Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2009

Πού είναι οι κυανόκρανοι;


Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να μένει απαθής απέναντι σε αποτρόπαιες πράξεις οποιουδήποτε κράτους. Υπό αυτή την έννοια είμαι περίεργος να δω την αντίδραση του ΟΗΕ μετά και τη σημερινή του απαξίωση από το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το ψήφισμα 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά εκεχειρία, ανοιχτή πρόσβαση σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και μια λύση διαρκείας στην σύγκρουση. Υπερψηφίστηκε από τα 14 εκ των 15 μελών του ΣΑ.Όμως, ο πρωθυπυργός Εχούντ Ολμέρτ το απέρριψε χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστη» μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους Ισραηλινούς, αφού οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους σήμερα, Παρασκευή. Το ίδιο ψήφισμα απερρίφθη και από τη Χαμάς.

Επιπλέον, σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσον αφορά τη Γάζα, η οποία διοργανώθηκε στη Γενεύη, η Ν.Πιλάι χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, όπως και αδικαιολόγητη την απάντηση του ισραηλινού στρατού στο μέτρο που οι επιθέσεις του έχουν συνέπειες σε αμάχους. Ακόμα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι περιορίζει προσωρινά τη δράση της στην πόλη της Γάζας, μετά τα πυρά που έπληξαν ένα όχημά της.

Άραγε, μετά από τα παραπάνω, θα αποσταλλεί ειρηνευτική δύναμη από τη διεθνή κοινότητα για την επιβολή της τάξης; Αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Σέφερ ότι " ότι τυχόν ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων θα γίνει αν ζητήσουν το Ισραήλ και αραβικές χώρες διεθνή στρατιωτική δύναμη για την επιβολή της ειρηνευτικής συμφωνίας", τότε τα πράγματα δεν εμπνέουν αισιοδοξία...

2 σχόλια:

Κουκούτσης είπε...

Σημαντικό στοιχείο είναι η ουσιαστική απομόνωση της Xαμάς από τις γειτονικές αραβικές χώρες. Kανείς δεν την θέλει στη Γάζα... έστω και με τη θυσία χιλιάδων αμάχων!

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Οι γειτονικές αραβικές χώρες, έστω και όχι άμεσα, την έχουν απομονώσει. Εκτός από μία: το Ιράν. Και αυτό μπορεί να εξηγεί πολλά για την κατάσταση στην περιοχή με τη νέα ανερχόμενη υπερδύναμη (Ιράν) να προσπαθεί να "σκοράρει" συνεχώς εναντίον φιλοδυτικών συμφερόντων...

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα απέναντι στην ανθρωπιστική τραγωδία. Εξάλλου και η Κοντολίζα είπε ότι συμφωνεί με το ψήφισμα, απλά περιμένει την έκβαση της γαλλοαιγυπτιακής διπλωματικής προσπάθειας για να το υπερψηφίσει.