Παρασκευή, Μαρτίου 07, 2008

Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού ιδρύματος για σίγουρη σύνταξη.

Νέο τηλεοπτικό σποτάκι:
Ενώ το Ασφαλιστικό Σύστημα καταρρέει και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, φαντάζει όλο και πιο αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι όμως αυτή η κατάλληλη λύση; Ποιος μας εγγυάται ότι τα χρήματα των ταμείων δεν θα ξαναδιαχειριστούν με τον ίδιο τρόπο από τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους όπως εκείνα που εκτελούσαν κυβερνητικές οδηγίες για "επενδύσεις";
Με την πρόταση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για το Ασφαλιστικό φιλοδοξούμε να γίνει ο κάθε πολίτης, ο μόνος διαχειριστής του συνταξιοδοτικού πακέτου του. Καταρχήν θα πρέπει να μεταφερθούν τα σημερινά ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα από τα προβληματικά ταμεία σε αυτόνομα ιδρύματα ή ειδικού τύπου τραπεζικούς λογαριασμούς της επιλογής του. Να επιλέξει ο εργαζόμενος αυτό που του προσφέρει την καλύτερη ασφάλιση. Αν αργότερα βρει κάτι καλύτερο, θα είναι ελεύθερος να μεταφέρει εκεί τα δικαιώματά του. Έτσι, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ασφαλιστικά ιδρύματα (και τράπεζες) θα λειτουργήσει υπέρ του. Θα μεγαλώσει η συγκεκριμένη αγορά και ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει υψηλές εισφορές και γρήγορη συνταξιοδότηση, ή το αντίστροφο. Η κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών στα ιδρύματα αυτά θα είναι υποχρεωτική κι έτσι κανείς δεν θα μένει ανασφάλιστος, αντίθετα όλοι θα είναι κερδισμένοι. Η παρέμβαση του κράτους θα περιοριστεί στους εξής τρεις τομείς:
- Πιστοποίηση του τραπεζικού ή ασφαλιστικού ιδρύματος.
- Εγγύηση των ασφαλιστικών λογαριασμών (π.χ. αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης του ιδρύματος).
- Παροχή σε όλους μιας κατώτατης εγγυημένης σύνταξης. Ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο και από κει και πέρα, ανάλογα με την προνοητικότητα του, ο κάθε συνταξιούχος απολαμβάνει υψηλότερη ή χαμηλότερη σύνταξη.

Επιπλέον των παροχών αυτών, ο κάθε πολίτης θα είναι ελεύθερος να κερδίζει με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο οποιοδήποτε επιπλέον εισόδημα. Η συνταξιοδότηση ενός εργαζόμενου δεν θα τον υποχρεώνει σε αυτόματη και αναγκαστική αποχή από κάθε εργασία. Ο συνταξιούχος θα μπορεί να εργάζεται (όχι όμως στο δημόσιο) συμπληρώνοντας τη σύνταξή του. Γενικά, αντί να περιμένουμε να πλουτίσουν τα υπάρχοντα κρατικά ταμεία για να ξαναρχίσουν να διαχειρίζονται τα χρήματα όπως τα διαχειρίστηκαν μέχρι τώρα, προτείνουμε μια πιο γρήγορη και αποδοτική λύση για όλους.

7 σχόλια:

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Δημήτρη μια παρατήρηση
Το θέμα της εγγυησης των ασφαλιστικών λογαριασμών απο το κράτος σε περίπτωση πτωχευσής των ασφαλιστικών ταμείων θέλει προσοχή. Η επιλογή ασφαλιστικού ταμείου πρέπει να ειναι μια υπεύθυνη πράξη, που θα γίνεται μετα απο σοβαρή σκεψη.

Με την ελάχιστη εγγυημένη συνταξη το κράτος προσφέρει την ελαχιστη καλυψη στους πολίτες.
Απο εκεί και πέρα πρεπει να υπάρχει το κίνητρο και ο φόβος ώστε να συγκεντρώνεται το μυαλό στις ορθολογικές επιλογές.

Ειμαι σιγουρος οτι θα αναπτυχθεί μια ιδιωτική αγορα στις ασφαλίσεις συνταξιοδοτικών λογαριασμών με το κράτος να ελεγχει την εισοδο των ταμείων στην αγορά και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να σταματα ιδιωτικά ταμεία, απο ριψοκίνδυνες επενδύσεις

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Πολύ σωστά Νίκο, δεν θα έπρεπε επουδενί η εγγύηση ασφαλιστικών λογαριασμών από το κράτος να μας οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, όπως πχ. επιπόλαιες επιλογές. Ίσως χρειάζεται σε ένα πρώτο, συντηρητικό, στάδιο μέχρι να ωριμάσει η αγορά.

Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση.

Sakoulakis είπε...

Με μεγάλη μου έκπληξη, αλλά και χαρά ομολογώ, διαπίστωσα ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει την ίδια πρόταση με εσάς!

Αυτό άκουσα να λέει από το μπλόγκ του ο Ανδρουλάκης στην τελευταία του ραδιοφωνική συνέντευξή του. Είναι όντως έτσι? Αν ναι, πιστεύω ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός καθώς μέσω του ΠΑΣΟΚ η άποψη μπορεί να περάσει σε πολύ κόσμο.

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ sakoulakis,

είναι γεγονός ότι ο κ.Ανδρουλάκης είναι αρκετά πιο μπροστά από το υπόλοιπο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αν έχω καταλάβει καλά την πρότασή του, μοιάζει αρκετά με τη δική μας αλλά η σημαντική διαφορά είναι ότι εμπιστεύεται τη διαχείριση των ταμείων ουσιαστικά πάλι σε κρατικούς υπαλλήλους. Προτείνει τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού "κουμπαρά" άμεσα ο οποίος θα στηρίξει το ασφαλιστικό στην κρίσιμη καμπή του (ο ίδιος την τοποθετούσε το 2015). Εκείνη τη στιγμή ο κάθε ασφαλισμένος θα πάρει, σύμφωνα με τον κ.Ανδρουλάκη, μια ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη (ΕΕΣ) συν, αναλογικά, ό,τι προβλέπεται από τον λογαριασμό στον "κουμπαρά" του. Ο λογαριασμός αυτός θα χρηματοδοτείται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο ανάλογα με την προνοητικότητά του αλλά και από άλλα κρατικά έσοδα, πχ. από τις αποκρατικοποιήσεις, φορολογία, κτλ. Ο διαχειριστής (το Κράτος) θα μπορεί και να επενδύει τα χρήματα αυτού του λογαριασμού όπως κρίνει καλύτερο για τον ασφαλισμένο.

Σχηματικά, οι 2 προτάσεις έχουν ως εξής:

Ανδρουλάκης: ΕΕΣ + οφέλη από τον (κρατικά διαχειριζόμενο) ασφαλιστικό λογαριασμό.

Φιλελεύθερη Συμμαχία: ΕΕΣ + οφέλη από το ανεξάρτητο (δημόσιο ή ιδιωτικό) ασφαλιστικό ίδρυμα.

Νομίζω ότι στο μέλλον θα εφαρμοστεί κάποια από τις δύο αυτές προτάσεις.

Sakoulakis είπε...

Κι όμως θυμάμαι ότι τον άκουσα να λέει για ιδιωτικά ιδρύματα. Και από ότι κατάλαβα το -κρατικό- ταμείο των γενεών θα ήταν ο εγγυητής της κατώτατης σύνταξης που κατά ΦΣ θα διασφαλίζει επίσης το κράτος.

Θα το ξανακοιτάξω αύριο και το ξαναλέμε.

Βtw απίστευτη η δήλωση του ΠΑΣΟΚ σήμερα για τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ? Ευθύνες λέει έχει μόνο η κυβέρνηση για ότι γίνεται.

Τέσπα, τι να πω.

Dumuro είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ditaur είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.