Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2008

Περί ανωνυμίας και ελευθερίας της έκφρασης.

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση της δίωξης συγκεκριμένου ιστολογίου και την τελευταία ανακοίνωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, αρκετοί φίλοι μου ζήτησαν να διατυπώσω τη δική μου θέση για το σοβαρό αυτό θέμα. Βλέποντας και σε κάποιες ιστοσελίδες ότι η θέση του κόμματός μας παρεξηγήθηκε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Η ύβρη και η συκοφαντία είναι σοβαρά παραπτώματα και όποιος τα διαπράττει θα πρέπει να δέχεται τις συνέπειες του νόμου. Η ελευθερία της ανώνυμης έκφρασης όμως, δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά ταυτίζεται με αυτά τα παραπτώματα. Αντίθετα, θαυμαστά ιστολόγια υπάρχουν χάρη στο γεγονός ότι οι διαχειριστές τους καλύπτονται πίσω από κάποιο ψευδώνυμο, απολαμβάνουν την ελευθερία της ανωνυμίας αυτής και κατορθώνουν έτσι να δημιουργήσουν πολύ αξιόλογα άρθρα, διηγήσεις, ποιήματα, ταινίες μικρού μήκους, με μία λέξη Πολιτισμό! Μοιάζει με τη διαβίωση ενός ανθρώπου σε μια μεγαλούπολη όπου, όντας ανώνυμος, αισθάνεται την ελευθερία να κάνει και να πει ό,τι θέλει σε όποιον θέλει (μέσα στα πλαίσια του νόμου) ζώντας ευχάριστα τη ζωή του, ενώ αντίθετα στο χωριό του η κάθε κίνηση του ίδιου ανθρώπου θα σχολιαζόταν ποικιλοτρόπως από τους κάθε λογής καλοθελητές ακριβώς επειδή θα ήταν γνωστός και επώνυμος. Τέτοιους περιορισμούς θα φέρει η κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο!
Πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο αυτή η ελευθερία της ανώνυμης έκφρασης, πάντα μέσα στα γνωστά πλαίσια εκτός των οποίων υπάρχει η ύβρη και η συκοφαντία. Όμως, στην πραγματικότητα, κανείς δεν είναι ανώνυμος στο διαδίκτυο. Ανά πάσα στιγμή, οι επίσημες αρχές μπορούν να εντοπίσουν τους χρήστες από τις διευθύνσεις (ΙΡ) των υπολογιστών τους σε περίπτωση που διαπράξουν κάποιο παράπτωμα.
Έχω συνειδητά επιλέξει να γράφω επώνυμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και οι άλλοι πρέπει να κάνουν το ίδιο.

2 σχόλια:

Yolar είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Δημήτρης Σταύρου είπε...

Το προηγούμενο σχόλιο διαγράφηκε επειδή ανιχνεύτηκε ιός.