Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009

Πόλη βιώσιμη για τα άτομα με αναπηρία.

«Η αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία αποτελεί δείκτη πολιτισμού και συλλογικής ωριμότητας», τόνισε στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι «στη χώρα μας δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τις συνθήκες ζωής που επιτρέπουμε στους ανθρώπους με αναπηρία».Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν δικαίως μια ισότιμη θέση στην κοινωνία και η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δεν μπορεί παρά να αποκτά έντονα επίκαιρο νόημα για οποιαδήποτε χώρα, νομό ή πόλη, η οποία θέλει να υπερηφανεύεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα όριά της.

Ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες, και χωρίς να έχουμε μετρήσιμα στοιχεία για τον Ωρωπό, τα άτομα που χρίζουν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης σε πανελλαδική κλίμακα κυμαίνονται στο 10% περίπου του μαθητικού πληθυσμού. Προφανώς, η πρόσφατη ίδρυση του Ειδικού Σχολείου στην πόλη μας ήρθε να απαντήσει σε μια πραγματικά βαθιά κοινωνική ανάγκη. Λόγω της φύσεως της αναπηρίας τους, οι μαθητές αυτοί δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε κανονικά τμήματα των δημόσιων σχολείων και είχαν την ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης . Επομένως, οι οικογένειές τους αναγκάζονταν να τους μεταφέρουν σε άλλες περιοχές, επιβαρυνόμενες με οικονομικά κόστη ή, ακόμα χειρότερα, τα παιδιά έμεναν κλεισμένα στα σπίτια τους.

Ποια είναι όμως η τύχη αυτών των ανθρώπων όταν αποφοιτούν από το σχολείο; Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν να αντιμετωπίσουν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως είναι η αποκατάσταση, η κοινωνική ένταξη και η εύρεση εργασίας. Για να ενταχτούν πλήρως στην αγορά εργασίας και να καλύψουν πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, τα άτομα με αναπηρία δεν θέλουν ελεημοσύνη ή ειδική μεταχείριση, ούτε τα όνειρά τους περιορίζονται σε ενδεχόμενη πρόσληψή τους από το Δήμο. Θέλουν να αποτελούν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.Θέλουν ίσες ευκαιρίες που δυστυχώς λόγω των σωματικών και πνευματικών ιδιαιτεροτήτων τους είναι πιο δύσκολο να τους δοθούν. Σε αυτό το σημείο μια Δημοτική Αρχή μπορεί να παρέμβει καθοριστικά: Να εφαρμοστεί από την πλευρά του Δήμου η μερική επιδότηση του ημερομισθίου των ΑΜΕΑ όταν προσλαμβάνονται από τοπικές επιχειρήσεις. Η δωρεάν διαφήμιση των επιχειρήσεων αυτών θα αποτελούσε και προτροπή προς τις υπόλοιπες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Στον τομέα των υποδομών, με τη μεγάλη ευκαιρία των αναπλάσεων των δρόμων του κέντρου του Ωρωπού που ξεκινούν σε λίγο καιρό, η πρόβλεψη για ειδικά διαμορφωμένα πεζοδρόμια ώστε να κυκλοφορούν άνετα τα αναπηρικά καροτσάκια και οι τυφλοί πρέπει οπωσδήποτε να γίνει πράξη. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο εκεί: Μπορεί η Δημοτική Αρχή να επιδοτεί τις μικρές επιχειρήσεις (δεν κοστίζει και πολύ) για τοπικές μετατροπές στους χώρους τους οι οποίες θα συνδέονται με την πρόσληψη των ΑΜΕΑ αλλά και με την ελεύθερη κυκλοφορία τους.

Αν τα παραπάνω συμπληρώνονταν και από την επικουρική συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών, δηλαδή συλλόγων οι οποίοι θα πίεζαν συνεχώς τη Διοίκηση για περισσότερες υλικοτεχνικές υποδομές, ίσως τότε θα μπορούσαμε να απολαύσουμε στην καθημερινότητά μας ένα κλίμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλουραλισμού, το οποίο αποτελεί το απαραίτητο «οξυγόνο» για κάθε ανοιχτή κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: