Παρασκευή, Φεβρουαρίου 29, 2008

Όχι στην κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο – όχι στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία, σε ανακοίνωση της για την επιδιωκόμενη κατάργηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο δηλώνει την αντίθεσή της σε οποιοδήποτε μέτρο που θα περιορίζει το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι πρέπει να κατοχυρωθεί πλήρως και στην Ελλάδα το δικαίωμα των πολιτών που επιθυμούν αυτά τα οποία λέγουν στο διαδίκτυο να μη συνδέονται με την, εκτός διαδικτύου, ταυτότητα τους καθώς μια τέτοια δημοσιοποίηση θα είχε πολιτικές, οικονομικές, ή άλλες επιπτώσεις εις βάρος τους.
Για παράδειγμα:
-Ανώνυμοι πληροφοριοδότες που θέλουν να συμβάλλουν στην αποκάλυψη ειδήσεων που κυβερνήσεις, πολιτικά πρόσωπα, ή ακόμα και συμμορίες, θα έκαναν το παν για να μη δουν το φως της δημοσιότητας.
-Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θέλουν να χρησιμοποιούν την ανωνυμία του διαδικτύου στον αγώνα τους εναντίον καταπιεστικών πρακτικών του κράτους .
Σε όλη την ιστορία, σημαντικές προσωπικότητες χρησιμοποίησαν την ανωνυμία ή ψευδώνυμα για να προβάλλουν ριζοσπαστικές ή επαναστατικές απόψεις. Για κάποιους μάλιστα από αυτούς η ανωνυμία αυτή έσωσε ακόμα και τη ζωή τους. Στην Ελλάδα ο "Ανώνυμος 'Ελλην" ίσως να μην είχε γράψει ποτέ την "Ελληνική Νομαρχία" αν ήταν υποχρεωμένος από τις τουρκικές αρχές, ή την Εκκλησία, να φανερώσει το πραγματικό του όνομα…
Σήμερα η παροχή, μέσω του διαδικτύου στους πολίτες όλου του κόσμου, αυτού του δικαιώματος από εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ οφείλεται στη συνταγματική περιφρούρηση αυτού του δικαιώματος από το Αμερικανικό Σύνταγμα και
πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που υποστηρίζει ότι: η προστασία του ανώνυμου λόγου είναι ζωτική για τον δημοκρατικό διάλογο… Η ανωνυμία αποτελεί καταφύγιο από τη τυραννία της πλειοψηφίας και υλοποιεί ένα βασικό στόχο του Συντάγματος: την προστασία μη δημοφιλών πολιτών από την αντεκδίκηση μιας μη ανεκτικής κοινωνίας…
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία επισημαίνει ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι κατοχυρωμένη επαρκώς στη χώρα μας και θεωρεί απαράδεκτους του συνταγματικούς περιορισμούς που επιβάλλουν το άρθρο 14 του Συντάγματος, τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα και οι ρυθμίσεις του νόμου Βενιζέλου του 1995 που επιχειρείται σήμερα να εφαρμοστούν και στο διαδίκτυο. Τέτοια μέτρα καταστολής συναντώνται σε ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως στο Ιράν και τη Κίνα και όχι σε φιλελεύθερες δημοκρατίες.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί απαράδεκτο ότι οι όποιες, πραγματικές ή υποθετικές, καταχρήσεις του δικαιώματος του πολίτη στην ανώνυμη εκφορά του λόγου του στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να καταργήσουν αυτό το δικαίωμα. Αν αυτό συμβεί με νομοθετική ρύθμιση, η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για την ακύρωση της.

6 σχόλια:

exoaptonkyklo είπε...

Μαζι σας!

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Ευχαριστούμε!

Βρίσκω και το blog σας εξαιρετικό και το τελευταίο ποστ πολύ επιτυχημένο.

Sakoulakis είπε...

Καλημέρα Δημήτρη,
ως συνήθως η ΦΣ τα λέει ωραία, πολύ ωραία.
Θα προτιμούσα από όλα τα μέλη που διατηρούν μπλογκς να είναι περισσότερο μπλογκερς και να μην αναρτούν απλώς τις ανακοινώσεις του κόμματος.

Ένα λινκ αρκεί και απο κάτω χρειάζεται προσωπικό σχόλιο, νομίζω. Αλλιώς μπορούμε απλά να τα βλέπουμε και από το σάιτ.

No offence έτσι? Θα ήμουν ιδιαίτερα ευγνόμων αν μετέφερες αυτήν την άποψη και στην ενδοεπικοινωνία σας, αν φυσικά πιστεύεις ότι έχει βάση.

Σακ

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@sakoulakis,

Καλημέρα και σ'ευχαριστώ για τα καλά λόγια για τη ΦΣ.
Η παρατήρησή σου για το μπλογκ είναι σωστή. Έχω επιλέξει να γράφω λιγότερα δικά μου ποστ και να προβάλλω περισσότερο τις ανακοινώσεις της ΦΣ για τους εξής λόγους:
- πρέπει ο κόσμος να μάθει την ύπαρξη και τις θέσεις της ΦΣ, διότι δεν μας γνωρίζουν!
- γράφω κάτι "δικό μου" μόνο όταν έχω αρκετό χρόνο.
- δεν έχω και τόσο μεγάλη εμπειρία από μπλογκς! Είμαι περισσότερο "μαθητευόμενος" μπλόγκερ!

Να είσαι σίγουρος ότι η άποψή σου θα μεταφερθεί στην ενδοεπικοινωνία μας πάραυτα!

exoaptonkyklo είπε...

Η επισημανση του sakoulakis ειναι σωστη.Δεν αρκει η ΦΣ να τα λεει ωραια.Ειναι ωραιο και τα μελη της να αφηνουν και το προσωπικο τους στιγμα στην επικοινωνια με τριτους.
Τελος, ευχαριστω για τα καλα σου λογια.Ελπιζω να τα λεμε.
Καλημερα σε ολους.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με την παρατήρηση του Σακ.Είναι λίγο άχαρο να βλέπεις σε blog τα δελτία τύπου. Θα μου άρεσε να διαβάζω πρσωπικές σου απόψεις και σχόλια περισσότερο. Ένα link αρκεί...