Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2011

Το Σκασιαρχείο.


Στην παλιά ταινία "Το Σκασιαρχείο" παρουσιάζεται η παιδαγωγική μέθοδος του Σελεστέν Φρενέ, κατά την οποία προβάλλεται η ανωτερότητα της ανακαλυπτικής μάθησης και της μαθητικής αυτενέργειας. Ο Φρενέ θεωρούσε ότι στο "Σχολείο Εργασίας" η γνώση έρχεται φυσικά, χωρίς βιβλία και προγράμματα. Σήμερα υπάρχει στις γαλλόφωνες χώρες "κίνημα Φρενέ", καθώς και σχολεία με το "σήμα Φρενέ" όπου οι αντιλήψεις του μεγάλου παιδαγωγού έχουν συναντηθεί ομαλά με τις Νέες Τεχνολογίες συνεχίζοντας την παράδοση της αντιαυταρχικής αγωγής και του Ανοιχτού Σχολείου.
Αν και γυρίστηκε το 1948-49 η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στη ζωή του Φρενέ και καταγράφει βασικά τον πρώτο χρόνο της εκπαιδευτικής του πορείας, γύρω στο 1920, στην πόλη Bar-sur-Loup, τότε που έθετε για πρώτη φορά τις βάσεις μιας νέας εκπαιδευτικής αντίληψης.
Ο Σελεστέν Φρενέ, πρώτος αυτός, επεδίωξε να εισάγει τις νέες τεχνολογίες της εποχής στην εκπαίδευση: τυπογραφία, ραδιόφωνο, κινηματογράφο. Είναι πιο γνωστός ως ο πρώτος που έβαλε το τυπογραφείο στην τάξη και καθιέρωσε την διασχολική αλληλογραφία. Λιγότερο γνωστό είναι ότι πρώτος αυτός έβαλε τον κινηματογράφο στο σχολειο το 1926!
Ολόκληρη η ταινία με ελληνικούς υπότιτλους εδώ (απαιτείται σύνδεση σε λογαριασμό Google):

https://docs.google.com/leaf?id=0B51K81d97HM2YjFkYjU1MGEtZDAwMS00NzRlLTkyOTctOTNjN2I4YzE4YjYw&hl=en&authkey=CKHKsaYI&pli=1

3 σχόλια:

Αντισυμβατικός είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την προσπάθεια.Έχω κι'εγώ ένα φιλελεύθερο blog http://www.taairetika.blogspot.com/ .Aν θέλετε μπορείτε να βάλετε σe αυτό το blog σας ένα link που να βγάζει στο δικό μου και θα κάνω κι'εγώ το ίδιο για το δικό σας.
Πολλούς Χαιρετισμούς

Χρήστος είπε...

Συνάδελφε, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για το "ανέβασμα" της ταινίας!!! Ψάχνω να τη βρω μήνες. Συνέχισε την καλή δουλειά!

dimitris stavrou είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο !