Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

Ιδιαίτερα μαθήματα κατ'οίκον: τι πέτυχε η απαγόρευσή τους;


Ακούμε γύρω μας ότι πολλοί γονείς καλούν κατά καιρούς διάφορους εκπαιδευτικούς για παροχή «ιδιαίτερων» μαθημάτων στα παιδιά τους κατ’ οίκον. Σίγουρα θα πρόκειται για μια αρκετά εκτεταμένη αγορά, βασισμένη στην ελεύθερη επιλογή εκπαιδευτικού αποκλειστικά από τους γονείς. Ακριβώς επειδή τα ιδιαίτερα μαθήματα απαγορεύονται, η αγορά αυτή έχει ως κινητήρια δύναμη το λεγόμενο «μαύρο» χρήμα, το οποίο δεν μπορεί να επανεπενδυθεί με νόμιμο τρόπο κι έτσι ο φαύλος κύκλος της παραοικονομίας διαιωνίζεται. Από την άλλη πλευρά, όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν να εργαστούν περισσότερο για να κερδίσουν περισσότερα αναγκάζονται να παρανομούν, ακυρώνοντας έτσι την ηθική εικόνα τους στα μάτια των μαθητών τους και των γονέων.
Όμως, η κοινωνία το ζητάει!
Μία πρόταση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να προκαλέσει θετικές αλυσιδωτές αντιδράσεις θα ήταν η νομιμοποίηση των ιδιαίτερων μαθημάτων για όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να τα παρέχουν. Με την παροχή απόδειξης παροχής υπηρεσιών, σε οποιοδήποτε χώρο θα μπορούν να δίνουν συμπληρωματικά μαθήματα σε μαθητές που το έχουν ανάγκη. Έτσι, θα καταργηθεί η φοροδιαφυγή, θα ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός, οι εκπαιδευτικοί θα πάψουν να παρανομούν, θα δημιουργηθεί μια νέα, δυναμική και νόμιμη αγορά και θα παραχθεί πλέον νόμιμο κεφάλαιο το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά για περαιτέρω δραστηριότητες. Για να αποφευχθούν φαινόμενα φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για την παροχή αποδείξεων (πχ έκπτωση από τη φορολογία) ή ακόμα και κουπόνια εκπαίδευσης από το κράτος προς τους γονείς για επιλογή του κατάλληλου, κατά τη γνώμη του, εκπαιδευτικού.

7 σχόλια:

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΡΗΤΗ είπε...

Συμφωνώ απολύτως και να προθέσω ότι έτσι κάθε εκπαιδευτικός θα έχει κίνητρο -που τώρα δεν έχει- να κάνει καλό μάθημα και να δημιουργήσει καλή φήμη γύρω από το όνομα του

zalmoxis είπε...

Ενδιαφέρουσα πρόταση, όμως με 3 "αλλά":

1. Νομιμοποιείται ένας διορισμένος στο Δημόσιο δάσκαλος, καθηγητής, κ.λπ. να έχει και 2η απασχόληση;
2. Αν νομιμοποιηθεί τότε μήπως δημιουργείται "προηγούμενο" γενικά για τον Δημόσιο τομέα;
3. Μπορούν να κάνουν ελέγχους σε σπίτια η εφορία, η ΥΠΕΕ, κ.λπ. για να διαπιστωθεί αν παραδόθηκε ιδιαίτερο ώστε να ψάξουν και για το αν κόπηκαν και αποδείξεις;

Μόνο μια καλύτερη παιδεία χωρίς την κατευθυνόμενη βαθμοθηρία εκ μέρους των μαθητών θα λύσει το πρόβλημα (να καταργηθεί δηλαδή και η παραπαιδεία με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με ευχολόγια όπως κάνουν οι υπουργοί τόσα χρόνια ικανοποιώντας και το λόμπυ των εκπαιδευτικών/φροντιστηριούχων...).

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ φιλελεύθερη κρήτη:

τα κίνητρα που έχουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα είναι:
- το φιλότιμο/συνείδηση τους.
- οι προσδοκίες τους για ιδαίτερα μαθήματα, αλλά τώρα αυτά είναι παράνομα.

Αρκούν ;

Ξεκαθαρίζω ότι αυτή δεν είναι συνολική πρόταση για το ελεύθερο αυτόνομο σχολείο που οραματίζομαι, αλλά μία αποσπασματική προσαρμογή σε μία πασιφανή ανάγκη της κοινωνίας. Όποιος θέλει περαιτέρω συζήτηση για το ποιο σχολείο θέλουμε, την κάνουμε ευχαρίστως.

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ zalmoxis,

Ως προς την κατευθυνόμενη βαθμοθηρία μπορούμε να τελειώσουμε αποδεσμεύοντας το σχολείο από τις εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, αυτονομώντας τα ΑΕΙ/ΤΕΙ και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέγουν με όποιο τρόπο θέλουν τους φοιτητές τους.
Ως προς τα 3 "αλλά" που αναφέρεις:

1- ούτε η "νομιμότητα" είναι προσαρμοσμένη στη σημερινή πραγματικότητα, ούτε οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται τόσο καλά έτσι ώστε να μην έχουν 2η απασχόληση. Η πράξη το αποδεικνύει...
Πάντως, και τώρα ο εκπαιδευτικός μπορεί, νόμιμα, να ασκήσει δεύτερη απασχόληση αρκεί να πάρει άδεια από το υπηρεσιακό του συμβούλιο. Όχι βέβαια για ιδιαίτερα μαθήματα. Διδασκαλία κατ'οίκον, προβλεπεται στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος για έκτακτες περιπτώσεις, πχ. μαθητές με κινητικές δυσκολίες, κτλ. Στον ιδιωτικό τομέα, είναι το ίδιο το σχολείο το οποίο "στέλνει" τους εκπαιδευτικούς σε παρόμοια μαθήματα, αν χρειάζεται.
2- απερίφραστα ναι! Προτείνω οι Δημόσιοι Υπάλληλοι να μπορούν να έχουν ΝΟΜΙΜΗ δεύτερη απασχόληση, εκτός από περιπτώσεις που αυτή θα συγκρούεται με το "λειτούργημά" τους. Όποιος θέλει, να μπορεί να δουλεύει περισσότερο για να κερδίσει περισσότερα.
3-Η εφορία δεν μπορεί να κάνει έλεγχο σε σπίτια. Γι'αυτό προτείνω να δοθούν κίνητρα εναντίον της ενδεχόμενης φοροδιαφυγής, όπως πχ. έκπτωση από τη φορολογία των συγκεκριμένων αποδείξεων. Άλλο μέτρο για τη φοροδιαφυγή μπορεί να είναι η παροχή στο γονέα ενός κουπονιού εκπαίδευσης το οποίο θα το παραχωρεί στον εκπαιδευτικό της προτίμησής του για τα ιδιαίτερα μαθήματα που ο δεύτερος παρείχε. Το κουπόνι αυτό θα το εξαργυρώνει ο εκπαιδευτικός στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Το μέτρο αυτό, θα μπορεί να είναι και η αρχή της πορείας προς την πλήρη αυτονόμηση του σχολείου και της χρηματοδότησής του ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που το προτιμούν. Έτσι, καταπολεμούμε εκ των πραγμάτων και την παραπαιδεία.

Ανώνυμος είπε...

Η ερώτηση μου είναι η εξής:
Εστω ένας εκπαιδευτικος θέλει να εργαστει τις ελεύθερες ώρες του σε ιδιωτικη εταιρεία, π.χ. αναπτυξη λογισμικου, που δεν εχει καμια σχεση με τα καθηκοντα του ως εκπαιδευτικος. Παιρνει αδεια απο το ΠΥΣΔΕ, αλλα το ερώτημα είναι ποιος είναι ο νομιμος τροπος να πληρωθεί?
μπορεί να κόβει αποδειξεις παροχης υπηρεσιων αποδίδοντας ΦΠΑ και φόρο?
εχει το δικαίωμα ενας εκπαιδευτικος να βγαλει απο την εφορία μπλοκακι απόδειξης παροχης υπηρεσιών προκειμενου να εργαζεται part time σε μια π.χ. ιδιωτικη εταιρεία?

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ ανώνυμος:

δεν το ξέρω καθόλου! Έχω την εντύπωση ότι το ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ δύσκολα θα δώσει άδεια για εντελώς άσχετη απασχόληση. Σπεύδω να ενημερωθώ ως προς το λογιστικό μέρος για να σε ενημερώσω.
Ως προς το πολιτικό μέρος, μακάρι να γίνεται!

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Και για τις δύο περιπτώσεις που ρωτάει ο ανώνυμος φίλος, ο εκπαιδευτικός , ναι, μέσα από τις καταστάσεις πληρωμής της εταιρείας θα φαίνεται και θα φορολογείται κανονικά για αυτή την, προσωρινή, υπαλληλική σχέση. Μπλοκάκι αποδείξεων χρειάζονται μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες το οποίο έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται για έναν ΔΥ, όπως απαγορεύεται και η συμμετοχή σε εταιρεία.
Το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ πάντως δεν εγκρίνει όλες τις απασχολήσεις.