Κυριακή, Ιανουαρίου 20, 2008

ΟΧΙ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ! ΓΕΜΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΑΡΚΑ!ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
20 Ιανουαρίου 2008


Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της αναφέρθηκε στις
πληροφορίες του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις οποίες προσδιορίζει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού που θα μετατραπεί σε πάρκο.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σουφλιά υλοποιείται άμεσα και σίγουρα ένας τεράστιος χώρος πρασίνου 6.500 στρεμμάτων σε τέσσερις δήμους που κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένοι είναι, ενώ στα εκατομμύρια των υπόλοιπων κατοίκων των δήμων του λεκανοπεδίου αναλογούν 300 μόνο στρέμματα που θα χρηματοδοτήσουν κάποιο «Πράσινο Ταμείο» για κάποια έργα ανάπλασης και πρασίνου στην Αττική.

Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την κατανομή και ρωτάμε τον κ. Σουφλιά με βάση ποιον υπολογισμό κατέληξε σε αυτήν. Η απαράδεκτη αυτή κατανομή δημόσιας περιουσίας αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που υπόκεινται σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και οι οποίοι αξιώνουν πάρκα στη γειτονιά τους και όχι σε απόσταση χιλιομέτρων από αυτήν.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καταγγέλλει στους πολίτες της Αθήνας και του Πειραιά και τη στάση του Συνασπισμού του λαϊκισμού και της αναλγησίας που
διεκδικεί, σκανδαλωδώς στο όνομα των μη προνομιούχων, να μη διατεθεί ούτε αυτό το ελάχιστο 5% για την ανάπλαση των περιοχών τους στην υπόλοιπη Αθήνα και Πειραιά!

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία
σε επιστολή της προς όλους τους δήμους της Αττικής και του Πειραιά προτείνει δημιουργία συντονιστικής επιτροπής αγώνα που θα διεκδικήσει:

* την πώληση με διεθνή διαγωνισμό του συνόλου της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού.
*τη διανομή των εσόδων από την πώληση αυτή σε όλους τους δήμους της Αττικής και του Πειραιά με νομική υποχρέωση τους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά αποκλειστικά για αγορά οικοπέδων και τη μετατροπή τους σε πάρκα.
Ο υπολογισμός του ποσού που θα αναλογεί σε κάθε δήμο θα βασίζεται στην αρχή της παροχής ίσου μεριδίου οφέλους για κάθε κάτοικο κάθε δήμου της Αττικής και του Πειραιά και κάθε δήμος θα λάβει, αναλογικά, το μερίδιο που του αντιστοιχεί με βάση τον αριθμό των κατοίκων του.


2 σχόλια:

zalmoxis είπε...

Συγκρίνοντας πόλεις με λίγα τεράστια πάρκα (π.χ. Χοτσιμίλχο στην Πόλη του Μεξικού, Ουένο στο Τόκυο, κ.λπ.) και πόλεις με πολλά μικρότερα (π.χ. Μπουένος Άιρες) θα συμφωνήσω πως η δικαιότερη κατανομή σε επίπεδο "συνοικιακών" πάρκων κάνει πιο όμορφη, υποφερτή, γοητευτική και φιλική μια πόλη.

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ zalmoxis,

αν θέλουμε μεγάλο πνεύμονα πρασίνου μπορούμε να επιδιώξουμε την αναδάσωση του Υμηττού (με δέντρα, όχι με... κεραίες). Σε συνδυασμό με πολλά μικρά πάρκα θα πετυχαίναμε σημαντική βελτίωση στο κλίμα της πρωτεύουσας. Ποιος από τους υποστηρικτές του ενός και μοναδικού πάρκου στο Ελληνικό σκέφτεται τους ηλικιωμένους και τα παιδάκια των υπόλοιπων περιοχών; Πώς και σε πόσο χρόνο θα φτάνουν αυτοί στο Ελληνικό;