Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2008

Τα νοσοκομεία της Αττικής καταρρέουν. Προτάσεις για ένα ανταγωνιστικό σύστημα υγείας.


Η Περιφερειακή Πολιτική Κίνηση Αττικής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, με αφορμή την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν εισέλθει κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής, όπως το ΚΑΤ, το «Ασκληπιείο Βούλας», το «Αττικό» και το «Θριάσιο» διαπιστώνει την αναποτελεσματικότητα του κράτους να παράσχει αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης στους πολίτες της χώρας. Πέραν του ανθρωπιστικού ζητήματος, το κατ΄επίφαση "Σύστημα Υγείας" κοστίζει τεράστια ποσά στο φορολογούμενο πολίτη. Η ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, που διαγράφεται ως άμεση πιθανή ενέργεια της κυβέρνησης, καθώς και οι διορισμοί ακόμα περισσότερου προσωπικού, θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με ποσά που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 4δισ. ευρώ. Έτσι, η «κοινωνική πολιτική» μέσω του ΕΣΥ αποδεικνύεται στην πράξη ένας σύγχρονος «πίθος των Δαναΐδων», με τεράστια σπατάλη χρημάτων. Ταυτόχρονα, το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας είναι από τα κατώτερα στην Ευρώπη!

Η
Φιλελεύθερη Συμμαχία, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φορολογούμενους και τους ασθενείς, προτείνει δέσμη μέτρων που θα συμβάλουν, αν και όποτε εφαρμοστούν, στην επίλυση αυτού του οξύτατου κοινωνικού προβλήματος:

Ø Να κατατίθεται κατ΄ έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό το 5% του ΑΕΠ που αποτελεί σήμερα τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στους ειδικούς ασφαλιστικούς λογαριασμούς των ασφαλιστικών ιδρυμάτων και τραπεζών, σε ίσα μερίδια για όλους του πολίτες.

Ø Τη συρρίκνωση του Υπουργείου Υγείας στο ελάχιστο δυνατό και αποκέντρωση των υπηρεσιών του.

Ø Την κατάργηση του αμαρτωλού ΕΣΥ. Όλα τα ιδρύματα περίθαλψης αυτονομούνται πλήρως από το κράτος μέσω συμπράξεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Στο τίμημα των συμβάσεων θα συμπεριλαμβάνεται και η αποπληρωμή των σημερινών χρεών των νοσοκομείων από τους νέους διαχειριστές τους. Ειδικές ρήτρες στις συμβάσεις θα υποχρεώνουν τον ιδιώτη να καλύπτει υποχρεωτικά, μαζί με τη περιοχή ενδιαφέροντός του, και άλλες γεωγραφικές περιοχές (π.χ. απομακρυσμένα νησιά ή ορεινές περιοχές) ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη της επικράτειας.

Ø Κάθε πολίτης να μπορεί να επιλέγει το ίδρυμα περίθαλψης που επιθυμεί, με οικονομική κάλυψη του ασφαλιστικού ιδρύματος ή τράπεζας που είναι συμβεβλημένος.

Ø Το κράτος να περιοριστεί σε ρόλο κανονιστικό – εποπτικό της πιστής εφαρμογής των όρων των συμβάσεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και ρόλο εγγυητή της πρόσβασης όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Ø Την κατάρτιση διαδικτυακού χάρτη υγείας, πληροφόρησης και επικοινωνίας .

Το όραμα μας είναι η σταδιακή εγκατάλειψη του σημερινού συστήματος της μίζερης καθολικότητας και αντικατάστασή του από ένα σύστημα επιλεκτικής και εξατομικευμένης συνδρομής, ανταγωνιστικό, με ελευθερία επιλογής ιατρού, θεραπευτηρίου και ασφαλιστικού ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: