Τετάρτη, Δεκεμβρίου 12, 2007

Προσχηματική και σε λάθος κατεύθυνση η απεργία της 12ης Δεκεμβρίου.


Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωσή της σχετικά με την απεργία της 12ης Δεκεμβρίου για το ασφαλιστικό υποστηρίζει ότι κανείς από όλους αυτούς που ώθησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στην κατάρρευση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να προτείνει λύσεις. Οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενώ ζητούν – δικαίως – από το κράτος την επιστροφή στα Ταμεία των χρημάτων που χρωστά, δεν θέτουν ζήτημα απεξάρτησης των ταμείων από το κράτος.
Έτσι, οι συνδικαλιστές σε απόλυτη σύμπνοια με τους κομματικούς εγκάθετους που ορίζουν οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να «διαχειρίζονται» τα αποθεματικά μέσω της συμμετοχής τους στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί τον κάθε εργαζόμενο προσωπικά να διεκδικήσει από το κράτος και τα Ταμεία να του επιστρέψουν έντοκα όλες τις ασφαλιστικές του εισφορές που ο ίδιος και οι εργοδότες του έχουν συνεισφέρει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου και να απαιτήσει την ελευθερία προσωπικών αποφάσεων για την επένδυση των εισφορών του αυτών. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και είναι διατεθειμένη να τα εξηγήσει σε οποιοδήποτε βήμα σοβαρού διαλόγου.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία καλεί ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους να υποστηρίξουν τις θέσεις της, καθώς μόνο η εξασφάλιση του ατομικού τους ελέγχου επί των εισφορών τους εγγυάται ότι θα πάρουν κάποια μέρα σύνταξη. Διαφορετικά θα συνεχίσουν να στηρίζουν με τα χρήματά τους το σημερινό αμαρτωλό καθεστώς, το οποίο σε αντάλλαγμα θα τους αφήσει πολύ σύντομα τελείως απροστάτευτους.

http://www.greekliberals.net/

4 σχόλια:

zalmoxis είπε...

Το αναξιόπιστο και ληστρικό κράτος να δώσει εδώ και τώρα τους πόρους που χρωστά στα ταμεία από τη δεκαετία του 1950! Λεφτά έχει, αλλιώς δεν θα χάριζε σκανδαλωδώς το φθινόπωρο 71 εκατομμύρια ευρώ στις ΠΑΕ και ΚΑΕ ούτε θα άφηνε αφορολόγητη την εκκλησιαστική περιουσία από την οποία θα μπορούσε να εισπράξει μέσω φόρων 850 εκατομμύρια με ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο ούτε θα μείωνε το φορολογικό συντελεστή από το 45% στο 25% ούτε θα χορηγούσε στους δικαστικούς επίδομα κόστους 900 εκατομμύρια ευρώ! Τα περί δημοσιονομικής στενότητας είναι, κατόπιν τούτων, προφάσεις εν αμαρτίαις.

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ zalmoxis,

το θέμα είναι ότι αν το κράτος επιστρέψει τα χρήματα, τι θα τα κάνουν τα ταμεία στη συνέχεια. Θα τα ξανα-διαχειριστούν με τον ίδιο τρόπο και θα έχουμε φαύλο κύκλο;
Ως προς τις ΠΑΕ, μετά από τις ρυθμίσεις χρεών προς τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, περίμενε να δούμε τι θα γίνει τώρα και με τον ΠΑΟΚ! Λες και το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι κανένα σοβαρό προϊόν και όχι πηγή ασχήμιας, βίας και κάκιστων αντι-παιδαγωγικών μηνυμάτων προς τους νέους. Για να μη μιλήσουμε για τον ΟΠΑΠ που γράφεις και στο blog σου...
Ως προς την εκκλησία, προσθέτω και τους μισθούς των ιερέων, οι οποίοι ως γνωστόν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, την αδικία του σφιχτού εναγκαλισμού της Εκκλησίας με το κράτος και την καταστρατήγηση κάθε έννοιας ανεξιθρησκείας. Έλληνες, συμπολίτες μας, αναγκαστικά πληρώνουν μια συγκεκριμένη Εκκλησία η οποία κανείς δεν τους ρώτησε αν τους εκφράζει.
Ως προς τη φορολογία, δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά δεν συμφωνώ με την υψηλή φορολόγηση εισοδημάτων τα οποία ο πολίτης αποκτάει με τον ιδρώτα του. Αν είχαμε λιγότερο, πιο νοικοκυρεμένο κράτος και κατά συνέπεια λιγότερες δημόσιες δαπάνες, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ενιαίο χαμηλό συντελεστή όπως σε Ιρλανδία, Λιθουανία, Φινλανδία. (10%-5%-15% αντίστοιχα).

akamas είπε...

Θα πρέπει αυτοί που έκλεψαν τις εισφορές να πληρώσουν αυτά που έκλεψαν είτε πρόκειται για τον κεντρώο πόλο του δικομματισμού είτε για τον φιλελεύθερο.Και προτείνεις δηλαδή να ενδυναμωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να δημιουργηθεί καινούργιο καρτέλ σε βάρος του λαού;

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ akamas,

αν εφαρμοστεί αυτό που προτείνουμε, δεν μου φαίνεται εύκολο να σχηματιστεί καρτέλ σε βάρος του λαού για τους εξής λόγους:

- το ασφαλιστικό ταμείο που θα επιλέγει ο εργαζόμενος θα μπορεί να είναι και δημόσιο (αυτόνομο, εκτεθειμένο στον ανταγωνισμό), αλλά και ιδιωτικό.
- Για να διαθέτει μία ασφαλιστική εταιρεία ή μία τράπεζα ειδικού τύπου ασφαλιστικό λογαριασμό, θα πιστοποιείται από το κράτος.
- Η λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα είναι ενισχυμένη και διευρυμένη.
- Τα κίνητρα που προτείνουμε (μείωση φορολογίας, πάταξη γραφειοκρατίας, προθεσμία ημερών για ίδρυση νέας επιχείρησης) θα ενθαρρύνουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Γενικά, αντί να περιμένουμε να πλουτίσουν τα υπάρχοντα ταμεία για να ξαναρχίσουν να διαχειρίζονται τα χρήματα όπως τα διαχειρίστηκαν μέχρι τώρα, προτείνουμε πιο γρήγορη και αποδοτική λύση για όλους.

Διαβάζω στο μπλογκ σου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συμμετοχή των εργαζομένων και των συνταξιούχων στις διοικήσεις των ταμείων. Αυτό δεν ίσχυε και μέχρι τώρα;