Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2009

NAI στην ανάπλαση της οδού Μαρμαρά, ΟΧΙ σε αποσπασματικές λύσεις.Η κίνηση πολιτών «Ωρωπός-Πόλη του Μέλλοντος», συμμετέχουσα στο δημόσιο διάλογο για την ανάπλαση κεντρικών οδών της πόλης μας, αξιολογεί ως θετικό αλλά αποσπασματικό βήμα για τα Νέα Παλάτια την ανάπλαση της οδού Μαρμαρά.
Θεωρούμε την παραπάνω πρόταση αποσπασματική, διότι πριν από οποιαδήποτε ανάπλαση θα έπρεπε να υπάρχει η πολιτική απόφαση για το είδος της ταυτότητας που επιθυμούμε να δώσουμε στον Ωρωπό, η οποία θα πρέπει να ξεκινά από την ισχυροποίηση των ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πόλης.

Με δεδομένα την προνομιακή γεωγραφική θέση του Ωρωπού, το μεγάλο αριθμό εξοχικών κατοικιών και τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της πόλης κάθε καλοκαίρι, η κίνησή μας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα, η οποία θα λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» για να συμπαρασύρει προς την ανάπτυξη και τους υπόλοιπους τομείς, το άνοιγμα του μετώπου της πόλης προς τη θάλασσα και κατ’ επέκταση τον παραθεριστικό τουρισμό.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προτείνουμε τη συνεργασία του Δήμου Ωρωπίων με το Λιμενικό Ταμείο και με την Κοινότητα Μαρκοπούλου με σκοπό την εκπόνηση μελέτης για τη γενική ανάπλαση της παραλίας της ευρύτερης περιοχής. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να έχει τις εξής κατευθύνσεις:

Ø Δημιουργία παραλιακών πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων μεγάλου μήκους.
Ø Δημιουργία τουλάχιστον τριών Δημοτικών χώρων στάθμευσης και παράλληλη παροχή κινήτρων για δημιουργία και ιδιωτικών χώρων στάθμευσης.
Ø Τοποθέτηση μετρητών χρονοχρέωσης για τα αυτοκίνητα (παρκόμετρα) στις ενδιάμεσες οδούς.
Ø Κατασκευή περιφερειακής οδού.
Ø Εφόσον γίνουν τα παραπάνω, να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των κεντρικών πλατειών με πλακόστρωση και πεζοδρόμηση όλων των ενδιάμεσων δρόμων. Το έργο να ονομαστεί «Μεγάλος Περίπατος του Ωρωπού» και να καταλήγει στην παραλία, όπου θα ενώνεται με τους παραλιακούς πεζόδρομους.

Επειδή όμως η παραλία πρέπει να είναι μόνο η αρχή, επικροτούμε την εν λόγω μελέτη για την ανάπλαση της οδού Μαρμαρά και των υπόλοιπων δρόμων και πλατειών, χωρίς να θεωρούμε ότι αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Η κίνηση πολιτών «Ωρωπός-Πόλη του Μέλλοντος» επιθυμεί να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τα αιτήματα που διατύπωσε από την ίδρυσή της για «εκσυγχρονισμό, αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας, δημιουργίας ταυτότητας και αναδόμησης της πόλης» και δηλώνει έτοιμη για ανοιχτό δημόσιο διάλογο, προσκαλώντας παράλληλα τους προοδευτικούς πολίτες του Ωρωπού να συμπαραταχθούν μαζί της έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουν τις θέσεις της και να συμβάλλουν στην αλλαγή της τοπικής κοινωνίας μας.

H ιδρυτική ομάδα,
Επικοινωνία:
Τηλ.: 22950 35600
e-mail: distavrou@yahoo.gr

4 σχόλια:

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Δημήτρη καλή ακούγεται η πρόταση. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο κυκλοφοριακό της πόλης.Οι πολλοί πεζόδρομοι φοβίζουν κάποιους οδηγούς, θα θέλουν θέσεις στάθμευσης. Και ακόμη πρέπει να δώσετε βάση στο οικονομικό. Υπάρχει κάποια εκτίμηση για το κόστος; που θα βρεθούν τα λεφτά;
Τέλος μπορείτε να δώσετε επιτυχημένα παραδείγματα, πρόσφατα ήμουν στο Λουτράκι, που η παραλιακή προμενάντα ήταν πολύ προσεγμένη. Στην Ναύπακτο επίσης έχει πεζοδρομημένη παραλιακή. Στην Ζάκυνθο όχι...

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Νίκο, για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προτείνουμε την Περιφερειακή Οδό, τουλάχιστον 3 Δημοτικούς χώρους στάθμευσης, ιδιωτικούς, καθώς επίσης και παρκόμετρα.
Για το οικονομικό, το μεγάλο κόστος είναι μόνο για την Περιφερειακή Οδό το οποίο μπορεί να καλυφθεί με τη συνεργασία όλων των φορέων: Δήμος Ωρωπίων, Κοινότητα Μαρκοπούλου, Νομαρχία Αν. Αττικής, ίσως και Κοινότητα Μαλακάσας.
Οι παραλιακοί πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, δε νομίζω ότι έχουν μεγάλο κόστος, μπορούν να καλυφθούν ακόμα και από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Δυστυχώς, ο Ωρωπός είναι ακόμα ένα αντι-παράδειγμα. Όχι μόνο στη Ναύπακτο και στο Λουτράκι όπως αναφέρεις υπάρχουν επιτυχημένοι παραλιακοί πεζόδρομοι αλλά και στο Λευκαντί, στο Δήλεσι, στη Β.Εύβοια...
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Ωρωπός "πουλάει" θάλασσα. Εκεί έπρεπε να έχει πέσει το βάρος εδώ και δεκαετίες. Φαντάζομαι η Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη, η Νίκαια και οι Κάννες δεν ξεκίνησαν την ανάπτυξή τους από τις εσωτερικές οδούς...
Γι'αυτό, δίνω σήμερα ακόμα μία πρόταση: Την αισθητική ανάπλαση των προσώψεων όλων των παραλιακών κτιρίων. Μπορεί να ανατεθεί τέτοια μελέτη σε εξειδικευμένα ΤΕΙ (νομίζω το ΤΕΙ Κοζάνης ή Δράμας ασχολείται με το αντικείμενο) και το κόστος να καλύπτεται 50% από το Δήμο και 50% από τους ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών.
Θα δούμε...
Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο.

kalakrasia είπε...

Κύριοι όσα γράφετε είναι πολύ ωραία και μακάρι να γίνουν στο άμεσο μέλλον ,όμως ας δούμε το κακό παρόν.

1-Στον Ωρωπό εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα τα καλοκαίρια οι κάτοικοι της κωμοπόλεως δεν μπορούν να κοιμηθούν το βραδύ από την ηχορύπανση των πάσης φύσεως νυκτερινών κέντρων.
Τα μεγάφωνα –ιδίως τα Σαββατοκύριακα- δεν σταματούν αν δεν πάει 5 το πρωί.
Η Αστυνομία δεν ακούει-κατά περίεργο τρόπο- τίποτε , αν ενοχληθεί σε παραπέμπει στον Δήμο Ωρωπιων που αν ενοχληθεί, σε παραπέμπει, στην Αστυνομία, που αν ξαναενοχληθει,σου υποδεικνύει, να κανείς έγγραφη καταγγελία με ταυτόχρονη προειδοποίηση ότι κινδυνεύει ,τα σπίτι σου το αυτοκίνητο σου και εσύ τότε προτιμάς να μείνεις άυπνος λόγω μεγάφωνων.
2-Πάλι στον Ωρωπο.Δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και γιαυτό κάποιοι, θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να ρίχνουν τα απόβλητα τους στον δρόμο με την ανοχή του Δήμου, ,και σε βάρος της υγείας των δημοτών.
3-Στην παραλία των Παλατιων τα πάσης φύσεως κέντρα έχουν καταλάβει,το ελάχιστο τμήμα προς το μέρος της θάλασσας έτσι που να εμποδίζεται η διέλευση των κατοίκων από το δρόμο της οδού Γεννηματα ,μέχρι το κέντρο Αίθριο.
Επειδή φοβούμαι ότι από όσα γράφετε η γράφουμε τίποτε δεν θα γίνει –και μακάρι τα γεγονότα να με διαψεύσουν-γιαυτό σταματ΄ω εδώ…. Άντε και
« Καλά κρασιά»

21-10-09

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Καίριες και σωστές και οι 3 παρατηρήσεις και φυσικά δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα κακώς κείμενα στον Ωρωπό.

Στο 3 νομίζω ότι απαντά η ανακοίνωσή μας, ενώ το 2 έχει αρχίσει να δρομολογείται γιατί η έλλειψη αποχετευτικού μαστίζει ολόκληρη την Αν. Αττική, όχι μόνο τον Ωρωπό.

Όσο για το 1, εννοείται ότι συμφωνώ απολύτως και γι'αυτό έχω καλέσει κάμποσες φορές την Αστυνομία όταν με έχουν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα οι κάφροι των νυχτομάγαζων. Επίσης, έχω πραγματοποιήσει μποϋκοτάζ εναντίον τους και τους έχω καυτηριάσει με άρθρα όπως αυτό :http://www.nea-ekfrasi.gr/article.php?idart=1170

και αυτό:http://dstavrou.blogspot.com/2008/06/blog-post_06.html

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Δημοτική Αρχή δεν θέλει/δεν ξέρει/δεν μπορεί να τους βάλει μυαλό.

Ευχαριστώ για το σχόλιο.