Πέμπτη, Φεβρουαρίου 21, 2008

Τέλος εποχής για τους μεταπράτες της αδιαλλαξίας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
21 Φεβρουαρίου 2008Το περιεχόμενο των προτάσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναφορικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου αδιαλλαξίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους καθώς εγκαταλείπεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ο στόχος της αποτροπής της χρήσης της λέξης «Μακεδονία» σε αυτή.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις συνιστούν πικρή δικαίωση για τις θαρραλέες φωνές σύνεσης, και ρεαλισμού, που λοιδορήθηκαν, κατηγορήθηκαν για «ενδοτισμό» και βρέθηκαν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του τόπου. Πικρή δικαίωση γιατί έπρεπε πρώτα να σπαταληθεί πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και να αναπτυχθεί η καχυποψία ανάμεσα στα δύο κράτη ώστε σήμερα, η Ελλάδα να διεκδικεί αυτό που της είχε προταθεί και απέρριψε με το περίφημο «πακέτο Πινέιρο», δεκαπέντε χρόνια πριν, χωρίς μάλιστα τις περιπλοκές της «διπλής» ονομασίας.

Καθώς φαίνεται πως προετοιμάζεται το έδαφος για μία ακόμη ανέξοδη επίδειξη ισχύος με την άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας (veto) στην αποδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί την Υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη να μην υποκύψει στις σειρήνες του εθνικο-λαϊκισμού που επιχειρούν να καταστήσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική δέσμια των πολιτικών φιλοδοξιών και των εθνικών φαντασιώσεων τους.

Σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ χρήσιμο να θυμηθούμε όλους εκείνους που, καλώντας σε συλλαλητήρια, οικονομικούς αποκλεισμούς και «λαβίδες», εγκλώβισαν την εξωτερική πολιτική της χώρας σε επιλογές καταδικασμένες σε αποτυχία καθώς οι επιδιώξεις μας βρέθηκαν σε ευθεία αντίθεση προς τις αρχές του εθνικού αυτοπροσδιορισμού και της καλής γειτονίας και μη ρεαλιστικές καθώς παραγνώριζαν τις ισορροπίες και την ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία επισημαίνει πως μια πολιτική διαπραγμάτευση, αν δεν αποσκοπεί σε διάλογο κωφών, εμπεριέχει αυτονόητα το συμβιβασμό ανάμεσα στα μέρη και για τον λόγο αυτό τοποθετείται ευνοϊκά απέναντι στο πνεύμα των προτάσεων Νίμιτς.

Η εξωτερική πολιτική ενός κράτους οφείλει να χαράσσεται με γνώμονα τη διασφάλιση της ειρήνης και την επιδίωξη της ευημερίας των πολιτών του και όχι με βάση μια εθνικιστική και αν-ιστόρητη ανάγνωση της Ιστορίας που εξυπηρετεί τον πολιτικό καιροσκοπισμό.

Οι γείτονες ελληνοκύπριοι φάνηκε πως στις πρόσφατες εκλογές αντιλήφθηκαν τις συνέπειες του μαξιμαλιστικού ανορθολογισμού στην εξωτερική πολιτική και έθεσαν στο περιθώριο τους μεταπράτες της αδιαλλαξίας. Εμείς;
--------------------------------------------
Επικοινωνήστε με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία:
Αριθμός τηλεφώνου κεντρικών γραφείων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας: 210 7777 677
Αριθμός φαξ κεντρικών γραφείων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας: 211 2686 747
Διεύθυνση κεντρικών γραφείων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας: Βασιλίσσης Σοφίας 124Α, 115 26, Αθήνα.
www.greekliberals.net

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Διονύσιος Σολωμός

Τί θὰ κάμετε; Θ' ἀφῆστε
νὰ ἀποκτήσομεν ἐμεῖς
λευθεριᾶν, ἢ θὰ τὴν λύστε
ἐξ αἰτίας πολιτικῆς;

Προφανώς προτιμάς το δεύτερο. Σας ξεβρακώνει όμως ο εθνικός μας ποιητής. Πως το είπε το άλλο;
Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές.

Λυπάμαι αλλά μου θυμίζει τσιτάτα του ριζοσπάστη της δεκαετίας του 30, γιατί τόσο πίσω είστε. Εσείς κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αντε από τους άλλους το περίμενα! Από εσάς;

Και για να δεις πως ο Σιόρ Διονύσης θα σας χαρακτήριζε ... κατά του έθνους δες τι έγραψε 180 χρόνια πριν:

Το έθνος ζητά από μας το θησαυρό της δικής μας διάνοιας, της ατομικής, ντυμένον εθνικά.

Κάτι που αναμφισβήτητα δεν το κάνατε...

Θα ζήσετε για να το θυμάστε αυτό, κι ελπίζω για να το μετανοιώσετε. Όπως θυμάται και μετανοιώνει το ΚΚΕ 60 χρόνια τώρα εκείνα που έλεγε για την απελευθέρωση του "Μακεδονικού λαού".

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ ανώνυμος/η,

δεν ξέρω αν διάβασες προσεκτικά την ανακοίνωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, λέει απλά ότι ένα θέμα για το οποίο απομονωθήκαμε επί 15 χρόνια, φτάνει τώρα στο τέλος του με την προ 15ετίας λύση!
Αλλά αν θέλεις μου λες τι θα πρότεινες εσύ ως πιο "εθνική" στάση.
Δικαίωμά σου να μας θεωρείς 80 χρόνια πίσω, αλλά επέτρεψέ μου να σου πω ότι οι υστερικές συμπεριφορές των υπερπατριωτών των τελευταίων χρόνων μας πηγαίνουν 800 χρόνια πίσω (ίσως και περισσότερο).
Νομίζω ότι τα παραπάνω αποσπάσματα του Δ.Σολωμού θα έπρεπες να τα αναφέρεις σε κάποιους άλλους και όχι σε εμάς.

ΥΓ: Πότε μιλήσαμε εμείς για "απελευθέρωση του Μακεδονικού λαού";