Τετάρτη, Νοεμβρίου 12, 2008

Μια άλλη πολιτική είναι εφικτή.Η φθαρμένη εικόνα του ΠΑΣΟΚ, ο ανορθολογισμός της ελληνικής καθημερινότητας, η σταδιακή κατάρρευση των αξιών και τα οικονομικά αδιέξοδα έφεραν την εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004.
Η νίκη αυτή χαιρετίστηκε από τον ελληνικό λαό αφού αναπτέρωσε τις ελπίδες του ότι κάτι νέο γεννιέται. Η επανίδρυση του κράτους είχε αρχίσει να γίνεται ένα πανελλήνιο όραμα. Το ΠΑΣΟΚ είχε κατατροπωθεί και η αποδοχή που απολάμβανε η νέα κυβέρνηση ήταν τεράστια.
Πώς όμως διαχειρίστηκε η ΝΔ αυτό το ευνοϊκό κλίμα ; Πέρασε το πρώτο εξάμηνο χωρίς να γίνει τίποτα, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης από την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα. Το πρώτο έργο της ΝΔ ήρθε την επομένη των Ολυμπιακών Αγώνων: Ξηλώθηκαν οι περισσότεροι προϊστάμενοι και διευθυντές εκπαίδευσης και τοποθετήθηκαν προσωρινοί , πρώην συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ οι περισσότεροι, και χωρίς κρίσεις. Ο εκπαιδευτικός κόσμος πάγωσε, το ευνοϊκό κλίμα είχε αρχίσει να χάνεται και η λαϊκή εντολή του 2004 είχε αρχίσει να παραβιάζεται. Η συνέχεια είναι γνωστή: Ξεκινώντας από το σκάνδαλο των υποκλοπών, του Φεβρουαρίου 2006, φτάσαμε στο σκάνδαλο των ομολόγων, τους ανασφάλιστους Ινδούς στο εξοχικό του πρώην υπουργού Εργασίας Β. Μαγγίνα, την υπόθεση Ζαχόπουλου, την καταγγελία για δωροληψία κατά του ιδιαίτερου του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Α. Παυλίδη, και φυσικά στην υπόθεση του Βατοπεδίου και την παραίτηση του Θ. Ρουσόπουλου, ενός από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ατολμία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων, ούτε μία ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση, άγρια φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ο Πέτρος Τατούλης ήταν ο μόνος από την κυβερνητική παράταξη που τόλμησε να καταγγείλει σθεναρά τα παραπάνω φαινόμενα. Τόσο στον «κήπο του Μουσείου» όπου μιλούσε για την ανάγκη συνένωσης των υγιών δυνάμεων, την αξιολόγηση και τη μετρήσιμη επιστήμη της πολιτικής, όσο και στο προσωπικό του ιστολόγιο όπου ανέπτυσσε
τα τρία «Φ» (Φιλελευθερισμός, Φιλαλήθεια, Φιλότιμο) που θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα άλλο αναπτυξιακό πλαίσιο για την πρόοδο της χώρας, και από το συνέδριο της Φιλελεύθερης Συμμαχίας όπου κατακεραύνωνε τους «νταβατζήδες» και τους πολιτικούς-επιχειρηματίες, έως την προχθεσινή του δήλωση όπου αισιοδοξούσε ότι «οι υγιείς δυνάμεις θα ανατρέψουν τις δυνάμεις της στασιμότητας».
Ως αποτέλεσμα, η ΝΔ έχασε την ψυχραιμία της. Χαρακτηριστική της νοοτροπίας που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης και χαρακτηριστική της αδυναμίας διαχείρισης εναλλακτικών εσωκομματικών φωνών είναι η αντιμετώπιση του κ. Τατούλη από ορισμένα κορυφαία στελέχη. Ο κ. Τραγάκης έσπευσε να τονίσει την επιτακτική ανάγκη για «ενότητα», ενώ ο κ. Ι. Μανώλης, αφού χαρακτήρισε «υβριστή» τον πρώην υφυπουργό, προώθησε τα σενάρια συνωμοσίας. Εκανε λόγο για ένα «γενικότερο σχέδιο ή για νέο κόμμα ή για ανατροπή του Καραμανλή». Ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, διερωτήθη «γιατί ο κ. Τατούλης, αφού διαφωνούσε, δεν παραιτείτο από τη ΝΔ», ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης τόνισε: «ο κ. Τατούλης ξεχνά ότι εκλέχθηκε με το κόμμα της ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή». Αν προσθέσουμε και τα υβριστικά σχόλια που γράφονται στο ιστολόγιό του η κατάσταση στη ΝΔ φαίνεται απογοητευτική.

Ο κ. Τατούλης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εκφράσει ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι « η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύπλευρη κρίση, κρίση θεσμών και αξιών, κρίση οικονομική, κρίση ηθική, κρίση εμπιστοσύνης, κρίση που φέρει την υπογραφή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων της χώρας» ;
Είναι άραγε μη-αναστρέψιμη αυτή η κρίση της ελληνικής κοινωνίας και το μέλλον της ζοφερό; Αισιοδοξούμε πως όχι, αρκεί να τολμήσουν να ενωθούν και να εκφραστούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου.

6 σχόλια:

Κουκούτσης είπε...

μην τον αγιοποιείς κιόλας!! Έχει να εξηγηθεί για πολλά!
Οι αγιογραφίες δεν αποτελούν πολιτικό σχολιασμό!

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Άποψή σου. Εγώ το θεωρώ πολιτικό σχολιασμό.

Αυτό που δεν αποτελεί πολιτικό σχολιασμό είναι οι φανατικές δαιμονοποιήσεις και οι αρρωστημένες φαντασιώσεις για διάφορες συνομωσίες.

Κουκούτσης είπε...

Όταν συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση ως βουλευτής και παλιό στέλεχος της δεν είσαι υποχρεωμένος να συμφωνείς με όλα τα πρόσωπα και τις πράξεις της. Δεν είσαι υποχρεωνένος και να σιωπάς. Τη στηρίζεις όμως όταν συμφωνείς με τις βασικές αρχές της. Αν δεν συμφωνείς, φεύγεις και αναζητάς το πολιτικό μέλλον σου αλλού ή τη ρίχνεις κιόλας όταν αυτό νομίζεις ότι είναι το χρέος σου αναλαμβάνοντας πάντα την ευθύνη των πράξεων σου. Ο ανταρτοπόλεμος με τη προυπόθεση του 152 δεν είναι αντρίκια πολιτική πράξη! Δεν χρειαζόμαστε "κλέφτες και αρματωλόυς" στην πολιτική και στο κοινοβούλιο!
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ:
Με τι διαφωνεί ο κ. Τατούλης;
Με το θέμα του ΟΤΕ;
Με την πώληση της Εμπορικής τράπεζας;
Με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων;
Με την εξωτερική πολιτική;
Με το πρόσφατο σχέδιο για τις τράπεζες;
Για την Ολυμπιακή;
Με την πτώση των φορολογικών συντελεστών;
Με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου;
Πολιτική είναι αυτά που γίνονται και αυτά που θα έπρεπε να γίνουν... ΠΡΑΞΕΙΣ!Αν διαφωνεί με όλα αυτά τότε θα έπρεπε να πάρει αποφάσεις. Όχι να γράφει εκθέσεις ιδεών μαθητών Γ' Λυκείου!
Όσο αφορά τα θέματα ηθικής τάξης έκει οι θέσεις του τον εκθέτουν περισσότερο! Άν βρίσκεται σε μία παράταξη της οποίας τα ηγετικά στελέχη και ο αρχηγός είναι διεφθαρμένα τότε τι κάνει εκεί; Γιατί δεν φεύγει; Στηρίζει κλέφτες; Αλαζόνες;
Όταν μιλάει για τη γυναίκα του Ρουσόπουλου θα ήθελα να μου καταγγείλει αποφάσεις του Ρουσόπουλου που επηρεάστηκαν από την επαλλελματική ιδιότητα της γυναίκας του.
Όταν μιλάει για νταβατζήδες δεν μπορείς να γίνεσαι σημαία τους! Όταν μιλάς για υπερέμπιστους υπουργούς καλό είναι θυμάσαι ότι υπήρξες και εσύ ένας. Τότε όμως αυτοί που τώρα σε σηκώνουν (τα συμφέροντα...!) σε κατακεραύνωναν ως αποτυχημενο! Αν καταγγέλεις τον Βουλγαράκη για πλούσιο, δείξε μας πως πλούτισε! Αν νομίζεις ότι το βασικό πρόβλημα για τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση της τότε μη συμμετέχεις! Ο λαός κρίνει και αποφασίζει!

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Έχει απαντήσει ο ίδιος ότι δέχεται την "κομματική πειθαρχία" σε δύο περιπτώσεις: Ψήφιση προϋπολογισμού και προτάσεις μομφής.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, δεν ξέρω τι θα έλεγε ο κ.Τατούλης, αλλά μπορώ να σου απαντήσω μόνο για μένα (βέβαια, για το τι καταδικάζει ο κ.Τατούλης, δεν έχεις παρά να ξαναδιαβάσεις νηφάλια το άρθρο):

-ΟΤΕ: Διαφωνώ. Πωλήθηκε σε επίσης κρατική εταιρεία.Ποια η διαφορά;
-ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Διαφωνώ. Όπως παραπάνω.
- ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ: Συμφωνώ, αν είναι προς την κατεύθυνση της μελλοντικής αυτονόμησης του κάθε ταμείου και της ελεύθερης επιλογής του από τους ασφαλισμένους.
- ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Σε ποιο σημείο ακριβώς;
- ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Διαφωνώ. Τεράστια αργοπορία, δείχνουν ότι δεν ήθελαν την ιδιωτικοποίηση και ότι την κάνουν επειδή τους το επιβάλλει η Ε.Ε. και αφού έχει κατασπαταληθεί απίστευτο χρήμα.
- Πρόσφατο σχέδιο για τις τράπεζες: Διαφωνώ επικοινωνιακά. Κανείς δεν εξήγησε επαρκώς και από την αρχή το ΑΝ και ΠΩΣ θα χρησιμοποιηθούν τα 28 δισ. Πιστεύω ότι αρκούσε η αρχική δήλωση του κ.Αλογοσκούφη ότι εγγυώνται οι καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Και πολύ θα ήταν.
- Πτώση φορολογικών συντελεστών: Πού την είδες; Εγώ είδα κατάργηση του αφορολόγητου και φορο-επιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες ότι ο Τατούλης "γίνεται σημαία των νταβατζήδων" και το ποια "συμφέροντα" τον σηκώνουν τώρα!

Μήπως έχεις χάσει κι εσύ την ψυχραιμία σου όπως και η υπόλοιπη ΝΔ;

Κουκούτσης είπε...

Ο όρος κομματική πειθαρχία δεν μπορεί να ισχύει όταν υπάρχουν θέματα ηθικής τάξης.Πειθαρχεί "κομματικά" στους διεφθαρμένους ο κ.Τατούλης; Ασφαλώς και δεν ξέρεις τι θα έλεγε ο κ. Τατούλης γιατί κανεις δεν έχει ακούσει τον κ. Τατούλη να μιλάει για καθαρά πολιτικά θέματα. Στα ελληνικά ΜΜΕ δεν υπαρχουν συμφέροντα και μάλιστα κρατικοδίαιτα; Μη τρελαθούμε κιόλας! Αν θέλουμε να μείνουμε πολιτισμένοι, οι ένοχοι αποδεικνύονται δεν φαίνονται. Αυτοί που μπορεί να φαίνονται μόνο πολιτικά από το λαό μπορούν να καταδικαστούν... Όχι από πρωινές λαϊκίστικες εκπομπές, ούτε από τηλεοπτικά μέσα μεγαλοεργολάβων ή άλλων φιλόδοξων επιχειρηματιών ούτε από τον κ.Τατούλη... Ο Αρχάγγελος της κάθαρσης βέβαια δεν καταλάβαινε τι γινόταν όταν ήταν στο υπ. πολιτισμού. Ήταν απασχολημένος....!
Όταν μιλάει για πολιτική διαφθορά καλό είναι να λέει και ποιους επιχειρηματίες αφορά! Αλλιώς μπορώ να υποθέσω ότι μπορεί να μιλάει εκ μέρους των "θιγμένων".

Οι εταιρείες στις οποίες πουλήθηκαν οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι εταιρείες κρατικές μεν που λειτουργούν με ιδωτικοοικονομικά κριτήρια δε. Δεν είναι σαν τον ΟΣΕ.

Εγώ δεν είμαι πολιτικό στέλεχος για να χάσω την ψυχραιμία μου...! Εσύ είσαι...

Οι άλλες επισημάνσεις χαρακτηρίζονται επουσιώδεις...

Τα λέμε...

Ανώνυμος είπε...

xaxaxa oraios koukoutsi