Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2011

Το πανηγύρι και η ανοχή στη διαφορετικότητα.

Πέρα από τις αντεγκλήσεις για την επιτυχία ή όχι της Δημοτικής Αρχής στη διαχείριση της κρίσης της εμποροπανήγυρης του Προφήτη Ηλία, αναδείχθηκε ταυτόχρονα το μείζον θέμα της ανοχής μιας μικρής κοινωνίας στη διαφορετικότητα.
Η άποψη «Τα λεφτά να μένουν στον τόπο μας» που ακούστηκε και γράφτηκε από μεμονωμένους ντόπιους πολίτες, υποδηλώνει την άγνοια που έχει αρκετός κόσμος για τα οφέλη μιας Ανοιχτής Κοινωνίας, σε όλους τους τομείς. Δε χρειάζεται και πολλή σκέψη για να αντικρουστεί το παραπάνω σύνθημα: Για να «μένουν τα λεφτά στον τόπο μας» ο μόνος τρόπος θα ήταν να σταματήσουμε τις επισκέψεις μας σε άλλες πόλεις, να διώξουμε από το Δήμο Ωρωπού κάθε εμποροπανήγυρη, κάθε λαϊκή αγορά, κάθε ψυχαγωγική εκδήλωση, κάθε εποχιακή «ξένη» επιχείρηση, να σταματήσουμε να αγοράζουμε φθηνότερα και καλύτερα προϊόντα μέσω Internet, να μην πηγαίνουμε διακοπές και πάει λέγοντας. Θα χρειαζόταν επίσης να είχαμε μια κοινωνία εντελώς αυτάρκη ώστε να μην εισάγουμε τίποτα στον Ωρωπό. Δηλ. να έχουμε δικό μας πετρέλαιο, ηλ. ρεύμα, νερό, δίκτυο τηλεφώνου, διαδικτύου, πρώτες ύλες, κτλ. Επομένως, για να είμαστε σοβαροί, δεν μπορούμε να απομονωθούμε γιατί κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων. Το χρήμα δε «μένει» σε κανέναν τόπο, αλλά κυκλοφορεί παντού και καλά κάνει.
Ευτυχώς, η πλειοψηφία των πολιτών και των καταστηματαρχών του Ωρωπού φαίνεται να εμφορείται από τις αρχές της κοινής λογικής. Φαίνεται δηλαδή να κατανοεί ότι οι λαϊκές αγορές, τα καταστήματα, τα σουπερμάρκετ, τα εμπορικά κέντρα, οι εμποροπανηγύρεις του Προφήτη Ηλία και των Αγίων Αποστόλων, οι (νόμιμοι) πάγκοι μικροπωλητών στην εορτή της σαρδέλας, στη Ναυτική Εβδομάδα, στον Αη-Γιώργη, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, κτλ. είναι διαφορετικές όψεις μιας ελεύθερης και πολύχρωμης κοινωνίας στην οποία είμαστε τυχεροί που ζούμε. Μόνο μια τέτοια κοινωνία μπορεί να τονώνει τους πολίτες με την ποικιλομορφία της. Το ζητούμενο είναι να την κάνουμε ακόμα πιο ελεύθερη, είτε διορθώνοντας τις στρεβλώσεις της (δεν είναι τέλεια), είτε διοργανώνοντας ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις, προσελκύοντας κόσμο, επενδύσεις, με μία λέξη ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα, τα παραπάνω θα κάνουν καλό και στα τοπικά καταστήματα τα οποία θα αναγκαστούν να γίνουν πιο ευέλικτα και πιο ανταγωνιστικά, καθώς επίσης και να απαιτήσουν τη λύση των χρόνιων προβλημάτων υποδομών που ταλαιπωρούν τον Ωρωπό και βλάπτουν τα συμφέροντά τους με το να εμποδίζουν την αύξηση του πληθυσμού.
Τελικά, μακάρι να υπερισχύσουν οριστικά και αμετάκλητα οι λογικές φωνές στον Ωρωπό. Η ελευθερία και η ποικιλία καταστάσεων είναι δύο πράγματα αναγκαία για την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η ανθρώπινη φύση δεν είναι μηχανή, αλλά δέντρο που πρέπει να αναπτύσσεται ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις.

3 σχόλια:

http://oropiotis.gr είπε...

η αβάσταχτη ελαφρότητα του πανωγυρίσματος

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρη, επιτέλους μια σωστή φωνή.
Ελπίζω οι υπεύθυνοι του τόπου να
την λάβουν υπόψην τους.
Είναι φανερό ότι δεν τα βρήκαν
στην μοιρασιά όσοι εμπλέκοντε με
το πανηγύρι.
Αραγε του χρόνου θα γίνει;
Δεν μας απάντησαν.

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Toυ χρόνου, είπε ο Δήμαρχος ότι θα παίρνει ο κάθε μικροπωλητής την άδεια μόνος του, χωρίς μεσάζοντες. Το θέμα, όμως, είναι ότι ο νόμος επιτρέπει και εξουσιοδοτήσεις σε άλλους, καθώς δεν μπορούν και οι 200 μικροπωλητές να αφήσουν τις δουλειές τους για να έρθουν στον Ωρωπό να πάρουν την άδεια. Άρα, θα υπάρξουν και πάλι "εκπρόσωποι". Τι θα γίνει τότε ;

Thanks.