Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20, 2015

Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν από την αρχή της κρίσης.


Κανείς δεν μας υποχρέωσε να μπούμε στο Μνημόνιο το 2010. Το κάναμε επειδή το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματά μας έφτασαν σε τέτοια ύψη που καμία αγορά δεν μας ξαναδάνειζε. Έτσι, ο Γ. Παπανδρέου μας έβαλε στο Μνημόνιο και πήραμε άλλα 240 δισ. ευρώ δανεικά, με μνημονιακούς όρους, για να αποφύγουμε τα γενικευμένα συσσίτια. 

Στη συνέχεια, οι σωστοί όροι του Μνημονίου ( το 70% του Μνημονίου που λέει τώρα και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης) δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Εφαρμόστηκε μόνο το φορομπηχτικό μέρος, επειδή καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να φερθεί φιλελεύθερα ανοίγοντας τα κλειστά επαγγέλματα, αποκεντρώνοντας την κρατικίστικη οικονομία προς
τον ιδιωτικό τομέα και  καταργώντας τις αχρείαστες, χωρίς αντικείμενο, δημόσιες υπηρεσίες που απομυζούν τους φορολογούμενους. Με λίγα λόγια, δεν έκαναν ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη όχι μόνο θα ήταν απολύτως συμβατή με τους όρους του Μνημονίου, αλλά θα ήταν και το καλύτερο αντίδοτο για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Διότι μόνο σε μια απογειωμένη οικονομία θα άνοιγαν δουλειές, θα μειωνόταν η ανεργία, θα αυξάνονταν τα εισοδήματα, ένα πιο υγιές τραπεζικό σύστημα θα πρόσφερε ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες και ένα πιο μικρό και πλούσιο κράτος θα βοηθούσε πολύ αποτελεσματικότερα τους πραγματικά αδύναμους. Πόσοι γνωρίζουν ότι στις πιο φιλελεύθερες οικονομίες, η ανεργία τείνει να είναι μηδενική και οι μισθοί και οι συντάξεις πολύ υψηλές ;

Αντί για τις “κόκκινες γραμμές” του Σύριζα και τη φορομπηχτική πολιτική της ΝΔ, θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια τη φιλελεύθερη αναμόρφωση της χώρας. Γιατί, πώς θα ωφελήσει τους Έλληνες η αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων και η εκ νέου διόγκωση του δημόσιου τομέα, η οποία ήταν η κύρια πηγή των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στη χώρα μας ; Ποιον ωφελούν οι "κόκκινες γραμμές" τις οποίες θέτει η Κυβέρνηση στα εργασιακά, όταν είναι βέβαιο ότι αυτές θα αποτρέψουν τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσουν σε άνοδο της ανεργίας ; Όλα αυτά, μόνο ανάπτυξη δεν φέρνουν. Αντίθετα, η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούσε εξαρχής περισσότερη ελευθερία, ιδέες και τεχνογνωσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: