Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2007

Συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2008.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ


Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της σχετική με τη διαδικασία συζήτησης του τελικού σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2008 καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επανεξετάσουν τις προτάσεις που ετοιμάζονται να υποβάλουν στη Βουλή μετά τα γεγονότα στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ασκήθηκε εισαγγελική ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου όταν διαπιστώθηκε ότι το 40% των δαπανών του οργανισμού αυτού ήταν πλασματικές. Το κόστος αυτών των πλασματικών δαπανών, μόνο για το 2007, ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ και οι πλασματικές αυτές δαπάνες γίνονταν με την ανοχή των συνδικαλιστικών παρατάξεων της ΑΔΕΔΥ που συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού αυτού!
Η περίπτωση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου αποδεικνύει ότι οι προβλέψεις των κρατικών δαπανών κάθε προϋπολογισμού θα αποτυγχάνουν όσο συνεχίζεται η λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κομματικούς εγκάθετους και συνδικαλιστές του Δημοσίου μέσω της θεσμοθετημένης τους δυνατότητας να «διαχειρίζονται» κατά το δοκούν τα χρήματα των φορολογουμένων. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι η απόσυρση του κράτους από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η αποκρατικοποίηση των ιδρυμάτων εκπαίδευσης, περίθαλψης και ασφάλισης, αποτελούν τη μόνη ριζική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Πέραν όμως αυτών των μέτρων απαιτείται και συνολική αλλαγή του συστήματος διαχείρισης των κρατικών δαπανών όπως επιβεβαιώνει και
σχετική έκθεση του ΙΟΒΕ. Διαβάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής διαπιστώνεται η ορθότητα των προγραμματικών θέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Κατάργηση και συγχώνευση υπουργείων και δραστικό περιορισμό των ΝΠΔΔ.
- Κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού με βάση τις προς χρηματοδότηση δραστηριότητες και στόχους κάθε υπουργείου και περιφέρειας.
- Δημιουργία θέσης, ενός και μόνου, Γενικού Διευθυντή κάθε υπουργείου ή περιφέρειας, προσωπικά υπόλογου για την επίτευξη των στόχων που δεσμεύεται να υλοποιήσει.
- Δημιουργία «Υπηρεσίας Εσωτερικών Επιθεωρήσεων» σε κάθε υπουργείο και περιφέρεια η οποία θα παρέχει στον Γενικό Διευθυντή του διαβεβαίωση περί της επάρκειας των εγκατεστημένων συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.
- Δημιουργία «Κεντρικής Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων» για τη πιστοποίηση, το συντονισμό και την αξιολόγηση των «Υπηρεσιών Εσωτερικών Επιθεωρήσεων» των υπουργείων και περιφερειών.
- Επέκταση των ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ελέγχους πέραν της νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών, μέσω διενέργειας συστημικών ελέγχων για την επιβεβαίωση της επάρκειας των «Υπηρεσιών Εσωτερικών Επιθεωρήσεων» των υπουργείων και περιφερειών και της λειτουργίας τους σύμφωνα με τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Επικοινωνήστε με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία:
Αριθμός τηλεφώνου κεντρικών γραφείων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας: 210 7777 677
Αριθμός φαξ κεντρικών γραφείων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας: 211 2686 747
Διεύθυνση κεντρικών γραφείων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας: Βασιλίσσης Σοφίας 124Α, 115 26, Αθήνα.
www.greekliberals.net

2 σχόλια:

zalmoxis είπε...

Δημήτρη,
Θεωρώ ως μη ορθολογικά κάποια θεμελιώδη μεγέθη, ποσοστά και γενικότερα προβλέψεις του προϋπολογισμού, όπως είναι:
1. Ο διπλάσιος ρυθμός αύξησης των έμμεσων φόρων συγκριτικά με εκείνην του ονομαστικού ΑΕΠ (13,9% έναντι 7,0%) χωρίς.. αύξηση συντελεστών ΦΠΑ!
2. Το "άγος" των "ειδικών λογαριασμών" και των κρυφών κονδυλίων.
3. Η πρόσφατη παρατήρηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εγγραφές στον οικονομικό απολογισμό του κράτους για το διαχειριστικό έτος 2006 οι οποίες "δεν συνάδουν με τη συνταγματική νομιμότητα" (π.χ. αποκλίσεις βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων εσόδων) κάτι που συμβαίνει χρόνια τώρα και κανείς δεν λογοδοτεί.
4. Η προκλητικότητα της αδιαφάνειας και της δημιουργικής λογιστικής.
5. Η κακή πορεία του ακαθάριστου ελλείμματος η οποία κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την "τυπικώς και λογιστικώς" καλή πορεία του ελλείματος ης γενικής κυβέρνησης.
Και, πολλά άλλα, ων ουκ έστι αριθμός...

Δημήτρης Σταύρου είπε...

zalmoxis,
τη συνέχεια του καταλόγου τη διάβασα στο σχετικό άρθρο στο μπλογκ σου! Όπως έγραψες κι εσύ, χρωστάμε ως το 2057... και βλέπουμε.Πραγματικά είναι πολύ ...δημιουργικό, να ανεβαίνει το χρέος σου και ταυτόχρονα να ανεβάζεις εικονικά τα έσοδά σου για να μη φαίνεται!
Έχει έρθει πλέον η ώρα για πολιτική με κόστος. Πέρα από τις προτάσεις στην ανακοίνωση της ΦΣ και χωρίς να είμαι λογιστής, σου μεταφέρω άλλες 2 για δομικές αλλαγές που ίσως θα βελτίωναν τα πράγματα:

1: Πώς βλέπεις την πρόταση για κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων και την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή;
2: Σήμερα αναφέρει το ΒΗΜΑ τελεσίγραφο της ΕΕ για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία μας στοιχίζει 15δις ευρώ ετησίως.
Γενναίο άνοιγμα των ΔΕΚΟ στον (πραγματικό)ανταγωνισμό, με ταυτόχρονη περιοδική αξιολόγηση των υπηρεσιών που θα παραμείνουν δημόσιες θα πετύχαινε το στόχο της μείωσης της γραφειοκρατίας; Σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. ίδρυση νέας επιχείρησης, θα μπορούσε να τεθεί προθεσμία ημερών για έκδοση άδειας, πέραν της οποίας η επιχείρηση θα ανοίγει ούτως ή άλλως με υπαιτιότητα της δημόσιας υπηρεσίας.