Παρασκευή, Μαΐου 02, 2014

Συνέντευξη στο Radio Oropos 1/5/2014.

-         Kαλησπέρα κύριε Σταύρου. Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για την απόφασή σας να κατεβείτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 με τη «Δυναμική Πολιτεία».

-         Καλησπέρα σας. Προσπαθώ οι πολιτικές μου αποφάσεις να έχουν πάντα ιδεολογική αφετηρία. Έτσι,  αρχικά επιχείρησα να συμμετάσχω σε ένα «καθαρό ιδεολογικά» ψηφοδέλτιο στον Δήμο Αθηναίων, αλλά αυτή η προσπάθεια, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι το τέλος. Όμως, ευτυχώς, ποτέ δεν είχα σκοπό να «ξεχάσω» τον Ωρωπό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, όταν καταρτίζαμε τις πολιτικές μας θέσεις για την Αθήνα, δημοσίευα τακτικά εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον Δήμο Ωρωπού και μάλιστα πριν 1 περίπου μήνα τις ενοποίησα και  βρίσκονται όλες μαζί στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Ένα Πρόγραμμα για τον Δήμο Ωρωπού». Η αλήθεια είναι ότι στην αυτοδιοίκηση και ειδικά στον Ωρωπό
δεν υπάρχει πολύς χώρος για ιδεολογικές εφαρμογές. Όμως, η κουλτούρα του επικεφαλής της «Δυναμικής Πολιτείας», Γιώργου Γιασημάκη, είναι αυτή που με εκφράζει περισσότερο. Μακριά από τον αυταρχισμό της δεξιάς, αλλά και από τον λαϊκισμό της αριστεράς, ο Γιώργος μπορεί άνετα να συνυπάρξει πολιτικά με έναν φιλελεύθερο πολίτη ακόμα και όταν δεν συμφωνούν σε όλα. Κατά δεύτερο λόγο, η «Δυναμική Πολιτεία» είναι για μένα και κοινωνικός χώρος: Εκεί είναι οι περισσότεροι γνωστοί μου, φίλοι μου, συγγενείς. Είναι τα Νέα Παλάτια όπου κινούμαι καθημερινά, είναι οι ρίζες μας. Όλα αυτά με κάνουν να αισθάνομαι πολύ πιο άνετα από οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό. Και τρίτον, ήταν η τιμή που μου έκανε για δεύτερη φορά ο Γιώργος Γιασημάκης να με περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή κρατώντας μια θέση αδειανή στο ψηφοδέλτιό του.

-         Γιατί πιστεύετε ότι είναι η «Δυναμική Πολιτεία» η παράταξη που μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία τα προβλήματα του Δήμου Ωρωπού δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διανύουμε ;

-         Έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλη την πολιτική διαδρομή του Γιώργου Γιασημάκη. Επίσης, παρακολούθησα, τόσο δια ζώσης όσο και ηλεκτρονικά, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του νέου Δήμου Ωρωπού. Ο σοβαρός πολιτικός λόγος του Γιώργου και το ουσιαστικό περιεχόμενο των τοποθετήσεών του τον έχουν καταστήσει όχι μόνο παραδεκτό και από τους αντιπάλους του, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έναν «δάσκαλό» τους αφού μαθαίνουν από εκείνον λεπτομέρειες που θα έπρεπε να γνωρίζουν, αλλά η δαιδαλώδης γραφειοκρατία τις κρατάει καλά κρυμμένες. Έναν τέτοιο δήμαρχο θέλουμε. Που θα κάνει τη διαφορά με τις γνώσεις του, με τη μεθοδικότητά του με τη σοβαρότητά του αλλά και με την αγάπη του για την καινοτομία έτσι ώστε να ωθεί τις νοοτροπίες όλων μας ένα βήμα μπροστά. Αλλά δεν είναι μόνο ο Γιώργος. Το ψηφοδέλτιο της «Δυναμικής Πολιτείας» προκαλεί δέος. Η εμπειρία και η αποδεδειγμένη ποιότητα των συνυποψηφίων μου με κάνει να αισθάνομαι αφενός περήφανος που βρίσκομαι ανάμεσά τους και αφετέρου τυχερός που, παρατηρώντας τους με τη νοοτροπία του «μαθητή», θα αποκομίσω μέρος των γνώσεών τους μέσα από τη σύνθεση και, φυσικά, τη δράση.

-         Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν την εκλογική μάχη ;

-         Το πάθος που θα δείξει ο κάθε υποψήφιος για να κάνει τους δημότες να πιστέψουν ότι θέλει περισσότερο από όλους τη νίκη ώστε εκείνοι να τον εμπιστευθούν, σε συνδυασμό με την προσωπική του πολιτική ιστορία, το επίπεδό του και τη συγκρότησή του. Θα προτιμούσα η προεκλογική μάχη να γίνεται και με αντιπαράθεση πολιτικών προγραμμάτων, αλλά δυστυχώς στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν γίνεται έτσι. Όλοι τάζουν τα πάντα, αλλά ο νικητής κρίνεται από αυτά που σας ανέφερα στην αρχή. Επίσης, οι συγγενικές σχέσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά ένα από τα θετικά του Καλλικράτη είναι ότι, με τόσους πολλούς υποψηφίους που  απαιτεί, βλέπουμε ακόμα και συγγενείς να είναι αντίπαλοι μεταξύ τους οπότε μοιραία το βάρος πέφτει περισσότερο σε πιο πολιτικά επιχειρήματα.

-         Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με το θέμα των διοδίων ;

-         Να σταματήσουμε να πληρώνουμε το ίδιο προϊόν (εθνικές οδοί) από τρεις διαφορετικές μεριές: διόδια, τέλη κυκλοφορίας, φόρο καυσίμων. Να διαλέξουμε μόνο έναν τρόπο χρηματοδότησης των δρόμων και αυτόν να συμφωνήσουμε να διεκδικήσουμε όλοι αντί να κραυγάζει ο καθένας ό,τι του κατέβει. Ποιος από τους τρεις τρόπους είναι ο καλύτερος, ας το βρούμε με τη συζήτηση. Προσωπικά, έχω ταχθεί υπέρ της αναλογικής χιλιομετροχρέωσης διοδίων, της αναθεώρησης των τιμών με μείωση σε σημερινά επίπεδα (2014), των εκπτωτικών καρτών για συχνές διελεύσεις, της αναβάθμισης των παράπλευρων δρόμων και , κυριότερα, της κατάργησης των τελών κυκλοφορίας. Προφανώς, είναι δίκαιο να πληρώνουν έναν αυτοκινητόδρομο οι χρήστες του. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, καλούνται οι οδηγοί της Nέας Οδού (Αθήνα-Λαμία) να χρηματοδοτήσουν το μελλοντικό έργο της Ιονίας Οδού (Αντίρριο-Ιωάννινα), που με βάση την αρχική σύμβαση του 2006 θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Το πρόγραμμα κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων του 2006 ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξο και αποδείχθηκε ότι δεν το άντεχε η οικονομία της χώρας.

-         Τι γνώμη έχετε για τη Δημοτική Αρχή του κ. Οικονομάκου ;

-         Στα επιτεύγματα της Δημοτικής Αρχής του κ. Οικονομάκου εγγράφεται σίγουρα το έργο του ΝΠΔΔ Παιδείας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος: Από τα πολιτιστικά δρώμενα και τις πρωτοβουλίες εθελοντισμού, μέχρι τη συνεργασία με ιδιωτικά κέτερινγκ για τους παιδικούς σταθμούς, όπου έφερε επιτέλους το πολυπόθητο πρώτο βήμα της αποκέντρωσης της τοπικής δημοτικής οικονομίας προς την ελεύθερη αγορά. Επίσης, η  αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες εργολάβους και η αξιοποίηση της παραλίας, με επιχειρήσεις αναψυχής να ενοικιάζουν χώρους,  δημιούργησαν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας δίνοντας  μια άλλη νότα στην πολύπαθη οικονομία του Ωρωπού. Επίσης, ολοκληρώθηκε το ΚΑΠΗ Ν. Παλατίων και αρκετά έργα ύδρευσης. Πολλά ήταν όμως και τα αρνητικά. Μέρος μόνο από αυτά, αφορούν  οι καταγγελίες για περιττές απευθείας αναθέσεις και για σκανδαλώδεις προμήθειες. Eπίσης, η Δημοτική Αρχή φοβήθηκε τις συγκρούσεις και δεν άνοιξε μια σειρά θεμάτων που θα τα βρούμε μπροστά μας στα χρόνια που έρχονται. Έτσι, εξοβελίστηκαν από τη δημόσια συζήτηση έννοιες όπως Συμπράξεις Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα στον Ωρωπό (οι οποίες θα συμβούν αναγκαστικά στο μέλλον), μη-επιχορήγηση σε συλλόγους από τα χρήματα των φορολογουμένων, εξορθολογισμός του αριθμού των προσλήψεων, μία βιώσιμη πρόταση για τα διόδια, Σχέδιο Πόλης, οικονομική ανάπτυξη στην οποία θα συμβαδίζουν "μεγάλοι" και "μικροί" παίκτες. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Όμως, το χειρότερο για τον Ωρωπό είναι ότι δεν άλλαξε η κυρίαρχη πολιτική κουλτούρα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη μάστιγα του λαϊκισμού που κατατρώει τη χώρα ολόκληρη εδώ και δεκαετίες. Είδαμε τη Δημοτική Αρχή να σύρεται πίσω από ψηφίσματα εναντίον  της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, εναντίον των εργοστασίων βιομάζας, εναντίον της μείωσης της σπατάλης.  Όλα αυτά τα ψηφίσματα τα έφερναν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις της Αριστεράς και ψηφίζονταν πρόθυμα και ομόφωνα ! Στον 21ο αιώνα, τη στιγμή που σε διπλανές μας προηγμένες χώρες βλέπουμε δήμους να προσφέρουν αυτόματα από το διαδίκτυο υπηρεσίες όπως οικονομικές, δηλώσεων, καταγγελιών και πληρωμών, και δήμους-πρότυπα να αποκεντρώνουν σημαντικές υπηρεσίες τους σε  εξωτερικούς συνεργάτες του ιδιωτικού τομέα (outsourcing), εμείς παρακολουθήσαμε τη Δημοτική Αρχή  να υπερασπίζεται με βαρύγδουπες ανακοινώσεις τη γραφειοκρατία, το σαθρό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών και να εκτοξεύει λαϊκιστικές κορώνες εναντίον του Μνημονίου. Χρέος της όμως ήταν ακριβώς το αντίθετο: Να εξηγήσει στο λαό του Ωρωπού το γιατί φέραμε το Μνημόνιο στην Ελλάδα.

-         Πώς θα θέλατε να είναι ο Ωρωπός τα επόμενα χρόνια ;

-         Πιο ζωντανός και πιο φωτεινός κατά τη χειμερινή περίοδο, με περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επιλογές για τους πολίτες,  με περισσότερη  δράση, με περισσότερη ανάπτυξη. Ξεκινώντας από αυτό που έχουμε, μπορούμε να  ισχυροποιήσουμε  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας: Ο παραθεριστικός τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, η γεωργία , η αλιεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και το φυσικό περιβάλλον, είναι βασικοί τομείς που μπορούν να λειτουργήσουν σαν «ατμομηχανή» για να συμπαρασύρουν την περιοχή στη γενικότερη ανάπτυξη. Επιπλέον, η διοίκηση του Δήμου πρέπει να είναι ευέλικτη και η βελτίωση της καθημερινότητας να γίνει διαρκής στόχος. Να διοργανώνουμε τακτικές ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα. Να μεταδίδονται ζωντανά τα Δημοτικά Συμβούλια από το διαδίκτυο. Να φτιάξουμε επιτέλους  Δημοτική Βιβλιοθήκη. Να μειώσουμε τη σπατάλη, ώστε να εξοικονομούνται χρήματα για τους άπορους. Να ανοίγουν και να κλείνουν τα καταστήματα όποτε θέλουν, με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Να εξαφανίσουμε τη γραφειοκρατία και να προσελκύσουμε επιχειρήσεις διαφημίζοντας τον Ωρωπό σε όλη την Ελλάδα. Να εντάξουμε άμεσα πολλές περιοχές του Δήμου μας στο Σχέδιο Πόλης. Να δημιουργήσουμε καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Να φτιάξουμε παντού ποδηλατόδρομους και να αναπλάσουμε το παραλιακό μέτωπο του Δήμου. Να εμπλουτίσουμε τη Δημοτική Συγκοινωνία με πολλές νέες γραμμές. Να φτιάξουμε νέους χώρους στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο του Δήμου. Όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ανθρωπιστική κρίση: Ο μη χρηματοδοτούμενος εθελοντισμός έχει πετύχει μικρά θαύματα στον Ωρωπό και ως τέτοιος πρέπει να παραμείνει. Στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η πολιτική ηγεσία και οι εθελοντές πρέπει να βαδίσουν χέρι-χέρι. Δεν μιλάμε για κανονικές συνθήκες υπό τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση το μόνο που θα έπρεπε να σκέφτεται θα ήταν η ελκυστικότητα και η αειφόρος ανάπτυξη του Δήμου, αλλά για μια δύσκολη κρίση από την οποία ακόμα δεν έχουμε βγει. Μερικές συνεργατικές δράσεις μεταξύ των διοικούντων και των εθελοντών θα μπορούσαν να είναι η Βοήθεια στο Σπίτι για τους ηλικιωμένους, τα επιδόματα σε άπορους, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, η διανομή τροφίμων, η θέσπιση Εθελοντικής Εβδομάδας, η τεχνική βοήθεια σε δανειολήπτες και η συνεργασία με γειτονικούς δήμους για ανταλλαγή ιδεών και δράσεων. Το όραμα για τον Ωρωπό των επόμενων χρόνων θα πρέπει να  είναι το όραμα ενός δήμου με ιδιαίτερη προσωπικότητα, που θα αφηγείται τον δικό του ξεχωριστό μύθο στον επισκέπτη και θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση επειδή οι κάτοικοί του, έξυπνα στηριζόμενοι στα δικά τους πόδια, θα παράγουν πλούτο, γνώση, πολιτισμό και παιδεία για όλους.

-         Ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.-         Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε το βήμα για να επικοινωνήσω με τους πολίτες του Ωρωπού. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. 

radiooropos.blogspot.gr 


r

Δεν υπάρχουν σχόλια: