Παρασκευή, Ιανουαρίου 11, 2008

Το κράτος εγγυητής του φιλελεύθερου μοντέλου ασφάλισης.


Ενώ το Ασφαλιστικό Σύστημα καταρρέει και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, φαντάζει όλο και πιο αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι όμως αυτή η κατάλληλη λύση; Ποιος μας εγγυάται ότι τα χρήματα των ταμείων δεν θα ξαναδιαχειριστούν με τον ίδιο τρόπο από τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους όπως εκείνα που εκτελούσαν κυβερνητικές οδηγίες για "επενδύσεις";
Με την πρόταση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για το Ασφαλιστικό φιλοδοξούμε να γίνει ο κάθε πολίτης, ο μόνος διαχειριστής του συνταξιοδοτικού πακέτου του. Καταρχήν θα πρέπει να μεταφερθούν τα σημερινά ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα από τα προβληματικά ταμεία σε αυτόνομα ιδρύματα ή ειδικού τύπου τραπεζικούς λογαριασμούς της επιλογής του. Να επιλέξει ο εργαζόμενος αυτό που του προσφέρει την καλύτερη ασφάλιση. Αν αργότερα βρει κάτι καλύτερο, θα είναι ελεύθερος να μεταφέρει εκεί τα δικαιώματά του. Έτσι, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα ασφαλιστικά ιδρύματα (και τράπεζες) θα λειτουργήσει υπέρ του. Θα μεγαλώσει η συγκεκριμένη αγορά και ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει υψηλές εισφορές και γρήγορη συνταξιοδότηση, ή το αντίστροφο. Η κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών στα ιδρύματα αυτά θα είναι υποχρεωτική κι έτσι κανείς δεν θα μένει ανασφάλιστος, αντίθετα όλοι θα είναι κερδισμένοι. Η παρέμβαση του κράτους θα περιοριστεί στους εξής τρεις τομείς:
- Πιστοποίηση του τραπεζικού ή ασφαλιστικού ιδρύματος.
- Εγγύηση των ασφαλιστικών λογαριασμών (π.χ. αποζημίωση σε περίπτωση πτώχευσης του ιδρύματος).
- Παροχή σε όλους μιας κατώτατης εγγυημένης σύνταξης. Ξεκινούν όλοι από το ίδιο σημείο και από κει και πέρα, ανάλογα με την προνοητικότητά του, ο κάθε συνταξιούχος απολαμβάνει υψηλότερη ή χαμηλότερη σύνταξη.
Επιπλέον των παροχών αυτών, ο κάθε πολίτης θα είναι ελεύθερος να κερδίζει με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο οποιοδήποτε επιπλέον εισόδημα. Η συνταξιοδότηση ενός εργαζόμενου δεν θα τον υποχρεώνει σε αυτόματη και αναγκαστική αποχή από κάθε εργασία. Ο συνταξιούχος θα μπορεί να εργάζεται (όχι όμως στο δημόσιο) συμπληρώνοντας τη σύνταξή του.

Γενικά, αντί να περιμένουμε να πλουτίσουν τα υπάρχοντα κρατικά ταμεία για να ξαναρχίσουν να διαχειρίζονται τα χρήματα όπως τα διαχειρίστηκαν μέχρι τώρα, προτείνουμε μια πιο γρήγορη και αποδοτική λύση για όλους.
Οι φιλελεύθερες προτάσεις είναι οι μόνες που μπορούν να εγγυηθούν στους νέους, μέσα από ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων, ότι θα μπορέσουν να πάρουν κάποια μέρα σύνταξη.
*Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: