Δευτέρα, Απριλίου 23, 2012

Πρωτογενής τομέας - Αγροτική πολιτική.Το όραμά μας

Ανταγωνιστική, οικονομικά αυτοδύναμη, ποιοτική γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία


Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετατοπίζει την έμφαση από τον κεντρικό καθορισμό των τιμών των γεωργικών προϊόντων στην έκθεσή τους στις δυνάμεις της αγοράς. Η επιχειρηματική προσέγγιση που αντικατέστησε την επιδοματική θα απαιτήσει αλλαγή νοοτροπίας και εργασιακών συνηθειών ενώ η προσαρμογή των γεωργών της Ελλάδας στο νέο αυτό περιβάλλον θα αποτελεί τη πρώτη μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία πιστεύει ότι αποτελεί μονόδρομο για τον αγρότη της Ελλάδας να εισάγει καινοτομίες στη παραγωγή και στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων του.


Το μόνο που δεν λείπει είναι τα χρήματα καθώς το μερίδιο που αναλογεί στην Ελλάδα από το νέο Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 θα είναι αρκετό για τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου που θα βοηθήσει τη γεωργία και τον τουρισμό της Ελλάδας να κατακτήσουν νέες αγορές προς όφελος των κατοίκων της.

Αν όμως επικρατήσουν οι γνώμες αυτών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα επειδή ωφελούνται από την υπάρχουσα ακινησία και πλούτισαν από τη προηγούμενη κατάσταση, τότε τα χωριά θα συνεχίσουν να ερημώνουν και οι πόλεις της Ελλάδας να κατακλύζονται από νεόπτωχους. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί τους πολίτες να ενεργοποιηθούν για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να αδράξουν τις νέες ευκαιρίες.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τα οφέλη από την παγκόσμια ανάπτυξη μέσω της επέκτασης του ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των εργαζομένων, των αγροτών και των καταναλωτών, στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία απορρίπτει τον «εξισωτισμό στη φτώχεια» που ενοχοποιεί τον νόμιμο πλουτισμό και τον υγιή ανταγωνισμό Προτείνει την προετοιμασία για τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, καθώς το μοντέλο "ανάπτυξης" των περασμένων δεκαετιών που ήταν βασισμένο κυρίως στις επιδοτήσεις προϊόντων που κατέληγαν στις χωματερές και τον φτηνό τουρισμό, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η συνέχιση της εφαρμογής του μοντέλου αυτού θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς θα μας έκανε όλους φτωχότερους και θα υποβάθμιζε την ποιότητα της ζωής μας.

http://www.greekliberals.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια: