Κυριακή, Ιουλίου 06, 2008

Διεθνής έρευνα επιβεβαιώνει ότι η ελευθερία επιλογών αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ευτυχίας.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σχολίασε σε ανακοίνωσή της τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας «World Values Survey» σύμφωνα με την οποία οι πιο ευτυχισμένοι, σε σύνολο 98 χωρών, είναι οι Δανοί ενώ οι Έλληνες κατετάγησαν στην 58η θέση με βαθμό πολύ κάτω του μέσου όρου. Τα ερωτήματα στα οποία απάντησαν 350.000 πολίτες των 98 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν: «Λαμβάνοντας υπόψη το πώς ζείτε στη χώρα σας, θα λέγατε ότι νιώθετε πολύ ευτυχής, αρκετά ευτυχής, όχι πολύ ευτυχής, καθόλου ευτυχής;» και «Πόσο ικανοποιημένος/η είστε από τη ζωή σας σήμερα;».
Ο καθηγητής Ρόναλντ Ινγκλχαρτ που είναι ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι επιβεβαιώνεται και επιστημονικά ότι ο πλούτος δεν φέρνει πάντα την ευτυχία αλλά «ο σημαντικότερος παράγοντας για την ευτυχία είναι τελικά το εύρος της ελευθερίας που έχουν οι άνθρωποι στις επιλογές που κάνουν στη ζωή τους».
Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία τα πορίσματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν την στενή σχέση ελευθερίας και ευτυχίας των πολιτών. Κυρίως όμως αναδεικνύουν την ανάγκη απελευθέρωσης του έλληνα πολίτη από τα δεσμά ενός διεφθαρμένου και αυταρχικού κράτους που καταπατά συστηματικά τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα των πολιτών και δεν παρέχει δυνατότητα επιλογών στην παιδεία, την υγεία την ασφάλιση…
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί τους έλληνες πολίτες να απελευθερωθούν από το κράτος δυνάστη που τους καταδικάζει σε δυστυχία, καλεί τους έλληνες πολίτες σε αγώνα για ελευθερία, δηλαδή σε αγώνα για να γίνει εφικτή η πραγμάτωση της προσωπικής τους ευτυχίας.

2 σχόλια:

zalmoxis είπε...

Στη Δανία έχουν γίνει πράξη αυτά που ονομάζονται:
1: "Κράτος φιλικό στον πολίτη",
2: Λειτουργία των θεσμών και
3: "Κοινωνία πολιτών".
Εκτός της πολιτικής και της οικονομικής παραμέτρου, σε αυτό έχει συμβάλει τα μέγιστα και ο πήχυς της ηθικής (με τη στενή αλλά και με την ευρεία έννοια) ο οποίος έχει ανέβει πολύ ψηλά. Π.χ. στην Κοπεγχάγη αφήνεις το ποδήλατό σου όπου βρεις στο πεζοδρόμιο χωρίς να κινδυνεύεις να στο κλέψουν, σε αντίθεση με άλλες πόλεις (με επίσης παρεχόμενη ελευθερία επιλογών) όπου μέχρι να κοιτάξεις ψηλά να δεις αν έρχεται βροχή, έχει ήδη αγοραστεί από τον κλεπταποδόχο (ακόμη κι αυτό είναι ένας σοβαρός παράγων ευτυχίας).
Όπως υπάρχει και υψηλό επαγγελματικό ήθος. Όπως π.χ. το δημοσιογραφικό ήθος που επικρατεί στην κρατική ραδιοφωνία όπου τον "πρωθυπουργό" τον "περιποιούνται" για ψύλλου πήδημα και όχι όπως στην Ελλάδα όπου ανεξαρτήτως αν τα ΜΜΕ είναι κρατικά ή ιδιωτικά, παίζουν στην πλειονότητά τους, βρώμικα παιχνίδια...

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Σωστός Ζάλμοξη,

αν προσθέσεις σε αυτά και την κυρίαρχη κουλτούρα της ευγένειας στην καθημερινόητα που υπάρχει σε αυτές τις κοινωνίες, το μίγμα είναι πράγματι πολύ ελκυστικό.

Εγώ συνηθίζω να το ονομάζω "ευρωπαϊκό φιλότιμο" μια και έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια μόνο ευρωπαϊκή, και όχι ελληνική, λέξη...