Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 20, 2012

Aντιμετωπίζοντας εθελοντικά την κρίση στο Δήμο Ωρωπού.

Στο σχεδιασμό μιας στρατηγικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην περιοχή του Ωρωπού, η πολιτική ηγεσία και οι εθελοντές πρέπει να βαδίσουν χέρι-χέρι. Δεν μιλάμε για κανονικές συνθήκες υπό τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση το μόνο που θα έπρεπε να σκέφτεται θα ήταν η ελκυστικότητα και η αειφόρος ανάπτυξη του Δήμου, αλλά για μια δύσκολη κρίση από την οποία κανείς δεν ξέρει πότε θα βγούμε. Μερικές συνεργατικές δράσεις μεταξύ των διοικούντων και των εθελοντών θα μπορούσαν να στραφούν γύρω από τους παρακάτω άξονες:
- Βοήθεια στο σπίτι ηλικιωμένων συμπολιτών, στην αρχή με ένα απλό καθημερινό τηλεφώνημα και αν παραστεί ανάγκη, πιο δραστικά.
- Λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, βασισμένων σε δωρεές και με διανομή τροφίμων και φαρμάκων δωρεάν.
- Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου για τα παιδιά απόρων και για τη διδασκαλία σε μετανάστες της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.
- Θέσπιση της Εθελοντικής Εβδομάδας με συνεργασία του Δήμου, των εθελοντών, των συλλόγων και των σχετικών ΜΚΟ (Γιατροί του Κόσμου, Χαμόγελο του Παιδιού, Ερυθρός Σταυρός, κτλ.). Στόχος η ανταλλαγή απόψεων και η μόνιμη δραστηριοποίηση των ΜΚΟ στον Ωρωπό.
- Βοήθεια στους δανειολήπτες για να κάνουν ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους (διαμεσολάβηση για επαφές με τράπεζα-Συνήγορο Καταναλωτή-Ειρηνοδικείο).
- Διοργάνωση  επιχειρηματικών εθελοντικών σεμιναρίων που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ωρωπού (αγροτικών, αλιευτικών, εναλλακτικού τουρισμού).
- Μέσω των 43 σχολείων του Δήμου μπορούν να διανέμονται τρόφιμα στις οικογένειες προερχόμενα είτε από δωρεές είτε τρόφιμα που θα προετοιμάζονται από τους συλλόγους (ψωμί,ζυμαρικά,γλυκά,μαρμελάδες,κ.α.). Τα προϊόντα αυτά μπορούν να διακινούνται και μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.   
- Συνεργασία με γειτονικούς δήμους για ανταλλαγή ιδεών.
Για όσα χρόνια μαστιζόμαστε από την κρίση, θα πρέπει ο καθένας να κάνει την υπέρβασή του. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα μιας χρεοκοπημένης χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: