Πέμπτη, Φεβρουαρίου 11, 2010

Kεφαλαιοποιητικό (ανταποδοτικό) Σύστημα Ασφάλισης έχει ανάγκη η χώρα.Διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι η γενιά των 40άρηδων θα υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, με τον συνδυασμό της 35ετίας με το 63ο έτος, ενώ θίγονται ακόμη και ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως όσων εισήλθαν στην αγορά εργασίας προ του 1983. Ενώ δεν λείπουν από το σχέδιο και κάποιες θετικές προτάσεις (κατάργηση των εθελουσίων εξόδων, επανεξέταση βαρέων και αναπηρικών, ανταποδοτική σύνταξη με κλιμακωτό συντελεστή), το γεγονός ότι τα ζητήματα αυτά θεωρούνται ταμπού και έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινο πανί» από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» δείχνει ότι η σύγκρουση γύρω από το Ασφαλιστικό, και κατ’ επέκταση η ιδεολογική σύγχυση, σιγοβράζουν στο κυβερνών κόμμα.
Eδώ και χρόνια υποστηρίζουμε ότι αν δεν πραγματοποιηθεί το πέρασμα σε ένα Κεφαλαιοποιητικό Σύστημα Συνταξιοδότησης στο οποίο ο κάθε πολίτης θα είναι ο μόνος διαχειριστής του συνταξιοδοτικού πακέτου του, δεν πρόκειται να λυθεί το Ασφαλιστικό.
Καταρχήν, πρέπει να αυτονομηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το κράτος. Στη συνέχεια, να μεταφερθούν τα σημερινά ένσημα από τα δημόσια προβληματικά ταμεία στα αυτόνομα ταμεία της επιλογής του κάθε πολίτη. Να επιλέξει ο πολίτης αυτό που του προσφέρει την καλύτερη ασφάλιση. Αν αργότερα βρει κάτι καλύτερο, να είναι ελεύθερος να μεταφέρει εκεί τα δικαιώματά του. Έτσι, ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει υπέρ του. Θα μεγαλώσει η συγκεκριμένη αγορά και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει υψηλές εισφορές και γρήγορη συνταξιοδότηση, ή το αντίστροφο. Η παρέμβαση του κράτους θα περιοριστεί στην παροχή σε όλους μιας κατώτατης εγγυημένης σύνταξης. Ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο και από κει και πέρα, ανάλογα με την προνοητικότητά του, ο καθένας απολαμβάνει υψηλότερη ή χαμηλότερη σύνταξη.
Όσοι είχαν ατυχίες στη ζωή τους να μπαίνουν σε άλλο καθεστώς συνταξιοδότησης.
Οι προτάσεις του κ. Λοβέρδου έχουν κάποια θετικά στοιχεία, αλλά θα έπρεπε να ήταν πιο τολμηρές…

2 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Eίναι αλήθεια ότι ένα Κεφαλαιοποιητικό Σύστημα Συνταξιοδότησης θα είχε καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ασφαλισμένους. Όμως πως θα πληρωθούν οι συντάξεις οι σημερινές, αν οι ασφαλισμένοι σταματήσουν τις εισφορές στα ταμεία; Γι' αυτό δεν κατάφερα να βρω απάντηση!

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Γιατί, τώρα πληρώνονται κανονικά ; Αν γενικευτεί αυτό που λες Γιώργο, απλά δεν θα πληρωθούν και θα δικαιωθούν όσοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια. Θα μιλάμε για γενική κατάρρευση και ίσως δοθεί μια κατώτατη σύνταξη σε όλους, μόνο για επιβίωση.