Τρίτη, Οκτωβρίου 23, 2007

Πολωνία: Οι Φιλελεύθεροι στην εξουσία.


Με τη νίκη της Αστικής Πλατφόρμας του Ντόναλντ Τασκ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η Πολωνία δείχνει το δρόμο για το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης. Αποδείχτηκε έτσι ότι οι Φιλελεύθεροι μπορούν να κερδίσουν εκλογές ακόμα και εναντίον μιας συντηρητικής δεξιάς.
Με περισσότερο από το 41,6% των ψήφων, έναντι 32% , ο Ντόναλντ Τασκ πήρε τη ρεβάνς από τους αδελφούς Καζίνσκι. Το 2005, είχε αντιμετωπίσει τη συκοφαντική αντι-φιλελεύθερη καμπάνια του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» και της καθολικής πολωνικής Εκκλησίας, μία από τις ριζοσπαστικότερες στην Ευρώπη: οι συντηρητικοί είχαν κατηγορήσει τους φιλελεύθερους για όλα τα δεινά του κόσμου, επηρεάζοντας την πολωνική κοινή γνώμη.Οι δίδυμοι Καζίνσκι είχαν συνεργαστεί με δεξιά κόμματα όπως η Λίγκα Πολωνικών Οικογενειών, και το κόμμα της Αυτοάμυνας του ανεκδιήγητου Λεπέρ (κάτι σαν τον Λεπέν). Όσο ήταν στην εξουσία, τα δυο αδέρφια είχαν προβεί σε πληθώρα ύποπτων ενεργειών και εφάρμοσαν μία μεταναστευτική πολιτική καταστροφική: Παρά την ανάπτυξη 6,5% και το χαμηλό δείκτη ανεργίας, « κατόρθωσαν » να προκαλέσουν την απομάκρυνση περισσότερων από 2,5 εκατομμύρια Πολωνών πολιτών, δείγμα της άρρωστης βάσης της χώρας.
Σε τηλεοπτική συζήτηση, στην ερώτηση «Τι θα κάνετε για να εμποδίσετε τη μετανάστευση των Πολωνών;», ο Καζίνσκι πρότεινε να κλείσουν τα σύνορα. Για τον Ντόναλντ Τασκ, το φιλελεύθερο ηγέτη, η λύση είναι ακριβώς το αντίθετο: μία πολιτική φιλελεύθερη και αλληλέγγυα, με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη κατά το ιρλανδικό πρότυπο: «Όταν οι Πολωνοί εγκαταλείπουν τη χώρα, εγκαταλείπουν τον σοσιαλισμό για τον φιλελευθερισμό». Ο Τασκ υποσχέθηκε να κάνει μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση του κράτους, το οποίο γιγαντώθηκε στα δύο χρόνια της κυριαρχίας των συντηρητικών. Ελπίζει να ενισχύσει την εικόνα της Πολωνίας στη διεθνή σκηνή και κυρίως στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Αν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φιλελεύθεροι κερδίζουν 227 έδρες στο Κοινοβούλιο και 67 στη Δίαιτα, τίθεται θέμα κυβέρνησης συνασπισμού. Πώς όμως ένα αυθεντικό φιλελεύθερο κόμμα θα συνεργαστεί με έναν πρόεδρο εθνικιστή, υπερ-συντηρητικό, του οποίου η πρώτη πρωτοβουλία ήταν να εθνικοποιήσει τις τράπεζες και να ελέγξει τα ΜΜΕ;Η Αστική Πλατφόρμα του Ντόναλντ Τασκ είναι ένα μοντέλο επιτυχίας, αλλά και ελπίδας. Πότε θα δούμε φιλελεύθερη κυβέρνηση και στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: