδικές ψυχοθεραπείες.

Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2016

Δια βίου μάθηση και κίνητρο του κέρδους.



 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.      Περίληψη
2.      Εισαγωγή
3.      Η Διά Βίου Μάθηση
4.      Η κερδοσκοπική μάθηση: «Learning»
4.1. Εξωσχολική κερδοσκοπική μάθηση
4.2.Ακαδημαϊκός καπιταλισμός
5.      Κριτική
6.   Συμπεράσματα
7.   Βιβλιογραφία



1.      Περίληψη
Η παρούσα εργασία αποτελεί  μια βιβλιογραφική μελέτη σχετικά με την έννοια της «Διά Βίου Μάθησης». Διερευνάται η θεώρησή της από τους Διεθνείς Οργανισμούς και παρουσιάζεται περιληπτικά η εξέλιξή της στον ελληνικό χώρο. Αφετέρου, παρουσιάζεται η σχέση της Διά Βίου Μάθησης με την «κερδοσκοπική μάθηση», όπως αυτή αναλύεται από τους περισσότερους μελετητές και όπως συνδέεται με την έννοια του «ακαδημαϊκού καπιταλισμού». Η κριτική που παρουσιάζουμε είναι τόσο υποστηρικτική, όσο και επικριτική.
Λέξεις-κλειδιά: Διά Βίου Μάθηση, κερδοσκοπική μάθηση, Learning, ακαδημαϊκός καπιταλισμός, γνωστικός καπιταλισμός.