Κυριακή, Μαρτίου 24, 2013

O Καποδίστριας ήθελε...


Η Ελλάδα έχει τις γεωγραφικές προϋποθέσεις για σύστημα καντονιών. Ο επόμενος "Καλλικράτης" πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της οικονομικής αυτονομίας και του φορολογικού ανταγωνισμού και οι Εφορίες μπορούν να καταργηθούν καθώς οι φόροι θα εισπράττονται από τους Δήμους. 
Για να υπάρξει ένα καντόνι πρέπει να είναι σαφώς διακεκριμένο γεωγραφικά και διοικητικά από ένα άλλο. Π.χ. κάθε ελληνικό νησί θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αυτοδιοίκητο καντόνι. Με το τωρινό σύστημα, οι φόροι π.χ. των Αθηναίων ταϊζουν τους Μυτιληνιούς, ενώ με ένα αποκεντρωμένο σύστημα, οι φόροι των Μυτιληνιών θα έμεναν στη Μυτιλήνη και οι φόροι των Αθηναίων στην Αθήνα. Και τότε ίσως βλέπαμε ανταγωνισμό καντονιών για προσέλκυση μονίμων κατοίκων.
Φυσικά και θα παραμείνουν θέματα για κεντρική διαχείριση, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η ασφάλεια και η άμυνα. 
Όμως, λόγω της γεωγραφικής της διαμόρφωσης, η Ελλάδα με τα πολλά νησιά και τις γεωγραφικά ευδιάκριτες ηπειρωτικές περιοχές της είναι ιδανικός τόπος για την εφαρμογή καντονιακού διοικητικού συστήματος, πράγμα που όμως θα σήμαινε πλήρη και υποδειγματική αποκέντρωση - κι αυτό ακριβώς είναι που δεν θέλουν οι μανδαρίνοι του κέντρου. Το ήθελε όμως ο "αυταρχικός" Καποδίστριας, ένας άνθρωπος τόσο φωτισμένος, που έπρεπε να πεθάνει σε τούτη τη χώρα του κοτσαμπάσικου σκότους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: