Κυριακή, Μαρτίου 30, 2014

"AθήναΔιαμαντόπετρα": Αστικές αναπλάσεις – αξιοποίηση Ελληνικού !


Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πρόταση που έκανε το 2007 ο Στέφανος Μάνος για την αξιοποίηση του Ελληνικού παραμένει ακόμα η καλύτερη λύση.
Ο χώρος του αεροδρομίου του Ελληνικού ανήκει σε όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου - και ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να διεκδικήσει το μερίδιο που αναλογεί στους κατοίκους του. Τώρα που διεξάγεται από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ελληνικού, απαιτείται άμεση παρέμβαση και διεκδίκηση ώστε να αξιοποιηθεί για την ωφέλεια όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Ένα μέρος από τα έσοδα από την αξιοποίηση του Ελληνικού, που αναλογεί πληθυσμιακά στο Δήμο Αθηναίων, θα πρέπει να διατεθεί σε απαλλοτριώσεις οικοδομικών τετραγώνων σε υποβαθμισμένες περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως η Κυψέλη, το Παγκράτι, τα Σεπόλια, η Ακαδημία Πλάτωνος, η Κολοκυνθού, τα Πατήσια, το Μεταξουργείο κλπ. που στερούνται χώρων στάθμευσης, άθλησης και πρασίνου.

Ο Δήμος θα συνάψει συμβάσεις παραχώρησης με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), οι οποίοι θα αναλάβουν για 99 χρόνια να εκμεταλλευτούν τα απαλλοτριωμένα οικοδομικά τετράγωνα με όποιο τρόπο προτείνουν, αρκεί να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που θα τεθούν: κατασκευή επίγειων πάρκων, χώρων υπαίθριας άθλησης, περιπάτου, παιδότοπων, παιδικών χαρών και πολυόροφων υπόγειων γκαράζ, τα οποία θα εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες. Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και μικρό μέρος (έως 10%) της επιφάνειας γης για χρήση αναψυκτηρίου, εστίασης κ.λπ.  Έτσι, μέσα στα όρια του δήμου θα βελτιωθεί το κτιριακό απόθεμα, θα δοθούν στους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών χώροι πρασίνου, άθλησης και παιδοτόπων, ενώ μπορούν να προσφερθούν νέες θέσεις υπόγειας στάθμευσης, που θα ανακουφίσουν σημαντικά τις συγκεκριμένες περιοχές, που σήμερα διαθέτουν θέσεις στάθμευσης μόνο επί του οδοστρώματος. Στις περιπτώσεις που δεν θα επιδεικνύεται επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των εκτάσεων, ο Δήμος θα προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου με δικές του δαπάνες μέσω του ετήσιου προγράμματος έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: