Παρασκευή, Μαρτίου 28, 2014

"AθήναΔιαμαντόπετρα": Κυκλοφοριακό – στάθμευση.


Πιστεύουμε ότι το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της πόλης. Έχει οικονομικές συνέπειες, επιβαρύνει το περιβάλλον και προκαλεί άγχος και εκνευρισμό σε οδηγούς, επιβάτες και πεζούς. Επίσης, πιστεύουμε ότι η ρίζα του κακού δεν είναι η πολυσυζητημένη έλλειψη παιδείας των Ελλήνων, αλλά η μακροχρόνια παντελής έλλειψη αστυνόμευσης.
Στο πλαίσιο αυτό θα βελτιώσουμε τη λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης επεκτείνοντας π.χ. τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής με sms και smartphones. Ο έλεγχος της στάθμευσης θα γίνεται από μικτά κλιμάκια αστυνομικών και υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Τα μικτά αυτά κλιμάκια συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα με την ορθή εφαρμογή του νόμου.
Θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ώστε τα μικτά κλιμάκια να αναλάβουν τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και στις περιοχές που δεν εφαρμόζεται ελεγχόμενη στάθμευση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αντικοινωνική στάθμευση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, στις οποίες ακόμη και μια ολιγόλεπτη παράνομη στάση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Επίσης, θα παταχτεί αμείλικτα το διπλοπαρκάρισμα που μειώνει αιφνιδίως τις λωρίδες κυκλοφορίας, δημιουργεί συμφόρηση και φόρτο, εκνευρισμό και καθυστερήσεις, ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και η αντικοινωνική στάθμευση που αποκλείει την πρόσβαση στις επικλινείς διαβάσεις των πεζοδρομίων και εγκλωβίζει τα αμαξίδια των ΑΜΕΑ, όπως και η τοποθέτηση εμποδίων στους ειδικούς διαδρόμους τυφλών στα πεζοδρόμια.
Η λειτουργία του συστήματος θα αποφέρει σημαντικά έσοδα για το Δήμο, θα περιορίσει σημαντικά την παραβατικότητα των οδηγών μειώνοντας σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα διευκολύνει την κίνηση των πεζών και των ΑΜΕΑ.
Παράλληλα θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα, προκειμένου να ενισχυθεί η χρήση τους  έναντι των αυτοκινήτων, αλλά και να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια.

Σε βάθος χρόνου στοχεύουμε στην ολοκλήρωση μιας πολιτικής μηδενικής στάθμευσης στους δρόμους. Χρειάζεται τα αυτοκίνητα να μη σταθμεύουν στους δρόμους, αλλά σε γκαράζ, υπέργεια και υπόγεια. Αυτά μπορούν να δημιουργηθούν από ιδιώτες, στους οποίους μπορεί να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση και σημαντικά φορολογικά κίνητρα (ιδίως ως αντιστάθμισμα σε χαμηλές χρεώσεις που θα πρέπει να γίνονται για τους δημότες της Αθήνας ή τους κατοίκους της περιοχής). Εάν επιτευχθεί η ανάπλαση μεγάλου αριθμού οικοδομικών τετραγώνων (βλέπε πρόταση για Ελληνικό), τότε θα προτείνουμε τη παράλληλη δημιουργία υπόγειων γκαράζ κάτω από το σύνολο των χώρων που θα αναπλαστούν. Με ελαχιστοποίηση της στάθμευσης επί του οδοστρώματος θα μπορεί να αποδοθεί μεγαλύτερος χώρος στους πεζούς και τα ποδήλατα, αλλά και για την κίνηση των οχημάτων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: